Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§8. Висоти точок земної поверхні: абсолютні і відносні

Для визначення висоти точки А необхідно вибрати початкову поверхню. За початкову поверхню в геодезії приймають поверхню геоїда. Тоді положення

Рис.10

точки А в вертикальному відношенні визначиться прямою А0А. Величину А0А=На називають висотою точки А, За аналогією висота точки В виражається відрізком В0В=НВ. (Рис.10)

Слід відзначити, що проектування точок місцевості проводиться переважно на рівневу поверхню океану (геоїд). При роботах спеціального характеру з метою проектування беруть інші рівневі поверхні, які краще відповідають меті роботи.

Тому, щоб не було плутанини висоти точок земної поверхні, які відраховують відносно рівня поверхні океану, прийнято називати абсолютними висотами.

Висоти точок взяті відносно іншої умовної рівневої поверхні називають умовними (відносними) висотами А'А=Н'а, В'В=Н'в. Числове значення висоти називається відміткою або позначкою.

Величину “h” називають перевищенням одної точки місцевості над другою. Тобто, різниця висот двох рівневих поверхонь називається перевищенням.

Перевищення може бути додатним і від’ємним, тому перевищення завжди супроводжується знаком плюс або мінус.

Графічне зображення вертикального розрізу місцевості в заданому напрямі на фізичній поверхні Землі називається профілем.

Розділ II Масштаби

§9. Поняття про масштаб зображення.

Види масштабів: чисельний та лінійний

Горизонтальні проекції ліній місцевості не можуть бути відкладені на папір в натуральну величину. Щоб відкласти довжину лінії на папері, її необхідно зменшити. Ступінь зменшення ліній при відкладанні їх на папері називається масштабом карти (плану).

В багатьох випадках горизонтальна проекція мало відрізняється від довжини самої лінії, тому іншими словами – масштабом називається відношення довжини лінії на карті до довжини відповідної лінії на місцевості. Це відношення можна написати у вигляді дробу, чисельник якого дорівнює одиниці, а знаменник числу, яке показує в скільки разів зменшені зображені лінії на карті. Наприклад: 1:25000, 1:10000, 1:5000. Масштаб, виражений відношенням чисел називається чисельним (числовим). Зображення на карті більше, якщо знаменник масштабу менший і навпаки. За допомогою чисельного масштабу на практиці розв’язують дві наступні задачі:

  1. Знаючи довжину лінії на місцевості, вирахувати ту довжину, яку вона повинна мати в даному масштабі на плані.

  2. Знаючи довжину лінії на плані, вирахувати її довжину на місцевості.

Перша задача розв’язується діленням довжини лінії на зменшений в 100 раз знаменник масштабу.

Друга задача є оберненою першій і розв’язується множенням довжини лінії на плані на зменшений в 100 раз знаменник чисельного масштабу.

Наприклад:

  1. Визначити довжину лінії на плані dПЛ, якщо відома довжина цієї лінії на місцевості dm=130.7 м, масштаб плану 1:1000, dпл=dmn; n – число метрів на місцевості, яке відповідає 1 см на плані в заданому масштабі n=1000:100=10 м dПЛ=130.7:10=13.1 см

  2. Визначити довжину лінії на місцевості, якщо довжина її на карті dпл=5.3 см, а масштаб карти 1:10000, n=10000:100=100 м. dm=5.3100=530 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]