Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
802
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§110. Перевірки мензули

  1. Мензула повинна бути стійкою. Установлюють мензулу в горизонтальне положення ставлять на неї кіпрегель і візують ним на яку-небуть точку місцевості і вздовж скошеного краю лінійки кіпрегеля проводять на планшеті олівцем лінію. Потім злегка натискають пальцем поблизу кута планшета зверху вниз і знизу вверх. Якщо після цього ребро лінійки не зсунулось з прокресленої лінії, а центральна точка сітки ниток кіпрегеля збігається з предметом, на який візували на початку, то умова виконується. Невиконання умови може бути з різних причин: хитання головки штатива, поганого кріплення планшета до підставки і підставки до штатива, хитання підіймальних гвинтів і наконечників ніжок штатива, люфта осі підставки. Якщо виконавець робіт не взмозі сам усунути несправності, то слід звернутись в майстерню.

  2. Верхня поверхня дошки повинна бути площиною. Вивірену лінійку кіпрегеля прикладають ребром в різних напрямах до поверхні дошки і слідкують, щоб не було вибоїн, тріщин. Допускається просвіт між лінійкою і дошкою 0.5 мм. Якщо умова не викинується, то виправлення виконують в майстерні.

  3. Верхня поверхня мензульної дошки повинна бути перпендикулярною до вертикальної осі підставки. За допомогою трьох підіймальних гвинтів мензульну дошку приводять в горизонтальне положення вивіреним рівнем на колонці кіпрегеля. Відкріплюють закріпний гвинт підставки, повертають дошку навколо вертикальної осі підставки. Бульбашка рівня не повинна відхилятися. від нуль-пункту більш ніж на 2-3 поділки. При більших відхиленнях бульбашки рівня виправлення виконують в майстерні.

§111. Перевірки та дослідження кіпрегеля кн

  1. Скошений край лінійки кіпрегеля повинен бути прямою лінією, а її нижня поверхня – площиною.

Ставлять кіпрегель на планшет і гостро відточеним олівцем проводять вздовж скошеного краю лінійки тонку лінію і на кінцях цієї лінії ставлять точки. Переставляють кіпрегель навколо цієї прямої на 180, прикладають скошений край лінійки до відмічених точок і знову проводять лінію. Якщо обидві лінії збігаються, то умова виконується, якщо ні, то лінійку шліфують в майстерні. Нижня поверхня лінійки кіпрегеля буде площиною в тому випадку, якщо поставити кіпрегель на горизонтальну поверхню вивіреного планшета і між ними ніде не буде просвіту.

  1. Допоміжна лінійка кіпрегеля на різних віддалях від основної повинна бути паралельною до скошеного краю основної лінійки.

При нерухомому положенні кіпрегеля на мензульному планшеті установлюють допоміжну лінійку на різних віддалях від основної і кожен раз вздовж скошеного краю лінійки проводять прямі лінії. За допомогою вимірника провіряють в різних місцях віддалі між проведеними лініями. Допускається розходження 0.2 мм.

  1. Вісь циліндричного рівня на колонці, кіпрегеля повинна бути паралельною до нижньої площини лінійки.

Ставлять кіпрегель на серединні планшета так, щоб лінійка з рівнем була паралельна до прямої, яка з’єднує два будь-які підіймальні гвинти і за допомогою цих підіймальних гвинтів приводять бульбашку рівня в нуль-пункт, а вздовж скошеного ребра лінійки проводять олівцем на планшеті лінію. Потім ставлять лінійку кіпрегеля за напрямом третього підіймального гвинта і цим гвинтом знов приводять бульбашку рівня в нуль-пункт. Після цього ставлять лінійку кіпрегеля скошеним краєм до прокресленої лінії на планшеті і за допомогою першої пари підіймальних гвинтів знову приводять бульбашку рівня в нуль-пункт. Переставляють кіпрегель на 180 і ставлять лінійку кіпрегеля скошеним ребром до прокресленої лінії на планшеті, при цьому, бульбашка рівня не повинна відхилятись від нуль-пункту більш, як на, одну поділку рівня. Якщо бульбашка рівня відхилиться від нуль-пункту більш, як на одну поділку, то бульбашку рівня перемішують в сторону нуль-пункту виправними гвинтами рівня на половину дуги відхилення, а другу половину перемішують за допомогою двох підіймальних гвинтів. Описані дії повторяють доти, доки при перестановці кіпрегеля на 180 бульбашка рівня буде відхилятись від нуль-пункту не більше одної поділки рівня.

