Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§234. Геодезична основа великомасштабних зйомок

В плановому відношенні геодезичною основою для топографічних зйомок масштабів 1:5000-1:500 є пункти Державної геодезичної мережі, геодезичні мережі згущення та знімальні мережі, а в висотному відношенні – репери і марки Державної нівелірної мережі І, II, III, ІV класів і всі точки, висоти яких визначені з точністю технічного нівелювання. При зйомках з висотами перерізу рельєфу через 2 і 5 м. висотною основою можуть використовуватись пункти, висоти яких виз­начені тригонометричним нівелюванням.

Пункти Державної геодезичної мережі і мережі 1 і 2 розрядів, крім знімальної основи, використовують для розв’язання різних інженерних задач в вишукуванні і будівництві і, зокрема, для перенесення на натуру проектів будівництва. Число пунктів знімальної основи при зйомці забудованих територій на 1 кв. км. не повинно бути менше:

Масштаб зйомки

Мінімальне число точок знімальної основи

1:5000

1:2000

1:1000

1: 500

4

8

16

32

Точність знімальних мереж у всіх випадках повинна бути такою, щоб середні помилки її пунктів в плановому відношенні не перевищували 0.1 мм в масштабі створюваного топографічного плану, а в висотному відношенні помилки цих пунктів повинні бути не більше прийнятого для плану висоти перерізу рельєфу.

Державна геодезична мережа будується в відповідності з “Інструкцією про побудову державної геодезичної мережі”. Геодезичні мережі згущення 1 і 2 розрядів будуються методами полігонометрії і тріангуляції. Знімальна основа на забудованій території будується переважно прокладанням теодолітних ходів.

§235. Особливості зйомки забудованих територій

Топографічні зйомки в масштабі 1:5000 і більше виконуються різними методами: стереотопографічним, комбінованим, мензульним, тахеометричним, фототеодолітним і теодолітним.

Основними методами вважаються стереотопографічний і комбінований. При відсутності матеріалів аерофотозйомки зйомку забудованих територій дозволяється виконувати наземними методами. Розрізняють горизонтальну зйомку забудованих територій, коли виникає необхідність аналітичного визначення великої кількості точок місцевості (кути кварталів, капітальних споруд і т.п.), і зйомку рельєфу (висотну, або вертикальну, зйомку) забудованих територій. Зйомка забудованих територій складається з зйомки проїздів (провулків, вулиць, площ) і внутріквартальної.

До початку зйомки забудованих територій складають проект розвитку знімальної основи. Проект складається на картах найбільш крупного масштабу з урахуванням характеру і щільності забудови.

Зйомка забудованої території виконується з пунктів геодезичних мереж і точок знімальної основи.

Уздовж вулиці, в залежності від умов зйомки і ширини вулиці, прокладають один або два знімальні теодолітні ходи.

Теодолітні ходи прокладені з двох сторін вулиці, зв’язуються поперечними ходами на роздоріжжях вулиць або в середині ходу. В населених пунктах з прямолінійними вулицями замість знімальних ходів можуть бути розмічені створні лінії між пунктами геодезичної основи, закоординованими кутами кварталів або опорних будівель.

Контури на забудованій території знімають за допомогою теодоліта і мірної стрічки, або поєднанням мензульної зйомки з промірами мірною стрічкою (комбінований метод).

Зйомку теодолітом і мірною стрічкою виконують способами: перпендикулярів (прямокутних координат), лінійних засічок, полярним і прямих кутових засічок.

Для зйомки способом перпендикулярів теодолітні ходи прокладають поблизу фасадів будівель (Рис.231), укладаючи мірну стрічку уздовж сторони теодолітного ходу, або лінії створу між створними точками, які розмічають за допомогою теодоліта через 20 м при зйомці в масштабі 1:500; 40 м при зйомці в масштабі 1:1000 і 60 м при зйомці в масштабі 1:2000, беруть відліки біля основ перпендикулярів, вимірюючи довжини перпендикулярів рулеткою.

Рис.231 Рис.232

Чим коротші перпендикуляри, тим більша точність зйомки. Перпендикуляри будують за допомогою екера. Після цього виконують обмір будівлі. Результати всіх вимірювань записують в абрисі, як зображено на Рис.231. При накладці контурів на план результати обмірів, які записані в абрисі, є контролем правильності зйомки. При зйомці методом лінійних засічок мірна стрічка укладається в створі зйомочної лінії і на ній вибирають точки основ засічки з таким розрахунком, щоб вони разом з визначуваною точкою утворювали рівносторонній трикутник. Точки основ засічок повинні відмічатися на поділках мірної стрічки рівним цілим метрам (Рис.232).

Довжини сторін засічки міряють стальною рулеткою і не повинні перевищувати довжини рулетки (20-50 м).

Рис.233 Рис.234

При полярному способі зйомки (Рис.233) кути міряють теодолітом при одному положенні вертикального круга з точністю , а відстані – мірною стрічкою, стальною рулеткою, оптичним або нитковим віддалеміром. При вимірюванні відстаней мірною стрічкою створ лінії визначається теодолітом.

Спосіб прямих кутових засічок (Рис.234) застосовують там, де неможливо виконувати безпосередньо вимірювання віддалей. Для визначення положення визначуваної точки вимірюють два кути, прилеглих до базису, а для контролю необхідно мати не два, а три напрями на визначувану точку. Базисом може бути сторона або частина теодолітного ходу або будь-які два пункти планової основи, між якими є видимість.

Прилеглі кути міряють одним півприйомом з точністю . Кут при визначуваній точці повинен бути в межах 30°-150°.

Внутріквартальна зйомка, як правило, виконується після закінчення зйомки проїздів.

Перед виконанням внутріквартальної зйомки на планшет з абрисів накладається знята ситуація проїздів і фасадів. Внутріквартальна зйомка виконується так само, як зйомка проїздів. При наявності перешкод для зйомки в середині кварталів з точок знімальної основи, зйомку можна виконувати з точок висячих теодолітних ходів, які спираються одним кінцем на опорну точку,

Висотна зйомка забудованих територій в рівнинних районах виконується нівелірами або горизонтальним променем теодоліта або кіпрегеля з рівнем на трубі, а в горбистій місцевості – нахиленим променем. Висотна зйомка може виконуватися одночасно з горизонтальною зйомкою, або окремо при наявності планів горизонтальної зйомки. Рисовка рельєфу може виконуватися безпосередньо під час зйомки, а також камерально. На ділянках з щільною забудовою дозволяється не проводити горизонталі, а обмежитись тільки підписами висот точок.

Нанесення контурів і об’єктів місцевості на план слід виконувати в тій послідовності, в якій виконувались роботи під час зйомки (закоординовані точки кутів кварталів і капітальних споруд, проїзди, внутрішня частина кварталів). Складання плану за матеріалами зйомки, виконаної методом перпендикулярів і засічок, починається з нанесення на план ліній і всіх точок ходів, які є основами перпендикулярів або з яких були виконані засічки. Від цих точок перпендикулярами і засічками наносять контурні точки і об’єкти місцевості. Спочатку на план наносять всі будівлі і об’єкти, які мають значення орієнтирів.

Внутріквартальна забудова наноситься на план після нанесення забудови проїздів. В останню чергу наносять контури, визначені з висячих ходів.

Правильність нанесення контурів на план контролюється під час складання за допомогою контрольних промірів, виконаних при зйомці. Одночасно з складанням плану проїздів і внутріквартальної ситуації на план виписують відмітки точок, обчислені в журналі зйомки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]