Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
802
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§148. Планова та висотна основа для оновлення топографічних карт

Планово-висотна геодезична основа є необхідною опорою мереж фотограмметричного згущення, які забезпечують кожний аерознімок опорними точками для трансформування і орієнтування на карті при її виправленні.

Плановою основою при оновленні карт є геодезичні пункти і точки знімальної мережі (розпознаки), за допомогою яких складалася карта, яка оновлюється. Висотною основою служать геодезичні пункти, репери нівелювання, точки знімальної мережі (висотні і планово-висотні розпознаки) старої зйомки, а також висоти точок підписані на карті (в тих місцях, де рельєф залишивсь незмінний).

Фотограметрична планова основа створюється в тих випадках, коли для оновлення карт необхідне трансформування аерознімків і монтаж фотопланів, якщо зміст карти виправляється на універсальних приладах, а також для оцінки точності карт, якщо трансформування аерознімків не виконується, а орієнтування їх на карті можна виконати за допомогою контурних точок які збереглися, фотограмметричне згущення не виконується.

Спосіб планового фотограмметричного згущення вибирають в залежності від рельєфу місцевості і густоти визначуваних опорних точок.

При оновленні карт прийомами мензульної зйомки плановою основою служать зображені на карті геодезичні пункти, які збереглися на місцевості, місцеві предмети орієнтири і тверді контури (перехрестя доріг, вершини курганів і т.п.), а висотними – геодезичні пункти, нівелірні знаки і підписані на карті відмітки висот характерних точок рельєфу і твердих контурів.

Геодезичні пункти нових державних тріангуляційних і полігонометричних мереж, побудованих після створення карти яка підлягає оновленню, обов’язково включаються, як планова і висотна основа.

§149. Підготовчі роботи

Підготовчі роботи починають з часу одержання завдання на оновлення карт.

В підготовчі роботи входять:

  1. Збір і систематизація аерофотознімалних, геодезичних, картографічних і літературно-довідкових матеріалів, необхідних для оновлення карт, а також визначення можливості їх використання.

  2. Перевірку точності оновлюваних карт і визначення кількості і характеру змін, які відбулися на місцевості

  3. Складання технічного проекту, проекту камеральних робіт і редакційних вказівок щодо оновлення карт

  4. Складання робочих проектів оновлення карт на кожний номенклатурний аркуш.

Збір і систематизація матеріалів

Матеріали, які використовуються для оновлення топографічних карт, поділяють на основні і допоміжні. До основних матеріалів відносяться:

  1. Видавничі або упорядковані оригінали оновлюваних карт з формулярами

  2. Каталоги координат і висот геодезичних пунктів, пунктів нівелювання всіх класів і точок знімальної мережі

  3. Матеріали аерофотозйомки, виконані для оновлення карт

  4. Тиражні відбитки оновлюваних карт і карт більш крупних масштабів останніх років видання (якщо вони є)

  5. Аерознімки з точками польової підготовки, які визначались для створення оновлюваної карти, аеронегативи з трансформаційними точками і репродукції накидного, монтажу, а також еталони або зразки дешифрування аерознімків

  6. Кальки висот, коли карти, які оновлюються створені за матеріалами мензульної або комбінованої зйомки.

До допоміжних матеріалів відносяться:

  1. Технічні звіти, технічні проекти і редакційні вказівки топографічних робіт, які раніше виконувались в цьому районі

  2. Чергові карти з даними про зміни місцевості

  3. Спеціальні плани і карти (плани земель сільських рад і планшети лісотаксації, схеми адміністративних меж і т.п.).

  4. Літературно-довідкові матеріали (довідники адміністративно-територіального поділу), довідники міністерства шляхів сполучення, міністерства морського і річкового флотів, гідрометеослужби тощо.

Чергові карти, спеціальні карти і плани, а також літературно-довідкові матеріали використовують для доповнення карт відомостями, які відсутні в основних матеріалах. Ступінь довіри до допоміжних матеріалів установлюється на основі вивчення методики їх створення, а також повнотою вміщених в них відомостей. Зібрані для використання при оновлені карт картографічні і аерофотознімальні матеріали систематизують блоками і аркушами оновлюваних карт, а геодезичні згідно об’єктів робіт. Наявність основних і допоміжних матеріалів на кожний аркуш оновлюваної карти відображують на схемах робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]