Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§182. Нанесення результатів визначення місця судна на звітний планшет

Після обчислення координат місця судна їх наносять на звітний планшет. За допомогою точок визначень на звітний планшет наносять галси всіх видів зйомок, які проводяться на шельфі. Прокладка визначень місця судна на звітний планшет виконується за координатами за допомогою механічних або еклетронних координатографів і по сітках ізоліній. Прокладку точок визначень за допомогою координат можна виконувати безпосередньо на звітний планшет, а прокладку точок визначень по сітках ізоліній виконують на “сорочку” звітного планшета (кальку), а потім переколюють їх на звітний планшет.

Прокладку по сітках ізоліній виконують за допомогою інтерполяційної палетки. Контроль прокладки визначень на звітному планшеті виконують:

  • під час прокладки за взаємним розташуванням точок визначення на галсах, а також шляхом порівняння кінцевої прокладки з прокладкою, виконаною на робочому планшеті

  • після закінчення прокладки, шляхом перепрокладки іншою особою не менше 20% нанесених точок, перепрокладають ті визначення, які невірно розташовуються за відстанню до сусідніх точок, викривлення галсів, а також по декілька точок на прямолінійних ділянках галсів

  • прокладкою в другу руку всіх визначень найменших глибин на банках.

Розходження в палновому положенні точок не повинно перевищувати 1.5 мм. Після закінчення прокладки і перенесення точок визначень з "сорочки" на звітний планшет, з нього знімають галсову кальку, на якій вся система галсів зберігається для різних довідок і контролю при наступному опрацюванню матеріалів проміру.

§183. Визначення швидкості звуку в воді

Вертикальна швидкість розповсюдження звуку в воді характеризується температурою води і її солоністю. З цією метою необхідно знати температуру води на даній глибині і її солоність. Для їх визначення ведуть глибоководні гідрологічні спостереження на різних горизонтах. Температуру вимірюють за допомогою глибоководних термометрів. Солоність води визначають за допомогою ареометра (за густиною), за результатами титрування (аргентометричний метод), який полягає в визначенні солоності вимірюваної проби за її хлорністю (за кількістю вмісту хлору) і за допомогою соляриметрів, тобто визначення вмісту солі в вимірюваній пробі за її відносною електропровідністю. За даними про температуру і солоність води, одержаними з опрацювання спостережень, виконують розрахунки фактичної швидкості розповсюдження звуку в морській воді і визначають поправки в виміряні глибини. Поправки “” для даного горизонту обчислюються за формулою:

– значення середньої швидкості звуку в шарі води від поверхні до даного горизонту м/сек

– значення швидкості звуку взяте для розрахунку шкали даного лунолота м/сек

– глибина в метрах

За даними обчислень (Таблиця 19) будують графік поправок “” в виміряні глибини (Рис.197). По одній осі координат відкладають значення глибин “”, а по другій значення поправок “”.

Величину поправки “” знімають з графіка за аргументом глибини “”.

Таблиця №19

Глибини, м

Поправки, м

10

20

30

50

75

100

150

200

-0.1

-0.3

-0.4

-0.7

-1.1

-1.5

-2.6

-3.4

Рис.197

Щоб зменшити величини поправок “” лунолот можна підрегулювати на режим швидкості розповсюдження звуку в даному середовищі, регулюючи число оборотів електродвигуна лунолота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]