Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
805
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§113. Визначення на планшеті положення точок місцевості

Планове положення точок місцевості на планшеті визначається графічно, якщо на місцевості і на планшеті є не менше трьох точок місцевості, які нанесені на планшет за координатами.

Пряма засічка

Я

Рис.139

кщо точки “а” і “b”, нанесені на планшеті, відповідають точкам місцевості А і В (Рис.139,а), то для визначення на планшеті точки “с”, яка відповідає точці С місцевості, необхідно мензулу установити над точкою А місцевості, з центрувати точку “а” планшета над точкою А місцевості і нівелювати планшет. Орієнтують планшет за напрямом АВ місцевості і приклавши скошений край лінійки кіпрегеля до точки “а” на планшеті візують на точку С місцевості. Вздовж лінійки проводять лінію а-с. Переходять з мензулою на точку В місцевості, центрують над точкою “b” планшета і нівелюють планшет. Орієнтують планшет за напрямом ВА і прикладають скошений край лінійки кіпрегеля до точки “b” на планшеті візують на точку С місцевості і вздовж лінійки кіпрегеля проводять лінію b-с.

Перетин на планшеті ліній a-c i, b-с визначає положення точки С місцевості на планшеті.

Комбінована засічка

Комбінована засічка (Рис.139,б) застосовується в тих випадках коли одна із вихідних точок місцевості (наприклад, точка В) недоступна для установлення мензули. Установлюють мензулу над точкою А місцевості, нівелюють планшет і орієнтують його за напрямом АВ місцевості і прикладають скошений край лінійки кіпрегеля до точки “а” на планшеті візують на точку С місцевості і вздовж лінійки кіпрегеля проводять лінію а-с. Переходять з мензулою на точку С місцевості, намічають на проведеній лінії а-с приблизно положення визначуваної точки “с” і цією точкою центрують планшет над точкою С місцевості, нівелюють планшет і орієнтують його за напрямом СА місцевості. Прикладають сколений край лінійки кіпрегеля до точки “b” на планшеті, повертають навколо неї кіпрегель доти, доки центр сітки ниток кіпрегеля збіжиться з зображенням точки В місцевості і проводять вздовж лінійки кіпрегеля лінію b-с. Перетин на планшеті ліній а-с і b-с визначає положення точки С місцевості на планшеті. Слід пам’ятати, що пряма і комбінована засічки, виконані з двох вихідних точок є безконтрольними, тому для підвищення надійності визначення на плані визначуваної точки, засічки повинні виконуватись з використанням трьох і більше вихідних пунктів. Кути засічок повинні бути не менше 30 і не більше 150 і всі прокреслені на планшеті напрями повинні перетинатись в одній точці.

§114. Обернена багаторазова графічна засічка (задача Потенота)

Сутність оберненої багаторазової засічки полягає в

(Рис.140,а) Рис.140

визначенні положення четвертої точки, наприклад М, відносно трьох даних точок А, В і С, які не знаходяться на одній прямій, якщо відомі два кути і(Рис.140,а), вершиною яких є точка М3, а сторонами напрями М3А, М3В і М3С, не установлюючи мензулу в точках А, В і С. Шукана точка М відносно трьох відомих А, В і С може займати одно із

шести положень:

М1 – точка знаходиться в середині трикутника АВС;

М2 – на одній із сторін трикутника АВС;

М3 – між одною із сторін трикутника АВС і колом, проведеним через три точки А, В і С;

М4 – на колі, яке проходить через точки А, В і С;

М5 – за колом проведеним через три точки А, В і С

М6 – за колом, але в середині кута, утвореного продовженням двох будь-яких сторін трикутника АВС.

Якщо точка М знаходиться на одній із сторін трикутника АВС, то її положення на планшеті визначають способом комбінованої засічки.

Якщо точка М попадає на коло, то для її визначання недостатньо знати тільки кути і, тому що на колі можна мати безліч точок і кожна з точками А, В і С будуть пов’язані одними і тими кутамиі(Рис.140,б). В цьому єдиному випадку розв’язання задачі є невизначеним, тому для розв’язання оберненої засічки необхідно мати на місцевості і на планшеті чотири точки і двічі розв’язати задачу, виключаючи кожний раз одну з відомих точок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]