Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія риб новая.doc
Скачиваний:
343
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.79 Mб
Скачать

Кровотворення

Кровотворення у риб носить дифузійний характер: немає розмежування на лімфоїдні і мієлоїдні елементи. Гемопоетична тканина риб розсіяна у багатьох органах: нирках, селезінці, слизової кишечнику, серці, тимусі, зябрах та спеціальних лімфоїдних органах, які розташовані у осетрових під покрівлею мозку над довгастим мозком, а у костистих риб кровотворна тканина примикає до потиличної частини черепа. Деякі із них, зокрема нирки, селезінку, можна назвати основними осередками кровотворення, оскільки гемооетична тканина у цих органах складає основну масу.

Головним місцем утворення клітин крові у риб є селезінка. Лейкоцити у хрящових риб утворюються в першу чергу у лейдиговому органі, що є скупченням лімфомієлоїдної тканини в слизовій оболонці стравоходу. Осередки кровотворення, які виробляють лейкоцити, у хрящових є також у статевих залозах і у деяких видів – у нирках. У костистих риб лейкоцити утворюються у сполучній тканині нирок, у скупченнях лімфоїдної тканини підшлункової залози і, в обмеженій кількості, у слизовій оболонці кишечнику.

Регуляція системи крові

Як було відмічено вище, кількість крові, та її склад мінливий і залежить від різних факторів.

У регуляції діяльності системи крові важливу роль відіграють гуморальні фактори – еритропоетини, тромбопоетини, лейкопоетини. Їхня дія поширюється у першу чергу на кровотворні органи. Крім них діють й інші гуморальні фактори, наприклад андрогени. Медіатори (ацетилхолін, адреналін) впливають на систему крові не тільки викликаючи перерозподіл формених елементів, але і шляхом прямого впливу на холіно- і адренорецептори клітин. Нервова система також впливає на систему крові через кровотворні органи.

Питання для самоперевірки

  1. Що таке гомеостаз?

  2. Які основні функції виконує кров; які складові частини її забезпечують їх?

  3. Яка кількість крові і як вона розподіляється в організмі риби?

  4. Будова і функція формених елементів крові.

  5. Що таке плазма крові? Які речовини входять до її складу?

  6. Будова і функція еритроцитів.

  7. Як забезпечуються захисні функції крові у риб?

  8. Згортання крові та механізми її забезпечення.

  9. Що таке лейкоцити?

  10. Яка кількість лейкоцитів у різних видів риб?

  11. Що таке лейкоцитарна формула і як вона змінюється при хворобах у риб?

Розділ 9. Кровообіг Система органів кровообігу і її значення для організму

Все різноманіття своїх функцій, у тому числі і забезпечення підтримки гомеостазу, кров може виконувати тільки за умови безупинного руху.

У процесі філогенезу еволюція кровоносної системи відбувалася у двох напрямках:

  1. Розвиток капілярної системи, що перетворює незамкнену кровоносну систему в замкнену.

  2. Перетворення скорочувальних елементів судин у спеціальний орган – серце.

У більшості безхребетних серце являє собою просту м'язову трубку, що нагнітає кров під дуже малим тиском – усього лише декілька мм рт. стовпа. У замкненій кровоносній системі хребетних потрібен набагато більший тиск, щоб проштовхувати кров через незліченну множину вузьких капілярів. У процесі еволюції це призвело до створення потужного м'язового органа із товстими стінками. Особливо товсті стінки має у хребетних головна камера серця, названа шлуночком. Значний тиск необхідно навіть для того, щоб розтягнути стінки цієї камери для заповнення її кров'ю в період розслаблення її м'язових стінок (фаза діастоли). Тиск крові у венах занадто малий для цього і в серці хребетних є ще одна камера – передсердя, стінки якої достатньо тонкі, щоб вони могли наповнятися кров'ю при низькому тиску, що існує у венах, але в той же час достатньо потужні, щоб переганяти кров у шлуночок, розтягуючи його стінки.