Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
802
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§176. Льодові проміри

Багато морів протягом 8-10 місяців бувають покриті льодом. В цьому випадку проміри глибин виконуються за допомогою лунолотів змонтованих на всюдиходах і тракторах з буровим устаткуванням.

Детальний промір з поверхні льоду виконують на відносно невеликих, але важливих в навігаційному відношенні акваторіях, де вимагається велика точність вимірювання глибин і визначення їх місця, наприклад, на каналах, фарватерах, рейдах, в гаванях та невеликих бухтах. Промір з льоду – це точкове обстеження рельєфу в заздалегідь позначених точках. Напрями галсів проміру, а також місце проміру всіх глибин закріплюють на льоду колами і віхами в залежності від подробиці проміру. Основою розмічування напрямів галсів і точок проміру є магістраль, яка прокладається на льоду полігонометричними або теодолітними ходами. Глибини вимірюють ручним лотом до поверхні води в лунці. Відліки по лотліню беруть при вертикальному положенні лотліня в момент дотику лота до ґрунту. При промірі ручним лотом застосовують санки з установленою на них в’юшкою для лотліня. При промірі з льоду одночасно з вимірюванням глибин в лунках визначають характер ґрунту.

§177. Вимірювання глибин міркою, рибалотом і ручним лотом

Вимірювання глибин рибалотом і ручним лотом виконуються в виняткових випадках, на невеликих ділянках акваторії, коли вимірювання глибин лунолотом неможливе або нерентабельне. Міркою глибини вимірюють до 5 м, рибалотом – до 30-40 м, ручним лотом – до 20 м. Точність відліків глибин 5 см – в діапазоні 0-10 м і 10 см в діапазоні 10-20 м. Відповідно до цього виконують розмітку, мірки, лотліня рибалота і ручного лота. Відлік глибин фіксують по найближчій, зануреній в воду, мітці. При виконанні проміру в масштабі 1:5000 і біліше використання рибалота заборонено. В випадках сильних течій глибини міркою рекомендується вимірювати на поздовжніх галсах сплавом, тому що на поперечних галсах глибини завищуються. Мірку, при вимірюванні глибин заносять вперед за ходом шлюпки (катера) так, щоб в момент відліку вона прийняла вертикальне положення. Вимірювання глибин рибалотом дозволяється в окремих випадках в менш важливих місцях. В випадках сильних течій рибалотом користуватись забороняється. Ручним лотом глибини вимірюють в основному при промірі з льоду, біля гідротехнічних споруд, при промірі по ліню з шлюпки. На початку і в кінні робочого дня виконують компарування лотліня рибалота і ручного лота.

Поправки записують в журнал проміру з точністю до 1 см. Всі марки, які змістились більше 5 см, переміщують. Поправка на день проміру приймається середньою з двох компарувань. При користуванні рибалотом додатково вводиться поправка за відхилення лотліня від вертикалі. Вона визначається, за допомогою спеціальних таблиць. Крім цього, при виконанні підводних інструментальних зйомок великих масштабів 1:2000 – 1:500 для будівництва підводних споруд і комунікацій, використовують підводний теодоліт, підводний нівелір, підводний лазерний віддалемір і т.п.

§178. Контроль робіт

В процесі зйомки рельєфу дна обов’язково виконується систематичний контроль робіт. Керівник польових робіт повинен систематично під час виконання зйомки перевіряти матеріали робіт виконавців, користуючись робочим планшетом, калькою глибин і калькою контрольних галсів аналізувати повноту обстеження району робіт, збіг глибин (з матеріалами попередніх років і контрольними промірами), точність визначення місця судна і т.д.

Виконавець щоденно під час роботи повинен:

  • слідкувати за стабільністю роботи апаратури

  • перевіряє правильність визначення місця судна, записів в журналах визначень і т.д.

  • аналізує правильність вимірювання глибин, записи на лунограмах

  • аналізує збіжність глибин з глибинами на суміжних галсах, перевіряє збіжність глибин на зйомочних галсах з контрольними

  • перевіряє порядок ведення польової документації і в випадку необхідності вносить виправлення і пояснення

Для аналізу результатів робіт, надійного обстеження ділянки зйомки, оцінки якості робіт, виявлення признаків характерних форм рельєфу складаються, так звані, кальки глибин, на яких з робочих планшетів переносять лінії галсів, а з лунограм глибини. На кальку глибин на вибір з розрядкою наносять глибини так, щоб можна було зобразити загальний характер рельєфу дна і в процесі рисування рельєфу виявити ділянки проміру, які вимагають додаткового обстеження. Для оцінки якості виконання робіт прокладають контрольні галси. Зйомку рельєфу дна методом проміру рекомендується починати з контрольних галсів, це дозволяє відразу після попередньої обробки знімальних промірних галсів мати дані для перевірки одержаних результатів.

Контрольні галси прокладають з таким розрахунком, щоб вони перетинали основні галси під кутами близькими до 90°, в крайньому випадку в межах 30°-150°. Кожний знімальний промірний галс повинен мати не менше трьох точок перетину з контрольними. В випадках прибережного проміру один з контрольних галсів повинен проходити, як можна ближче до берега в зоні 2-5 метрових глибин. Контрольні галси повинні прокладатися в спокійну погоду, в інший час ніж промірні і мати самостійну прив’язку.

Порядок визначення місця вимірювання глибин на контрольних галсах такий самий, як на промірних. Контрольні галси наносять на робочий планшет червоним кольором, а потім переносять їх на кальку контрольних галсів і виписують червоним кольором глибини, зняті з лунограм контрольних галсів. На цю кальку, поступово в міру виконання промірів, наносять чорним кольором глибини знімальних галсів в районі перетину їх з контрольними. Різниця між глибинами в точках перетину знімальних і контрольних галсів характеризує точність виконання проміру. Якщо розходження глибин має систематичний характер, то виконується детальний аналіз вимірювань, з метою встановлення причин розходження і вилучення систематичних помилок з результатів вимірювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]