Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
785
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§151. Польове обстеження камерально виправлених оригіналів карт

Обсяг і характер польових робіт залежить від кількості змін які сталися на місцевості, а також від технології оновлення нарти і визначається затвердженим робочим проектом. Для польових робіт подають наступні матеріали: камерально виправлені оригінали карт; формуляри аркушів карти; викопіювання зведень по рамках; проект польового обстеження; каталоги координат геодезичних пунктів і висот реперів нівелювання; комплект аерознімків.

При польовому обстеженні камерально виправлених оригіналів карт необхідно виконати: нанесення на карту об’єктів, які не зобразилися на аерознімках, а також змін, які сталися після виконання аерофотозйомки; польову перевірку об’єктів місцевості, які під час камерального виправлення оригіналу були віддешифровані невпевнено, збирання недостаючих і перевірку географічних назв, які підписані на карті, а також кількісних і якісних характеристик об’єктів місцевості. Крім цього виконують контроль результатів камерального дешифрування. На всіх фотопланах перевіряють розташування не розпізнаних на аерознімках геодезичних пунктів, а. також геодезичні пункти і нівелірні знаки, визначені після створення оновлюваної карти, які заздалегідь нанесені за координатами на оригінал, що оновлюється відносно найближчих контурів місцевості. Якщо картографічною основою карт є штрихові копії, то така перевірка виконується тільки для тих геодезичних пунктів, які не були нанесені на старій карті. Польове обстеження камерально виправленої карти виконується за маршрутами наміченими на робочому проекті, уважно порівнюють оновлювану карту і аерознімки з місцевістю і вносять необхідні уточнення, виправлення і доповнення.

Дозйомку об’єктів, які не зобразились на аерознімках або появились після аерофотозйомки, виконують прийомами мензульної зйомки з перехідних точок, визначених від геодезичних пунктів оберненими, комбінованими, прямими засічками або прокладанням мензульних ходів. Перехідні точки можуть бути вибрані також на чітких контурах фотоплану (штрихової копії) з польовою перевіркою їх розташування відносно геодезичних пунктів і інших перехідних точок, а при неможливості спостереження пунктів – відносно декількох впевнено розпізнаних контурів. Розташування нових об’єктів визначають полярним способом, засічками, промірами від трьох найближчих точок. При зборі відсутніх і перевірці, нанесених на карті кількісних і якісних характеристик об’єктів місцевості, особлива увага приділяється об’єктам, які характеризують прохідність, а також захисні маскувальні властивості місцевості (дороги, мости, броди, ріки, болота і т.п.). Всі доповнення і виправлення викреслюють тушшю.

В процесі польових робіт повинно бути виконано обстеження пунктів державної геодезичної і нівелірної мереж.

§152. Технологічні варіанти періодичного оновлення карт

Сучасна технологія оновлення топографічних карт і планів передбачає різні варіанти, пов’язані з особливостями картографованої місцевості, кількістю і значимістю змін, використанням матеріалів, видом основи, на якій виконується виправлення.

Оновлення карт на основі нових фотопланів

В рівнинних та плоскорівнинних районах, де відбулись значні зміни ситуації (більше40%), планова частина карти створюється заново – шляхом виготовлення нових фотопланів, Дешифрування і викреслювання зображення віддешифрованої ситуації виконуєтся повністю заново на світокопії фотоплану з використанням комплекту аерознімків, карти і матеріалів картографічного значення в нових умовних знаках.

Інколи дешифрування виконують на аерознімках або фотосхемах з подальшим перенесенням результатів дешифрування на фотоплан. Зображення рельєфу переносять на фотоплан з видавничого оригіналу оновлюваної карти. Зображення рельєфу на новий фотоплан переносять способами фотомеханічного вдрукування з оригіналу оновлюваної карти, шляхом оптичного проектування горизонталей, використовуючи, стереофотограмметричні прилади або методом копіювання. Копіювання передбачає перекреслювання горизонталей з оригіналу на восківку, яку потім суміщають за координатною сіткою з фотопланом, і переносять горизонталі на його план через копіювальний папір або шляхом перетискання. Виявлені зміни або спотворення рельєфу виправляють стерео методами або методом комбінованого знімання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]