Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
802
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§116. Підготовка мензульного планшета для зйомки

Підготовка планшета для зйомки складається з наклеювання на нього креслярського паперу, нанесення на цей папір координатоної сітки, кутів рамок трапеції і геодезичної основи. Креслярський папір наклеюють на фанерний або алюмінієвий лист і прикріплюють до мензульної дошки мідними цвяшками або шурупами. На планшет наносять координатну сітку з стороною квадрата 10 см (Див.§98) і відповідно оцифровують її. Знімальні трапеції масштабів 1:5000 і 1:2000 наносять за прямокутними координатами вершин їх кутів. Визначення їх в трьохградусній зоні, обчислення сторін “а”, “b”, “с” і діагоналі “d” кожної трапеції виконують за допомогою таблиць. (“Таблиці прямокутних координат кутів, розмірів, площ трапецій масштабів 1:2000, 1:5000”).

Для топографічних планів на ділянках площею менше 20 км2 може застосовуватись також прямокутне розграфлення з розмірами рамок 50х50 см для масштабів 1:500, 1:1000, 1:2000 і 40х40 см для масштабу 1:5000.

Наносять на планшет за координатними пункти знімальної геодезичної основи їх положення обов’язково перевіряють за відстанями між ними.

Після цього заготовлюють дві кальки: кальку висот і кальку контурів на які переносять координатну сітку, кути рамок трапеції і пункти знімальної геодезичної основи. Щоб планшет не забруднювався в полі його закривають зверху щільним папером (“сорочкою”), який приклеюють тільки до бокових граней планшета в вологому стані.

Після того, як “сорочка” висохне, вона щільно обляже планшет і на ній напроти точок, нанесених на планшет, роблять вирізки так, щоб було видно ці точки. Точки на “сорочці” відшукують за допомогою кальки. Для рисовки плану верхній папір вирізають ножем в вигляді вікон і під ним відкривають креслярський папір (планшет).

§117. Знімальна основа. Геометрична мережа

Геодезичною основою топографічних зйомок служать пункти державної геодезичної мережі і абсолютні висоти цих пунктів. Крім абсолютних висот пунктів державної геодезичної мережі, висотна, основа зйомки забезпечується марками і реперами, висоти яких визначені геометричним нівелюванням.

Для виконання знімання, державна геодезична мережа і мережа згущення дозгущаються додатковими геодезичними пунктами, положення яких визначається аналітичним і графічним способами. Мережа таких додаткових пунктів називається знімальною основою. З пунктів державної геодезичної мережі, з пунктів мереж згущення і з пунктів знімальної основи, визначених аналітичним способом розвивається знімальна, основа у вигляді систем прямих, обернених і комбінованих засічок безпосередньо на планшеті графічним способом. Такі мережі називаються геометричними, їх будують на відкритій місцевості при зйомках в малих масштабах. Геометрична мережа трикутників, побудованих графічно, для масштабу 1:5000 може бути дозволена при наявності густої мережі вихідних пунктів, нанесених за координатами. В закритій місцевості для побудови знімальної основи прокладають спеціальні ходи, при цьому кути будують на планшеті графічно, а довжини сторін ходу вимірюють віддалеміром кіпрегеля. Такі ходи називається мензульними. В великих масштабах знімальну основу створюють переважно аналітичними методами,

Густота пунктів знімальної основи залежить від місцевості, масштабу зйомки і вимог точності.

Точність визначення точок геометричної мережі відносно пунктів державної геодезичної мережі в плановому положенні не повинна бути більше 0.2 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]