Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Дешифрування населених пунктів і промислових об’єктів

Населені пункти, незалежно від величини, різко виділяються на аерознімках завдяки своєрідним обрисам (Рис.171). Рисунок населеного пункту складається з поєднання чорно-білих прямокутників (будівель) і світло-сірих смуг (вулиць, проїздів), передає розпланування населеного пункту і його структуру (взаємне положення окремих частин). В розплануванні і структурі знаходять відображення: тип населеного пункту, його значення, зв’язок з рельєфом і іншими елементами ландшафту.

Рис.171

Структура населених пунктів, особливості забудови завжди добре простежуються на аерознімках. Дешифрування вулиць не викликає труднощів. Вони виділяються примиканням до них рядів будівель або огорож, добре видно і проїжджі частини, які відрізняються світлішим тоном. Промислові підприємства – заводи, фабрики, електростанції і т.п., розпізнаються за чітко окресленими межами території (чіткі прямі лінії), тінями труб, башт, характерними довгими будівлями, розташованими паралельними рядами.

На аерознімках великих масштабів зображення окремих будівель складається з освітлених частин даху, власних тіней даху і падаючих тіней будівель. Стереоскопічний перегляд моделі дає можливість відрізнити площу будівель від зображення падаючих тіней. Будівлі дешифрують і викреслюють з зображенням розмірів, форм і орієнтування. Будівлі, які неможливо відобразити в масштабі карти, викреслюються позамасштабними умовними знаками, але з збереженням орієнтування. Городи в населених пунктах мають вигляд різних за тоном смуг, розмежованих межами або огорожами. Сади розпізнаються за правильними рядами плодових дерев.

Шляхи сполучення

Мережа доріг разом з населеними пунктами утворює на аерознімках скелет обжитої місцевості. Наявність шляхів сполучення свідчить про певні зв’язки між населеними пунктами і районами. Дороги на чорно-білих аерознімках зображуються в вигляді світлих ліній і смуг різної ширини і конфігурації в залежності від масштабу і характеру дороги (Рис.172).

Зображення колій залізниць відрізняється строгим поздовжнім профілем, прямолінійністю обрису, плавністю і великими радіусами заокруглень, наявністю смуги відчуження, яка особливо чітко читається в лісових масивах. В місцях розташування залізничних станцій закономірне розширення полотна за рахунок збільшення кількості колій.

Автогужеві дороги (шосе, автодороги) мають правильні обриси, велику і постійну ширину, довгі прямолінійні ділянки і плавні заокруглення. Зображуються в вигляді білої смути, обрамленої з боків темними лініями ровів. Тон зображення залежить і від покриття: асфальт – темний, бетон – сірий, гравій – світлий. Автогужові дороги відрізняються від залізниць за характером перетину з ґрунтовими: шосе приймає в себе ґрунтові дороги; залізниці тільки перетинаються з ними; біля автострад облаштовані спеціальні з’їзди. Автостради ідуть в обхід населених пунктів, а шосейні дороги проходять через населені пункти. Ґрунтові дороги мають звивисті обриси і велику розгалуженість, видно об’їзди. Путівці з’єднують населені пункти, польові і лісові дороги закінчуються в полях і лісах. Насипи і виїмки розпізнаються за затемненими і освітленими укосами і добре проглядаються стереоскопічно.

Рис.172

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]