Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§174. Визначення поправок лунолота за гідрологічними даними

Поправка “” за відхилення фактичної вертикальної швидкості розповсюдження звуку в воді від номінальної для даного лунолота обчислюється за формулою:

– значення середньої швидкості розповсюдження в шарі води від поверхні до даного горизонту м/сек.

– значення швидкості звуку, прийняте для розрахунку шкали даного лунолота м/сек.

– глибина виміряна лунолотом.

Для одержання поправки “” можуть бути використані таблиці готових поправок за відхилення швидкості звуку в воді або карти розподілу середньої вертикальної швидкості звуку в воді в районі проміру, якщо вони забезпечують виправлення глибин з помилкою 0.5%. Маючи такі карти, можна взагалі одержувати покази лунолота практично вільні від помилок за відхилення швидкості звуку від номінальної. Для цього число оборотів електродвигуна лунолота установлюють таким чином, щоб приладна швидкість звуку в воді дорівнювала фактичній швидкості» знятої з карти даного району. Поправка “ за відхилення швидкості обертання електродвигуна лунолота від номінальної розраховується аналогічно, як при таруванні за формулами (4), (5). Тільки в даному випадку в формулі (4) замість “” вводиться “” – номінальне число оборотів електродвигуна лунолота, а в формулі (5) замість “” вводиться “” – час номінального числа спалахів неонової лампочки, яке відповідає нормальній швидкості обертання електродвигуна лунолота.

Поправка “” за заглиблення вібраторів лунолота для забортних вібраторів визначається щоденно з точністю 0.1 м за поділками на штанзі, яка підтримує обтікач вібраторів. Для врізних вібраторів поправка “” обчислюється за формулою:

– відстань по вертикалі від кіля до палуби в районі вібраторів – вибирають із формуляра судна

– відстань від діючої ватерлінії до палуби, вимірюють щоденно

– перевищення вібраторів над кілем судна, знімають з креслення судна

Значення , і визначають з точністю 0.1 м.

Поправка “ за базу між вібраторами лунолота завжди від’ємна, враховується тільки на малих глибинах і обчислюється за формулою:

– глибина виміряна лунолотом

– база між вібраторами лунолота

Поправка “” місце нуля лунолота визначається на глибинах порядку 5 м. Порівнюють покази лунолота виправлені поправками “” і “” з показами мірки або тарувального диска і обчислюється за формулою: . Поправку “ визначають на початку, в середині і в кінці польових робіт. Поправками “” і “ на малих глибинах можна нехтувати. Поправка “” за нахил дна в більшості випадків при зйомці шельфу не враховується.

§175. Лазерна апаратура

Розглянуті раніше лунолоти, гідролокатори і інша апаратура відноситься до ультразвукової техніки.

Останнім часом для вивчення морського дна починає застосовуватись лазерна апаратура.

Розвиток лазерної техніки іде в двох напрямах: створення апаратури для виявлення підводних об’єктів і створення лазерних вимірників глибин.

Лазер – це джерело світлових променів, які володіють високою монохроматичністью, когерентністю і інтенсивністю. Завдяки цьому лазерний промінь можна посилати на значно більшу віддаль, ніж від звичайного підводного джерела світла. Спрямованість випромінювання лазера значно перевищує спрямованість гідролокаційних пристроїв. Другою перевагою лазерів перед гідролокаторами є моментальна швидкість розповсюдження світлового променя, що дозволяє нехтувати перешкодами зміни гідрологічних умов водяного середовища. Велика розрізнювальна можливість лазерного променя, порівняно з ультразвуком дозволяє одержувати телевізійне зображення дна, продивлятися ґрунт, вивчати мікроформи рельєфу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]