Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§140. Висотна, знімальна основа при комбінованій зйомці

Висотна основа при комбінованій зйомці необхідна для зйомки рельєфу місцевості і розвивається прокладанням основних і знімальних висотних ходів.

Проект знімальної основи складають на фотоплані або на репродукції накидного монтажу, до початку польових робіт. Основні висотні ходи проектуються у вигляді окремих ходів і системи ходів. Вони є основою для прокладання знімальних ходів. За кожною рамкою фотоплану або поблизу них вибирають не менше одного спільного висотного пункту (точка зв’язку) для надійного забезпечення зв’язку з сусідніми фотопланами. Точки основних висотних ходів, як правило, повинні бути розпізнані на фотоплані.

Основні висотні ходи

При зйомці з перерізом рельєфу через 1.0 м основні висотні ходи прокладають геометричним нівелюванням. На кожній станції такого ходу відліки беруть по двох сторонах рейки, розходження в перевищеннях на станції, визначених по чорній і червоній сторонах рейок, не повинні перевищувати 5 мм, а віддаль від рейок до інструмента не повинна перевищувати 200 м. Довжина основного висотного ходу допускається 16 км, а нев’язка ходу не повинна перевищувати (мм). При зйомці з перерізом рельєфу через 2.0 м, основні висотні ходи прокладають методом тригонометричного нівелювання теодолітом або кіпрегелем. Довжина такого висотного ходу допускається 6.0 км, а нев’язка, ходу не повинна перевищувати0.30 м. Кути нахилу міряють в прямому і зворотному напрямах одним прийомом при двох положеннях вертикального круга. При роботі номограмними кіпрегелями можна визначити пряме і обернене перевищення по рейках за допомогою кривих перевищень кіпрегеля.

Якщо кути нахилу ліній ходу менші 5, то основний висотний хід можна прокладати “через точку”" при наведенні візирної осі труби на дві висоти рейки. Довжина сторін висотного ходу не повинна перевищувати 250 м.

Розходження між прямим і оберненим перевищенням, або між перевищеннями визначеними при наведені візирної осі труби на різні висоти рейки, однієї і тієї ж лінії допускається 10 см.

Знімальні висотні ходи

Знімальні висотні ходи прокладають після ув’язки основних висотних ходів. При зйомці з перерізом рельєфу через 1.0 м знімальні висотні ходи прокладають методом геометричного нівелювання нівеліром або кіпрегелем з рівнем на трубі. Довжина такого знімального висотного ходу допускається 8.0 км, а нев’язка ходу не повинна перевищувати 0.20 м. При зйомці з перерізом рельєфу через 2.0 м знімальні висотні ходи прокладають методом тригонометричного нівелювання. Довжина такого знімального висотного ходу допускається 3.0 км, а нев’язка ходу не повинна перевищувати0.60 м.

§141. Методи визначення положення точок основного і знімального висотних ходів на фотоплалі

Точки основних і знімальних висотних холів повинні бути, як правило, розпізнані на фотопланах. Якщо контурних точок на фотоплані недостатньо, то положення точок висотних ходів визначають прямими, оберненими, комбінованими і лінійними засічками від пунктів геодезичної мережі або від найближчих контурів і місцевих предметів.

Крім цього положення точки ходу на фотоплані можна визначити розпізнаванням лінії на якій знаходиться точка в створі (дороги, межі, рову і т.п.) і промірами до даної точки від двох розпізнаних контурів. Положення точки ходу на фотоплані можна визначити по прокресленому напрямку з попередньої точки і виміряній віддалі з перевіркою оберненою засічкою по пунктах геодезичної мережі і твердих контурах. Точність визначення точок висотних ходів в плані не повинна перевищувати 1 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]