Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§186. Опрацювання лунограм і журналів проміру. Нанесення глибин на звітний планшет

Після перевірки всіх польових матеріалів і складання таблиць або графіків поправок лунолота, приступають до опрацювання лунограм з метою відбору глибин для нанесення їх на звітний планшет.

До опрацювання лунограм входять наступні основні етапи:

  1. Перевірка і розмітка лунограм

  2. Відрахування глибин

  3. Виправлення глибин.

Під час перевірки лунограм провіряють:

  1. Дешифрування глибин на ділянках з складними записами

  2. Відмічають місця, де відхилення частоти обертання електродвигуна лунолота і напруги бортової мережі перевищують установлені допуски, з метою подальшого введення поправок

  3. Відмічають місця пропусків запису профілю дна.

Після перевірки лунограми складають в “"гармонію” за розмірами тек, де вони будуть зберігатись. При розмітці лунограм проміжки між лініями двох суміжних оперативних відміток повинні ділитись на рівні частини з таким розрахунком, щоб на знімальному оригіналі топографічної карти шельфу глибини розташовувались:

  • при складному рельєфі і глибинах до 100 м через 5-6 мм

  • при складному рельєфі і глибинах більше 100 м через 8-12 мм

  • при плановому рельєфі, незалежно від глибин, через 15-20 мм

На лунограмі через намічені при розмітці глибин точки олівцем проводять прямі паралельні до лінії оперативних відміток по всій ширині робочої частини лунограми. Більш короткими лініями відмічають на лунограмі екстремальні глибини, точки значних змін крутизни схилу, якщо вони не попадають на раніше проведені лінії. Глибини знімають з лунограм з максимально можливою точністю, залежно від діапазону і масштабу запису глибин. їх значення записують без заокруглення кольоровим олівпем на лунограмі біля лінії дна на продовженні прямої, яка з’єднує місце вибраної глибини з її проекцією на нульову лінію. Місця вибраних глибин відмічають на лунограмі олівцем. Глибину, виправлену поправками, записують чорнилом, без заокруглення біля виміряної глибини. При відборі глибин, виміряних при хитавці проводять попереднє згладжування зубчатої форми запису рельєфу дна. Для цього по максимуму і мінімуму пилоподібного профілю проводять обгинаючі криві. Між ними по середині проводять криву, яку приймають за середній профіль дна. Глибини знімають від верхнього краю нульової лінії до проведеної середньої лінії дна. Відбір і відраховування глибин з лунограми виконують в дві руки. Обробка глибин, виміряних міркою, ручним лотом, рибалотом полягає в виправленні їх поправками за рівень, за компарування, а в випадках рибалота – за відхилення лотліня від вертикалі. Поправки вибирають із зведених таблиць поправок і записують чорнилом в відповідні графи журналу проміру.

Виправлені загальною поправкою глибини без заокруглення записують в журнал проміру чорнилом під відповідними виміряними глибинами. Відбір глибин для нанесення на звітний планшет виконується за правилами лунолотного проміру. Глибини на звітний планшет наносять з усіх виконаних галсів як основних, так і контрольних з таким розрахунком, щоб на звітному планшеті вони відображали підводний рельєф обстежуваної ділянки з найбільшою повнотою до найменших подробиць. Нанесення глибин на звітний планшет виконується після нанесення на нього точок визначення місця судна. Точки виміряних глибин наносять з максимально можливою точністю. Нанесення виконується шляхом поділу на планшеті проміжків між суміжними точками визначення місця судна на відрізки, строго пропорціоналні віддалям на лунограмі від відповідних ліній оперативних відміток до вибраних глибин. Поділ на пропорціональні відрізки виконують за допомогою пропорціонального циркуля, дільникової кальки або косокутної палетки. Потім біля нанесених точок, виміряних глибин, простим чорним олівцем підписують виправлену глибину, попередньо заокругливши її згідно з §185. Остаточно вибрані і нанесені на звітний планшет глибини з основних галсів підкреслюють на лунограмах або журналах проміру синім, а глибини з контрольних галсів – червоним олівцем.

Нанесення глибин на завітний планшет закінчується проведенням горизонталей або ізобат. Горизонталі проводять з постійним перерізом в залежності від масштабу планшета і рельєфу дна. Для проведення горизонталей або ізобат на звітному планшеті використовують всі нанесені на планшет виміряні глибин. Після проведення горизонталей (ізобат) виконують розрядку глибин з таким розрахунком, щоб на кожному квадратному дециметрі топографічної карти шельфу було підписано від 10 до 30 їх значень. Відмітки глибин слід відбирати з різних галсів рівномірно розташувати в межах аркуша карти, при цьому слід враховувати мінімальні і максимальні значення відміток глибин, загальний характер і розчленування дна, а також прийнятий переріз рельєфу горизонталями. Банки, мілини впадини і інші мікроформи рельєфу зображують на топографічних картах шельфу до найменших подробиць. Після проведення горизонталей (ізобат) і розрядки відміток глибин виконується викреслювання планшету, згідно з діючими умовними знаками, для топографічних карт шельфу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]