Після юстування циліндричного рівня виконують нівелювання планшета. Для цього ставлять кіпрегель за напрямом третього підіймального гвинта мензули, тобто перпендикулярно прокресленій на планшеті лінії, і крутячи його, суміщають бульбашку рівня з нуль-пунктом.

  1. Вертикальна нитка сітки повинна бути перпендикуялрною до осі обертання труби.

Ця перевірка і юстування виконуються так, як четверта перевірка теодоліта (§64). Юстування виконують поворотом сітки ниток.

  1. Візирна вісь зорової труби повинна бути перпендикулярною до осі обертання труби.

Ставлять кіпрегель на планшет, приведений в горизонтальне положення і візують на далекий, але добре видимий предмет, розташований приблизно на рівні горизонтальної осі інструмента. Після цього проводять на планшеті вздовж скошеного ребра лінійки кіпрегеля лінію і на ній приблизно на середині наколють точку. Потім переводять трубу через зеніт, переставляють кіпрегель на 180, прикладають скошене ребро лінійки кіпрегеля до наміченої точки на лінії, і знову візують на той самий предмет і вздовж скошеного ребра лінійки кіпрегеля на планшеті проводять лінію. Обидві лінії повинні збігатися, в протилежному випадку кут, який утворився на планшеті буде подвійною колімаційною помилкою 2с кіпрегеля. Для виправлення 2с, кут який утворивсь на планшеті ділять навпіл і проводять бісектрису. Прикладають скошене ребро лінійки до цієї бісектриси і боковими виправними гвинтами сітки ниток суміщають її центр з зображенням точки спостереження. Після цього перевірку повторюють.

  1. Вісь обертання зорової труби повинна бути паралельною до нижньої площини лінійки.

Перевірка виконується так, як третя перевірка теодоліта (§ 64). Виправлення виконується в майстерні.

  1. Колімаційна площина зорової труби повинна проходити через скошений край лінійки або повинна бути паралельна до нього.

Приводять планшет в горизонтальне положення, наводять центр сітки ниток на віддалену точку і вздовж скошеного ребра лінійки установлюють вертикально голки на відстані 20-30 см одна від одної. Якщо точка місцевості попадає в створ голок, то умова виконується. Виправлення виконувати в майстерні.

  1. Відлік перевищень по рейці по відповідних кривих можна виконувати тільки після установлення місця нуля МО вертикального круга в межах 1. При невиконанні цієї умови перевищення будуть помилковими.

Місце нуля вертикального круга визначають з 2-3 окремих спостережень на різні предмети за формулою: . Якщо величина місця нуля перевищує 1, то необхідно місце нуля привести до нуля. Для цього наводять трубу на один з предметів при КП і закріплюють трубу і після цього навідним гвинтом рівня вертикального круга установити в полі зору труби відлік, який відповідає величині кута нахилу даного напряму. Кут обчислюють за формулами:

В цей час бульбашка рівня вертикального круга зміститься з нуль-пункту і виправним гвинтом рівня приводять бульбашку рівня в нуль-пункт.

  1. Вісь циліндричного рівня на трубі кіпрегеля повинна бути паралельною до візирної осі труби. Цю умову можна перевіряти і виправляти так, як помилку “х” у нівеліра, або за місцем нуля кіпрегеля, для цього:

  1. Визначають МО вертикального круга кіпрегеля.

  2. Навідним гвинтом рівня вертикального круга виводять бульбашку рівня в нуль-пункт.

  3. Навідним гвинтом труби установлюють відлік рівний МО вертикального круга з урахуванням знака, тоді візирна вісь труби займе горизонтальне положення і бульбашка рівня на трубі повинна знаходитись в нуль-пункті. Якщо умова не виконується, то виправними гвинтами рівня на трубі приводять бульбашку в нуль-пункт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]