Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
797
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

I. Північний схід ...... ПнСх

II. Південний схід ..... ПдСх

III. Південний захід ... ПдЗх

IV. Північний захід .... ПнЗх

Рис.21

Величина румба обов’язково повинна супроводжуватись назвою відповідного напряму. Назва румба і його величина пишуться разом.

Наприклад: r=ПнСх: 2130

Румби бувають прямі і обернені, (Рис.21). Прямий і обернений румби рівні за величиною, але протилежні за напрямом. Румб більше 90 не буває.

§17. Зв’язок дирекційних кутів та азимутів з румбами

Зв’язок дирекційних кутів та азимутів з румбами можна установити користуючись (Рис.22).

N і назва чверті

за дирикційним кутом румб

за румбом дирикційний кут

I ПнСх

II ПдСх

III ПдЗх

IV ПнЗх

r=

r=180-

r=+180

r=360-

=r

=180-r

=r+180

=360-r


Рис.22

§18. Поняття про земний магнетизм. Властивість магнітної стрілки. Магнітний азимут

Магнітні полюси на земній кулі не збігаються з географічними. Вільно підвішена магнітна стрілка одним кінцем завжди спрямовується до північного магніт­-

Рис.23 ного плюса,

а другим – до південного полюса. Центри зосередження магнетизму стрілки знаходяться на її кінцях в точках N і S (Рис.23). Ці точки називаються магнітними полюсами стрілки, а лінія, яка з’єднує магнітні полюси стрілки, називається магнітною віссю стрілки. Магнітна вісь стрілки в кожній точці на земній поверхні збігається з дотичною до магнітного меридіана в даній точці, проекцію якої приймають за магнітний меридіан.

В зв’язку з тим, що географічні полюси Землі не збігаються з її магнітними полюсами, тому географічний меридіан не збігається з магнітним.

Кут  (Рис.23) на який відхиляється магнітна вісь стрілки від географічного меридіана називається схиленням магнітної стрілки. Якщо північний кінець стрілки відхиляється від географічного меридіана направо, тобто на схід, то схилення називається східним і супроводжується знаком плюс, а якщо наліво, тобто на захід, то схилення називається західним і супроводжується знаком мінус.

Магнітним азимутом називається кут Ам, утворений північним напрямом магнітного меридіана і напрямком на дану точку. Магнітний азимут відраховують від північного напряму магнітного меридіана за ходом годинникової стрілки.

§19. Зв’язок між азимутом, магнітним азимутом і дирекційним кутом

На топографічних картах прийнято позначати: (Рис.24)

Перехід від магнітного азимута до азимута і дирекційного кута (Рис.25) виконують за формулами:

А=Ам+

Ам=-(-)

=Ам+(-)

Рис.24 Рис.25

Величина (-) називається поправкою в напрям.

Величина  і  можуть бути додатними або відємними. Тому в приведених формулах необхідно враховувати їх знаки.

§20. Бусоль

Для визначення магнітних азимутів ліній на місцевості застосовується бусоль (Рис.26), яка складається з таких частин: металевої ко робки 5 закритої зверху

Рис.26

склом, гострого шпиля 6, установленого в центрі коробки; магнітної стрілки 3, яка вільно обертається на шпилі 6 і бусольного кільця (лімба) 2, на якому нанесені поділки через 30 або 1. Поділки на кільці бусолі підписують через 10. Підписи поділок збільшуються від 0 до 360 проти ходу годинникової стрілки. Для

зменшення тертя магнітної стрілки при обертанні на шпилі 6, посередині стрілки встановлюються добре відшліфований камінь – агат 1. Стрілку бусолі закріплюють за допомогою аретира 4.

В наш час при виконанні геодезичних робіт бусоль, головним чином, застосовується як допоміжний прилад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]