Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§91. Теодолітні ходи

Теодолітний хід – геодезична побудова закріплена на місцевості у вигляді ламаної лінії з виміряними сторонами та кутами повороту. Теодолітний хід називається зімкнутий, якщо точки повороту утво­рюють зімкнутий многокутник (Рис.102) і навпаки – розімкнутий (Рис103).

Розімкнуті теодолітні ходи повинні починатися і кінчатися точками, координати яких відомі.

Теодолітні ходи необхідні для виконання топографічних зйомок різних масштабів, особливо великомасштабних, а також при розвідуваннях доріг, тощо.

Рис.102

Рис.103

§92. Послідовність робіт при прокладанні теодолітних ходів

Роботи по прокладанню теодолітних ходів виконують в такій послідовності:

  1. Складання проекту теодолітних ходів на картах. Для цього використовують карти найбільших масштабів на дану територію. При проектуванні користуються вимогами інструкції по прокладанню теодолітних ходів, а саме видержують довжини ходів і сторін в залежності від масштабу зйомки. Теодолітні ходи повинні прокладатись в місцях зручних для вимірювання ліній.

  2. Рекогностування теодолітних ходів – вибір точок повороту ходу на місцевості і їх закріплення.

  3. Вимірювання кутів повороту точок теодолітних ходів і кутів нахилу, якщо вони перевищують 1,5.

  4. Вимірювання ліній теодолітних ходів.

  5. Обчислення координат точок теодолітних ходів.

  6. Нанесення за координатами на план точок теодолітного ходу.

§93. Прокладання теодолітних ходів

Зімкнуті теодолітні ходи (Рис.102) це многокутники, у яких на всіх поворотних точках 1,2,3... вимірюють внутрішні або зовнішні кути і всі лінії d1, d2, d3... між точками повороту ходу.

Кути вимірюють одним прийомом. Розходження в півприйомах не повинні перевищувати 45.

Для орієнтування зімкнутого теодолітного ходу вимірюють прилеглі кути ' і '' між твердими сторонами АВ і АС (дирекційні кути яких відомі) і однією стороною ходу А-1. Лінії d1, d2, d3... між точками теодолітного ходу міряють мірною стрічкою в прямому і зворотному напрямках з точністю– довжини вимірюваної лінії. Розімкнуті теодолітні ходи (Рис.103) прокладають між пунктами тріангуляції А і В або полігонометрії. Вони складаються з ламаних ліній d1, d2, d3... з точками повороту 1, 2, 3... . Кути і лінії в розімкнутих ходах міряють так само і з такою ж точністю, як в зімкнутих теодолітних ходах. Для орієнтування розімкнутих теодолітних ходів на початку і в кінці ходу вимірюють прилеглі кути ,,,.

§94. Визначення неприступних віддалей.

Бувають випадки, коли сторони теодолітних ходів перетинають такі перешкодив як ріки, яри, озера і т.п. через які безпосередньо міряти лінії неможливо. Тоді довжину таких ліній визначають, як неприступну віддаль.

Для визначення довжини сторони АВ (Рис.104) вибирають точки С і Д так, щоб в трикутниках АВС і АВД сторони АС=b1 і АД=b2, які навивають базисами, були зручними для безпосереднього їх вимірювання, а кути були не менше 30 і не більше 150.

Якщо виміряти базиси b1 і b2 і кути 1, 1 і 2, 2 і розв’язуючи трикутники АВС і АВД за теоремою синусів двічі обчислимо сторону АВ.

; ;

Рис.104

;

Різниця між двома одержаними значеннями сторони АВ не повинна перевищувати довжини вимірюваної сторони АВ. Якщо одержана різниця не перевищує допуск, то виводять середнє з двох одержаних значень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]