Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія риб новая.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.79 Mб
Скачать

Батьківська поведінка

Розпізнавання мальків батьками. Цихлідові риби пожирають риб близьких видів розміром із їхніх власних мальків, але якимось невідомим чином розпізнають своїх нащадків. Якщо підмінити ікру молодої пари, що виводила свій перший приплід, підклавши їм ікру іншого виду, то мальки вилуплюються і приймальні батьки їх благополучно вирощують, але якщо тепер вони зустрічають малька свого ж виду, то негайно ж їх пожирають. Така аномальна поведінка міцно закріплюється: спроможність вирощувати власних нащадків втрачається, тому що батьки пожирають мальків, як тільки вони з'являлися на світ. Отже, у деяких випадках у пам'яті батьків відбувається незгладиме імпринтингування характерних ознак мальків.

Розпізнавання батьків мальками. Мальки цихлідових риб шукають того із батьків, що їх охороняє, і усюди плавають за ним, навіть якщо вони відділені від нього скляною перегородкою. Проте нерухома риба їх не цікавить, а якщо вона, навпроти, пливе дуже швидко, то мальки кидаються від неї врозсип. За рибою, що повільно рухається, вони випливають усюди, оскільки сторож – батько завжди пливе повільно (інші риби пливуть значно швидше). У цьому випадку основну роль грає швидкість руху, а не форма або деталі малюнка предмета. Мальки пливуть і за диском, причому будуть триматися тим далі від нього, чим більше його діаметр. Вони завжди намагаються бачити модель під одним кутом зору.

Розпізнавання мальками один одного. Мальки тиснуться один до одного і кидаються зібратися в зграйку. Якщо в середину такої зграйки помістити склянку і посадити туди інших мальків, то вся зграйка збереться навколо неї і тим швидше, чим більше мальків у ньому знаходиться. На початку мальки цихлідових риб переслідують навіть штучний «косяк» із крапель воску, нанизаних на дріт (колір воскових крапель при цьому не має значення). Навіть для мальків Hemichromis він не має значення, хоча вони розпізнають своїх батьків за червоними плямами на тілі.

За Пітерсом, варто розрізняти сім'ї материнського, змішаного і батьківського типів ( коли відповідно лише матері, обидва батьки або один батько займаються виведенням нащадків і піклуються про мальків). У деяких цихлідових риб самиці тримають ікру в роті аж до виходу мальків; вимітавши ікру, вони відразу ж проганяють самця, який у виведенні молоді не приймає ніякої участі. Прикладом сім'ї батьківського типу можуть бути сім'я колючок. Нарешті, у деяких цихлідових риб зустрічається сім'я змішаного типу. У сім'ї материнського типу молодь виявляє до матері жвавий інтерес; у сім'ї батьківського типу батько доглядає за мальками доти, поки ті залишаються в гнізді; мальки ж не тільки не шукають батька, але, навпаки, побачивши його розбігаються, і самцю лише на превелику силу вдається їх зібрати. Підростаючи, мальки перестають йому підпорядковуватися.

Територіальна поведінка

Багато риб тримаються в центрі добре їм відомої ділянки, межі якої вони ревно охороняють. Якщо на цій території з'являється чужинець, то хазяїн, як правило, обмежується тим, що при його появі приймає загрозливу позу. Цього буває достатньо, щоб чужинець відступив.

Формування територіального співтовариства починається із того, що одна із риб відокремлюється від зграї і захоплює якомога більшу територію. Риби, які будують гніздо на дні, особливо активно захищають основу стовпа води над своїми володіннями, ті ж, що будують гніздо біля поверхні, наприклад лабіринтові риби, особливо стежать за верхньою частиною цього стовпа. Звичайно територіальна поведінка у риб тісно пов'язана із процесом розмноження, і частіше усього ікра залишається «удома» аж до виведення мальків. Проте в цихлідових риб самка відразу ж після запліднення відносить ікру в роті за межі індивідуальної ділянки самця.

Коли навесні самець колючки вперше зустрічається на своїй території із іншим самцем, він його негайно атакує. Але зустрівши того ж самця за межами своєї ділянки, він відступає. Це можна продемонструвати в достатньо великому акваріумі, у якому два самці можуть облюбувати дві окремі ділянки. Якщо самець А і самець Б будуть поміщені в скляну трубку, то при помешканні її на ділянку самця А він нападе на самця Б, при переміщенні трубки на територію самця Б сам піддасться атаці. Звичайно самці добровільно не запливають у глиб чужої території. Прагнення до вибору території, принаймні в колючки, вроджене, але, крім того, воно обумовлено системою орієнтирів, котрими звичайно користується риба. Якщо пересунути який-небудь звичний орієнтир, то самці змінюють територію; вони можуть і спонтанно змінювати територію протягом року. Бійки і захист території відбуваються тільки на визначених стадіях розвитку статевих залоз.

Цікаво, що реакція на муляжі може бути різноманітною в залежності від того, у якій зоні їх пред'являють. Самець нападає на муляж, що хоч скільки-небудь нагадує суперника, побачивши його на своїй території, але втікає, зустрівшись із ним на чужій.