Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
805
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§85. Технічне нівелювання

Ходи технічного нівелювання прокладаються між вихідними реперами в виді одиночних ходів або в виді системи ходів з одною або декількома вузловими точками. Для виконання технічного нівелювання використовують нівеліри з збільшенням зорової труби не менше 20х і ціною поділки рівня не більше 45 на 2 мм. Нівелірні рейки застосовують шашкові двосторонні. Нівелювання виконується в одному напрямі. Відліки по рейках, установлені на нівелірні башмаки або костилі, виконують по середній нитці.

Нівелювання виконують в такій послідовності:

– відлік по чорній і червоній сторонах задньої рейки

– відлік по чорній і червоній сторонах передньої рейки.

Розходження перевищень на станції, одержаних по чорній і червоній сторонах рейок, не повинно перевищувати 5 мм. Віддаль від нівеліра до рейок вимірюють по крайніх віддалемірних нитках.

Довжина візирного променя 120 м. Допустима нев’язка нівелірних ходів і зімкнутих полігонів не повинна перевищувати (50) мм,L – довжина ходу в км.

§86. Перерва в роботі при нівелюванні ііі і іv кл

При перерві в роботі (в кінці дня, зміна погодних умов і т.п.) нівелювання слід закінчувати на постійних, або тимчасових знаках.

Крім цього можна використовувати надійні місцеві предмети – межові стовпи на межах колгоспів і радгоспів, виступи скал, виступи фундаментів кам’яних споруд і т.п.

Якщо таких предметів немає, то можна використати три нівелірні башмаки, або костилі.

Рис.96

Для цього в стороні від дороги, викопують три ямки (Рис.96) глибиною 0.3 м в дно яких забивають нівелірні башмаки, або костилі. Ці точки нівелюють за звичайною програмою, а після нівелювання ямки засипають землею. Після перерви ямки обережно розкопують і на очищені від землі башмаки установлюють ті самі рейки, які були установлені на них до перерви, повторно нівелюють і порівнюють перевищення одержані до і після перерви. Розходження допускають 3 мм для нівелювання ІІІ кл. і 5 мм для нівелювання ІV кл. Якщо перевищення не перевищують допуск то виводять середнє із двох його значень і продовжують хід.

Якщо розходження перевищень недопустимі то виясняють, який із башмаків змінив своє положення за висотою і хід продовжують від башмака, котрий не змінив свого положення.

§87. Передача висот через перешкоди

Д

Рис.97

ля передачі перевищень через перешкоди шириною100-300 м (ріки, озера, болота) на протилежних берегах на однаковій висоті, відносно рівня води, закладають два репери А і В (Рис.97).

Перевищення між точками А і В визначають з двох станцій які вибирають вздовж річки з таким розрахунком, щоб І1АІ2В і І1ВІ2А. Після установки нівеліра в горизонтальне положення на станції беруть відліки по двох сторонах ближньої, а потім дальньої рейок

слідкуючи за бульбашкою рівня. Після цього переїжджають на другий берег, не міняючи фокусування труби, установлюють нівелір на станції і спочатку беруть відліки по двох сторонах дальної, а потім ближньої рейок. Різниця перевищень між точками А і В, одержаних на станціях І1 і І2 не повинна перевищувати 10 мм на кожні 100 м.

Описані вище дії складають один прийом. Другий прийом виконують в іншій половині дня.

Із двох прийомів виводять середнє перевищення, якщо розходження між ними не перевищує 8 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]