Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на ентомологиюё.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.07 Кб
Скачать

Діапаузу

У річному циклі комахи зустрічаються довготривалі несприятливі періоди сезону , коли активна життєдіяльність організму неможлива або недоцільна. Для видів, що живуть в районах тропіків , субтропіків таким періодом є сухий сезон ; для мешканців помірного клімату , - зима.

У несприятливі періоди сезону організм змушений різко сповільнювати процеси росту і розвитку з тим , щоб економніше витрачати накопичені запаси . Стан глибокого фізіологічного спокою у комах та інших безхребетних тварин отримало назву діапаузи .

Діапауза є більш глибоким станом фізіологічного спокою , ніж холодовий або теплове заціпеніння . Холодовий заціпеніння , наприклад, виникає під безпосереднім впливом низької температури і припиняється при потепління , тоді як диапауза зазвичай починається задовго до настання несприятливих умов середовища і припиняється не відразу , а під впливом зазвичай вже іншого чинника .

Комахи , що знаходяться в стані діапаузи , володіють рядом особливостей . Активні фази розвитку ( личинка , імаго) при переході в діапаузу зазвичай припиняють харчування і стають малорухомими ; в яйці призупиняється розвиток зародка. Різко сповільнюється обмін речовин в організмі.

Види діапаузи

Різноманіття форм діапаузи у комах можна класифікувати за 3 принципам :

-в залежності від сезону , коли спостерігається диапауза ;

- від фази розвитку організму , в якій виникає диапауза ;

- від обов'язкового або факультативного появи діапаузи в життєвому циклі даної генерації .

1 . Залежно від сезону диапауза може виникати як в зимовий , так і літній період. Найбільш часто диапауза з'являється в осінньо -зимовий період , і її називають зимовою діапаузою . В областях з різко вираженим сухим і спекотним літнім сезоном у деяких комах з'являється літня діапауза , або естівація .

2.Фаза розвитку , в яких виникає диапауза , у комах різні, але цілком визначені для даного виду ,

(1) У фазі яйця відома ембріональна діапауза , властива багатьом видам попелиць , яблуневої медяниці , саранових та ін

(2) Личиночная диапауза характерна для гусениць II ... III віку бояришніци і златогузки , а в більш ранніх фазах розвитку гусениць - для непарного шовкопряда і яблуневої молі.

(3) куколочная диапауза також широко поширена серед комах і відома у лялечок капустяної совки , репной і капустяної білявок, капустяної мухи та ін

(4) У дорослому фазі часто зустрічається имагинальная диапауза . Имагинальная диапауза властива клопам черепашкам , багатьом видам довгоносиків , хрестоцвіті блішки та ін

3.Разлічают також обов'язкову і факультативну ( необов'язкову ) діапаузу .

( 1 ) Обов'язкова , або облігатна , диапауза характерна для моновольтних видів т. е комахи можуть розвинутися лише в одному поколінні протягом року. Наступ діапаузи як правило , не пов'язане із зовнішніми умовами і залежить від спадково закріпленого ритму. Від факторів середовища залежить лише закінчення діапаузи , або реактивація .

(2) Факультативна , або необов'язкова диапауза притаманна полівольтинними видам. Виникнення і припинення факультативної діапаузи контролюється головним чином зовнішніми факторами . Полівольтинними види протягом ряду поколінь розвиваються без діапаузи , а при наближенні несприятливих умов під впливом якогось зовнішнього сигналу комахи починають фізіологічну підготовку до переживання несприятливого періоду . Такий тип сезонного розвитку комах дозволяє повніше використовувати потенційні можливості розмноження.