Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
785
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Спосіб лінійних засічок

В

Рис.124

цьому випадку положення контурних точок на плані одержують побудовою трикутників у яких відомі всі три сторони (Рис.124). Вздовж лінії теодолітного ходу міряють базис 5-а, а від кінців базису міряють сторони трикутника 5-в і а-в. Бажано, щоб всі сторони трикутника були приблизно рівними. Цей спосіб вигідно застосовувати в тих випадках коли віддалі до контурних точок не пере-

вищують довжину мірного приладу.

Розділ IX Тахеометрична зйомка

§101. Сутність та призначення тахеометричної зйомки

Слово тахеометрія в перекладі з грецької мови означає “швидке вимірювання”. Швидкість при цій зйомці досягається тим, що одним наведенням труби інструмента на рейку одержують планове і висотне положення точки, на якій установлена рейка, тобто одержують віддаль, визначену за допомогою віддалеміра, горизонтальний напрямок по лімбу і перевищення, відраховане по рейці або обчислене за кутом нахилу.

Тахеометрична зйомка виконується для складання великомасштабних планів місцевості. Зйомка ситуації і рельєфу виконується полярним методом одночасно з прокладанням тахеометричних ходів за допомогою теодоліта і віддалемірних рейок, при цьому горизонтальні кути використовують для обчислення прямокутних координат точок ходу, а вертикальні для обчислення висот точок. На відміну від теодолітної зйомки, при тахеометричній зйомці отримують дані необхідні для побудови плану, на якому будуть зображені не тільки контури об’єктів, а також рельєф місцевості. Тахеометричну зйомку виконують при інженерних розвідуваннях доріг, ліній електропередач, при складанні планів населених пунктів, і т.п.

План місцевості при тахеометричній зйомці одержують не в полі, а в камеральних умовах, тому польову роботу можна виконати в більш стислі строки.

§102. Віддалеміри. Нитковий оптичний віддалемір

Віддалі при тахеометричних роботах визначають за допомогою віддалеміра. Віддалеміри мають різну будову. В теодолітах застосовують нитковий віддалемір, який розташовується в зорових трубах. Сітка ниток складається з одної вертикальної і трьох горизонтальних ниток. По двох крайніх горизонтальних нитках визначають віддалі і їх називають віддалемірними. Якщо необхідно визначити відстань між точками ЕМ за допомогою ниткового віддалеміра, то теодоліт установлюють в точці Е, а в точці М установлюють рейку (Рис.125).

На Рис.125 зображено розріз труби теодоліта вертикальною площиною вздовж її геометричної осі, а точки а, с, в, будуть слідами від перетину цієї площини з верхньою, середньою і нижньою нитками сітки.

Рис.125

З рисунка видно, що відстань,

D=D1+f+ (1)

D1 – відстань від рейки до переднього фокуса труби,

f – фокусна відстань об’єктива труби

 – відстань від центра об’єктива до осі обертання інструмента.

Величини f і  – постійні, тому позначено їх суму через С, тоді вираз (1) можна записати: D=D1+С (2). Згідно з рисунком l – відрізок рейки між проекціями віддалемірних ниток на рейці, тобто l=АВ. З трикутника АFС визначимо (3), але, аFC=D1, тоді (4).

Із трикутника a'оF можна визначити (5), алеoF=f, а , де Р – відстань між віддалемірними нитками, тоді вираз (5) перепишемо так: (6) і це значення підставимо у вираз (4), одержимо: (7), але величина – постійна, позначимо її k' і вираз (7) перепишемо D1=k'l (8), а це значення підставимо у вираз (2), одержимо:

D=k'l+С (9)

Якщо величина однієї поділки на рейці дорівнює “m”, а кількість їх між віддалемірними нитками “n”, тоді l=mn і вираз (9) можна записати D=k'mn+С (10), але k'm величина постійна, позначимо її через “К”, тобто К= k'm і вираз (10) запишемо: D=Kn+С (11). Коефіцієнт “К” залежить від кута “” і від величини однієї поділки рейки “m”. С – постійна величина і називається постійною віддалеміра.

В сучасних теодолітах, завдяки відповідному підбору радіуса кривини лінз зорової труби, віддалі між сіткою ниток і об’єктивом, постійна величина С близька до нуля, тому при визначенні відстаней на практиці користуються формулою: D=Kn (12)

Коефіцієнт “К” в сучасних теодолітах, як правило дорівнює100, а рейки виготовляють з сантиметровими поділками, тобто m=1 см, для визначення відстані потрібно по рейці взяти відліки n1=100 см по нижній віддалемірній нитці і n2=141см по верхній віддалемірній нитці (Рис.126) і підрахувати кількість поділок “n” між віддалемірними нитками. Кількість поділок “n” буде дорівнювати різниці відліків n2-n1=n. n=141-100=41 см і за формулою (12) обчислити віддалемірну віддаль D=10041 см=4100 см=41 м. Горизонтальну проекцію обчислюють за формулою d=D-D, 

Рис.126

D=Dsin2.

У зв’язку з тим що кут “” в нитковому віддалемірі величина постійна, такий віддалемір називають віддалеміром з постійним кутом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]