Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія риб новая.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.79 Mб
Скачать

Можливості і методи керуванням поведінкою риб

Використовуючи знання засобів комунікації, а також основних закономірностей утворення умовних рефлексів і поведінки риб, можна використовувати для керування їх поведінкою і підвищенням ефективності рибничих процесів.

Треба відмітити, що для риб характерна не тільки акустична комунікація. Велике значення мають і нюхові, смакові подразнення, які забезпечують харчову поведінку риб. Велике значення в поведінці мають також сполуки, які мають сигнальне значення, таки як кайромони – специфічні продукти життєдіяльності хижаків, які виділяються у навколишнє середовище і мають сигнальне репелентне значення, феромони, які виділяються самками і викликають у самців елементи статевої поведінки; речовина страху (іхтіоптерин), який виділяється у воду у багатьох видів із тіла пораненої особини і сприймається її родичами як сигнал, що сповіщає про небезпеку тощо.

Значну роль в комунікації багатьох видів риб має зір. В першу чергу зорові відчуття забезпечують статеву, харчову, захисну поведінку та поведінку під час міграцій. В цьому плані інформативне значення мають як зміна забарвлення, так і пози, які приймають риби. Близькі за своїм значенням сигнали, які використовуються в однотипних екологічних ситуаціях.в різних риб мають як специфічні, так і загальні риси прояву. Перші служать в основному для внутрішньовидових контактів, другі — у міжвидових зв'язках. Ефективність того чи іншого сигналу визначається насамперед екологічною обстановкою і модифікується під час зміни останньої.

Питання для самоперевірки

  1. Які відмінності умовних рефлексів від безумовних?

  2. Які умови необхідні для вироблення умовних рефлексів у риб?

  3. Особливості утворення умовних рефлексів у риб.

  4. Поведінка риб, із яких елементів вона складається.

  5. Основні форми поведінки риб.

Розділ 6. М’язова система. Електричні органи риб

Рух. Механічний рух займає важливе місце у життєвих процесах. Риба переміщується у воді, прокачує воду через зябровий апарат, серце проштовхує кров по судинах, кишечник проштовхує їжу. Є і інші, менш помітні, але теж досить важливі форми механічного руху – змінюється просвіт кровоносних судин і зіниці очей скорочуються і розтягуються стінки жовчного міхура, стискуються і розслаблюються кільцеві сфінктери шлунку і кишечнику. Завдяки переміщенню пігментних гранул у пігментних клітинах шкіри – хроматофорах – відбувається зміна забарвлення шкіри риб. При овуляції скорочуються клітини фолікулів яєчників риб, в результаті чого зрілі овоцити надходять в порожнину тіла. Виділення ікри і молок у зовнішнє середовище відбувається в результаті спазматичних скорочень м'язів тіла. Всім клітинам тіла властивий рух протоплазми і вакуолей, хоч спостерігати цю форму руху можна лише при великому збільшенні. На очному дні відбувається рух пігментних і зорових клітин. В клітинах нирок, в хлоридних клітинах зябер, в клітинах кишечнику відбувається активний і спрямований транспорт речовини від одного полюса клітини до іншого.

Спеціалізована м’язова тканина утворюється у зародку на стадії рухомого ембріону. Однак навіть на самих ранніх стадіях ембріонального розвитку можна спостерігати протоплазматичні рухи в яйці. Крім того можна бачити хвилеподібні рухи поверхні овоциту, які викликають покачування і обертання яйця всередині оболонки. Ці рухи мають важливе значення для обміну речовин ембріону із оточуючим середовищем – газообміну і екскреції метаболітів. Всередині оболонки конвекційні течії досить утруднені, тому перемішування перевітелінової речовини полегшує надходження кисню в середину яйця і вихід вуглекислоти і аміаку на поверхню за градієнтом концентрації. На поверхні ембріонів і личинок осетрових утворюються війки, погоджений рух яких створює рухи води і самого тіла. Система війок є також в деяких внутрішніх органах – в ниркових канальцях, яйцеводах, кишечнику круглоротих. Здатність до самостійного руху мають деякі клітини організму риби. Наприклад, за допомогою джгутика переміщуються у воді сперматозоїди, а деякі клітини крові здатні до амебоїдних рухів.