Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§184. Опрацювання матеріалів рівневих спостережень

Первинне опрацювання матеріалів рівневих спостережень полягає в перевірці стрічок мареографів, журналів водомірних спостережень, журналів нівелювання. Мета опрацювання – виявлення можливих зміщень висотного положення рівневих рейок і введення поправок, які виключають це зміщення.

В результаті опрацювання складають таблиці щогодинних висот рівнів над прийнятим нулем поста. При використанні спостережень з постійно діючих рівневих постів гідрометеослужби або інших відомств первинне опрацювання не ведеться. В цьому випадку дані для складання таблиць щогодинних висот рівнів одержують з гідрометеообсерваторії, в підпорядкуванні якої знаходиться відповідний пост. В остаточну обробку матеріалів рівневих спостережень входять перевірка правильності приведення величин спостереження до прийнятого нуля поста і обчислення поправок в виміряні глибини.

Поправка в виміряні глибини за відхилення рівня від вихідної поверхні, тобто вихідного нуля Балтійської системи висот, обчислюється за формулою:

– відлік горизонту води по рівневій рейці, який відповідає вихідній рівневій поверхні

– відлік горизонту води по рівневій рейці в момент вимірювання глибин.

§185. Опрацювання результатів вимірювання глибин

Результати вимірювання глибин підлягають первинному і остаточному опрацюванню. Первинне опрацювання виконується в полі з метою нанесення глибин на кальки глибин або робочі планшети, або на кальки контрольних галсів для оцінки повноти обстеження ділянки зйомки і контролю результатів вимірювання.

Остаточне опрацювання результатів вимірювання глибин починається під час виконання проміру і закінчується на базі експедиції. Метою остаточного опрацювання є введення всіх поправок в виміряні глибини і нанесення їх на звітний планшет. Для остаточного опрацювання матеріалів вимірювання глибин, необхідно: виконати контроль і систематизацію матеріалів, які підлягають опрацюванню, перевірити правильність їх оформлення, звірити нумерацію визначень, відмічену на лунограмі і зафіксовану в журналах визначення місця судна і фазограмах, перевірити матеріали досліджень систематичних помилок лунолота, матеріали рівневих спостережень, матеріали опрацювання спостережень за температурою і солоністю морської води, скласти зведені таблиці або графіки поправок лунолота. Всі обчислення і графічні роботи виконуються в дві руки, як правило в полі, а в камеральних умовах перевірка виконується на вибір. Вибірковій перевірці підлягає не менше 10% від всього об’єму матеріалу, який підлягає перевірці. Всі виявлені помилки під час камерального контролю повинні бути виправлені. Помилкові цифри закреслюють, не затемняючи написаного раніше і над ними червоним чорнилом підрисують нові результати.

Виміряні глибини перед нанесенням на звітний планшет підлягають виправленню загальною поправкою “”, в яку входить поправка за зміну рівня моря “” і сумарна поправка луволота “”.

Після введення “” виправлені глибини заокруглюють залежно від глибин:

0-10 м точність заокруглення 0.1 м

10-20 м

20-50 м

50-більше

0.2 м

0.5 м

1.0 м

При необхідності також будують графіки поправок за відхилення швидкості звуку в воді “” і відхилення числа оборотів електродвигуна лунолота “” від номінального. Глибини, виміряні ручним лотом і рибалотом, виправляються поправкою за даними компарування на початку і в кінці робочого дня. Якщо лотлінь виявиться коротшим відповідного відрізка компаратора, то поправку супроводжують знаком, мінус, якщо довшим – знаком плюс. При використанні рибалота додатково вводяться поправки за відхилення лотліня від вертикалі, які вибирають із спеціальних таблиць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]