Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§130. Визначення координат розпознаків полярним і паралактичним способами Полярний спосіб

Полярний спосіб (вус) визначення координат розпознаків застосовують в випадках, коли розпознак знаходиться близько від пункту тріангуляції (Рис.159).

Д

Рис.159

ля визначення координат розпознака, міряють віддаль “b” (базис) від пункту

тріангуляції до розпознака в прямому і зворотному напрямах, а на пункті тріангуляції (1) теодолітом міряють прилеглі кути 1 і 2 між базисом і суміжними пунктами тріангуляції (2, 3). Крім цього для контролю на розпознаку (Р) теодолітом міряють кути 1 і 3 між базисом і суміжними пунктами тріангуляції (4, 5).

В випадках, коли безпосередньо на місцевості виміряти базис “b” не можливо, його визначають як неприступну відстань.

Координати обчислюють в такій послідовності:

  1. Розв’язуючи обернені геодезичні задачі, визначають дирекційні кути ліній 1-2 і 1-3, тобто 1-2 і 1-3

  2. Двічі визначають дирекційний кут виміряної лінії “b” ;і обчислюють середнє значення дирекційного кута лінії 1-Р з двох його значень

  3. Обчислюють прирости координат і координати розпознака за формулами:

;

;

  1. Для контролю правильності обчислення координат розпознака обчислюють дирекйійний кут лінії 4-Р, тобто 4-р і віддаль 4-Р=d, розв’язуючи обернену геодезичну задачу.

  2. Обчислюють кут 1обч, як різницю дирекційних кутів 4-р–1-р=1обч (правий напрям мінус лівий напрям) і порівнюють його з кутом 1вим. 1обч–1вим=. Розходження “” не повинні перевищувати:

При d км

2.2

2.7

3.3

4.0

5.0

6.7

10.0

330

230

200

140

120

100

40

Паралактичний спосіб

Якщо між пунктом тріангуляції (1) і розпознаком (Р) немає видимості, то для визначення координат розпознака можна застосувати паралактичний спосіб (Рис.160).

С

Рис.160

уть способу полягає в наступному: на місцевості вибирають два базисиb1 і b2, кінці яких зручні для спостережень з пункту тріангуляції і розпознака,

міряють їх в прямому і зворотному напрямах.

В трикутниках теодолітом міряють по два кути в їх вершинах; треті кути в цих трикутниках одержують як доповнення до 180. За теоремою синусів обчислюють всі сторони цих трикутників і по вичислених сторонах і їх дирекційних кутах двічі, як в теодолітних ходах (1-Доп-1-Р і 1-Доп-3-Р) обчислюють координати розпознака.

§131. Визначення координат розпознаків способами знесення координат та лінійною засічкою

С

Рис.161

посіб знесення координат застосовують в тих випадках коли розпознак знаходиться поблизу точки координати якої відомі (водонапірнабашта, фабрична

труба і т.п.), але на ній неможливо виміряти теодолітом прилеглі кути і віддаль від точки до розпознака (Рис.161).

В таких випадках на місцевості міряють базиси b1 і b2, а теодолітом кути 1, 2, 3, 4, 5, 6. Обчислення координат розпознака виконують в такій послідовності:

  1. В трикутниках 1РДоп-1 і 1РДоп-2 визначають кути І і ІІ І=180–(2+5); ІІ=180–(3+6) і за теоремою синусів двічі визначають сторону 1-Р=S

;

Розходження S1-S2=fабc не повинно перевищувати 1/1000 довжини S.

  1. Розв’язуючи обернену геодезичну задачу, визначають дирекційний кут і горизонтальну проекцію лінії 1-2

  1. В трикутнику 1 2 Р визначають кути  і 

  1. Обчислюють дирекційний кут лінії 1-Р:

  2. Маючи дирекційний кут лінії 1-Р і її довжину “S” обчислюють координати розпознака:

;

;

Контроль правильності обчислення координат одержують з обчислення кута “4”, який не використовувався в обчисленні координат розпознака. Для цього за допомогою координат розпознака “Р” і пункту тріангуляції “3” обчислюють дирекційний кут .Після цього обчислюють кут “4”, як різницю дирекційних кутів. Одержане значення кутапорівнюють з значенням кута, розходження не повинно перевищувати допусків приведених в §130.

Лінійна засічка

Ззастосуванням в геодезичній практиці різних фазових віддалемірів, стало можливим визначати координати розпознаків лінійними засічками. З цією метою міряють віддалі між розпознаком “Р” і пунктами тріангуляції “А” і “В” (Рис.162).

По виміряних лініях “а” і “b” і координатах пунктів тріангуляції А і В обчислюють координати розпознака. За допомогою координат пунктів тріангуляції “А” і “В” обчислюють дирекцїйний кут лінії AB і її довжину АВ=Р. Таким чином в трикутнику АРВ відомі всі три сторони а, b, р, можна обчислити всі три кути користуючись формулою: . Якщо кути обчислені правильно, то сума всіх трьох кутів трикутника повинна дорівнювати 180.

Обчисливши всі кути в трикутнику АРВ обчислюють дирекційні кути ліній АР і ВР і маючи виміряні сторони АР=b і AР=а, двічі обчислюють координати розпознака

Якщо розходження обчислених координат розпоанака не перевищує допустимої величини, то обчислюють середнє з двох обчислених значень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]