Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Спосіб лінійних засічок

Суть розмітки споруди способом лінійних засічок полягає в побудові трикутників за трьома відомими сторонами (Рис.253) за допомогою мірних стрічок або сталевих рулеток. Цей спосіб дає хороші результати коли сторони засічок не перевищують довжини мірного приладу. Територія будівельного майданчика повинна мати густу мережу опорних точок і бути зручною для лінійних вимірювань.

Для контролю засічку виконують з трьох опорних точок (Рис.254); трикутник помилок не повинен мати сторін більших 1-2 см. Довжини сторін трикутників, для лінійних засічок, одержують з розв’язання обернених геодезичних задач для всіх сторін засічок, а потім цими сторонами, як радіусами, кресляться на місцевості дуги, на перетині яких знаходиться шукана точка споруди (Рис.253).

Рис.253 Рис.254

Дуже зручно користуватися рулеткою, довжина якої більша від суми відстаней “” і “”. Біля точкиудержують нульовий штрих рулетки, біля точкивстановлюють відлік, що дорівнює сумі відстаней “” і “” натягнувши рулетку, відмічають положення точкина відліку, що дорівнює “”. Для побудови трикутників, лінійною засічкою можуть бути використані створні точки,,,, і(Рис.255), для цього попередньо обчислюють координати цих точок.

П

Рис.255

ри цьому способі вихідними точками для засічок можуть бути також кути існуючих будівель, якщо координати їх визначені аналітичними методами при топографічній зйомці.

Пряма кутова засічка застосовується в тих випадках, коли трудно або неможливо виконувати лінійні вимірювання. Такі умови можуть бути, наприклад, при розмічуванні великих споруд (гребель, мостів та ін.), особливо тоді, коли важко безпосередньо виміряти відстань від опорних пунктів до визначуваних точок. Суть способу полягає в тому, що положення точки на місцевості (Рис.256) визначається шляхом перенесення на натуру двох кутіві, кожний з яких складений напрямом до точкиі прямою, яка з’єднує два пункти геодезичної основи №10 і 11.

Р

Рис.256

озмічування споруд прямою кутовою засічкою виконують двома теодолітами, установленими на пунктах геодезичної основи. Підготовчі обчислення полягають в обчисленні кутівзасічки за координатами точок споруди і пунктів геодезичної основи, контролем правильності виконаного розмічування може бути задане в проекті відстаньміж точками споруди або виконати засічку не з двох, а з трьох пунктів.

§244. Елементи розмічувальних робіт

Основними елементами розмічувальних робіт є побудова проектного кута, відкладення відстаней і винесення на натуру проектних відміток.

Побудова проектного кута

Для побудови на місцевості проектного кута необхідно відшукати від заданої вихідної сторони(Рис.257) напрям, який утворює з цією стороною кут. Установлюють в точцітеодоліт і приводять його в робоче положення, наводять його візирну вісь на пункті беруть відлік по лімбу (переважно біля 0°). Додають до цього відліку величину проектного кутаі відкріплюють алідаду, установлюють її на обчислений відлік. В створі візирної осі теодоліта на проектній відстані фіксують на місцевості точку. Таку саму побудову виконують при другому крузі теодоліта, відмічаючи точку. Відстаньза допомогою лінійки ділять навпіл і фіксують точку. Для контролю кутвимірюють і точку С остаточно фіксують кілком.

Я

Рис.257

кщо необхідно побудувати проектний кут з підвищеною точністю, то знайдений в першому наближенні кутвимірюють декількома прийомами. Кількість прийомів “” розраховують за формулою: ; де– точність теодоліта, азадана точність побудови кута. Визначивши точне значення кута , утворюють різницю між проектним кутомі виміряним кутом, одержують поправку, яку необхідно ввести для уточнення побудованого кута.

З

Рис.258

наючи за проектом відстань, обчислюють лінійну поправку(Рис.258). Величинуобчислюють за формулою:

, де – число секунд в радіані.

– може мати знак плюс або мінус і відповідний знак буде мати величина “”. Якщо величина “” буде мати

знак плюс, то кут збільшують, а якщо мінус – то кут зменшують.

Відклавши на місцевості від точки перпендикулярно по лініївеличинуфіксують точкукілком. Кутбуде дорівнювати проектному куту. Для контролю кутповторно вимірюють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]