Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§155. Оформлення та здавання матеріалів

За результатами камерального дешифрування і польового обстеження виконують виправлення і оформлення оригіналів карт. При оновленні карти на фотоплані або голубій копії викреслюються в діючих умовних знаках всі елементи змісту карти, а при оновленні карти на коричневій (чорній) копії викреслюються тільки зміни ситуації. Викреслювання виконують трьома кольорами (контури – чорним; гідрографію – зеленим; рельєф – коричневим) у відповідності з вимогами до викреслювання знімальних оригіналів. На полях оригіналу оновленої карти з відповідної сторони рамки вказують, з якими матеріалами виконано зведення, дата виконання зведення і підписи тих, хто виконав і перевірів зведення. Під південною стороною рамки (з правої сторони) пишуть, за якими матеріалами виконано оновлення карти і дату оновлення. Після закінчення робіт на кожний номенклатурний аркуш оновлюваної карти оформлюють і здають наступні матеріали:

  1. Виправлений і зведений по рамках оригінал оновлюваної карти

  2. Заповнений формуляр карти

  3. Кальку висот і польові журнали, якщо зображення рельєфу при оновлені карти виконувалося прийомами інструментальної мензульної зйомки

  4. Комплект аерознімків, які використовувались при оновленні карти

  5. Робочий проект оновлення карти

  6. Відомість обстеження геодезичних пунктів

  7. Відомість географічних назв

  8. Викопіювання зведень по рамках

  9. Акти контролю і прийомки робіт.

Розділ хіv Зйомка шельфу та внутрішніх водоймищ

§156. Суть і призначення зйомки шельфу

Проблеми, пов’язані з вивченням та освоєнням Світового океану постійно хвилюють людство, особливу актуальність набуває питання про мілководні райони – континентальні шельфи. Відомо, що Світовий океан покриває 70.8% поверхні Землі, а мілководдя, яке найбільш інтенсивно вивчається і освоюється 20.4% загальної площі Світового океану. Основна частина мілководдя (до глибини 200 м) знаходиться в межах морів.

Прибережна мілководна, переважно рівнинна, зона Світового океану називається континентальним шельфом або просто шельфом (від англійського shelf – полиця). Топографо-геодезичні роботи на шельфі це є сукупність робіт, які проводяться на березі і на борту одного або декількох носіїв знімальної апаратури з метою зйомки рельєфу дна, підводної ситуації, донних ґрунтів, геофізичних полів Землі (поле сили ваги і магнітне поле), флори і фауни. Зйомка шельфу необхідна для складання топографічних карт шельфу, які необхідні для загальногеографічного вивчення, забезпечення геолого-геофізичних розвідувань, експлуатації підводних родовищ корисних копалин, будівництва інженерних гідроспоруд, а також використовуються, як основа, для складання різних тематичних карт.

§157. Поняття про топографічну зйомку шельфу

В комплекс топографо-геодезичних робіт на шельфі входять наступні види робіт:

  1. Зйомка рельєфу дна і підводної ситуації

  2. Визначення характеристик і меж розподілу ґрунтів і донної рослинності

  3. Визначення фізичних характеристик водного середовища (температури і солоності)

  4. Спостереження за зміною рівня водної поверхні

  5. Визначення сили ваги (гравіметрична зйомка)

  6. Визначення місця носія вимірювальної апаратури

Зйомка рельєфу дна і підводної ситуації є одною з основних і найбільш трудомістких знімальних робіт на шельфі.

Основним методом виконання цієї зйомки є промірні роботи. Залежно від положення ділянки зйомки відносно берегової лінії, розрізняють наступні види промірних робіт:

  1. Прибережний промір – від берегової лінії до геометричної віддалі видимості

  2. Морський промір – від межі прибережного проміру до дії радіогеодезичних і високоточних радіонавігаційних систем.

Промірні роботи виконуються шляхом профілювання, переважно промірними лунолотами різних типів. При зйомці підводної ситуації застосовують гідролокатори. Суть профілювання полягає в планомірному покритті ділянки зйомки системою знімальних (промірних) галсів. Віддаль між промірними галсами вибирають залежно від характеру рельєфу і глибини, середнє значення міжгалсових віддалей, як правило, приймають рівним 1 см в масштабі знімального планшета.

Визначення характеристик і типів ґрунтів виконується, як гранило, окремо від промірних робіт в наперед запланованих точках досліджуваної акваторії ґрунтових станціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]