Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§166. Засоби пошуку і виявлення природних і штучних підводних об’єктів

А

Рис.191

паратура підводного пошуку (АПП) – це група приладів і пристроїв, призначених для виявлення і визначення місця знаходження природних і штучних об’єктів відносно носія апаратури. За методами одержання інформації про об’єкти пошуку АПП ділять на дві групи: пасивну і активну.

Пасивна АПП призначається для виявлення об’єктів за спотвореннями, які вони вносять в природні фізичні поля Землі.

Активна АПП призначається для виявлення об’єктів пошуку за спотвореннями, які вносяться цими об’єктами в фізичне поле, яке випромінює сама АПП.

Із фізичних полів, для цілей виявлення нерухомих підводних об’єктів використовують гідроакустичне, електричне, електромагнітне, магнітне і світлове поля. АПП, яка використовує гідроакустичне поле, відноситься до активної групи і володіє найбільшою віддалю виявлення. З різних видів цієї апаратури для зйомки підводних комунікацій і ситуації найбільше застосування одержали оглядово-пошукові гідролокатори (ОПГ). Поряд з (ОПГ) для пошуку підводних об’єктів можна використовувати гідролокатори кругового і секторного огляду, лунолоти, лунотрали. Пошук у вертикальній площині виконують лунолотом і лунотралом, а пошук в будь-якому іншому напрямі – гідролокатором (Рис.191).

Лунолотом можна визначити тільки глибину занурення об’єкта, а гідролокатором – віддаль, пеленг і курсовий кут, а деякими, крім цього і глибину занурення. В цих випадках, коли на топографічних картах шельфу необхідно відобразити структуру донного ґрунту і потужність осадочних порід, застосовують низькочастотну гідроакустичну апаратуру. Прилади, які відносяться до цього типу апаратури, називаються геолокаторами.

Якщо об’єкти замулені або закопані під землею, то для їх знаходження, застосовують метод звукової геолокації.

З цією метою може бути використаний малогаборитний генератор ЗГЛ-1, АПП, які використовують магнітне і електомагнітне поля, застосовуються у випадках пошуку замулених об’єктів, виготовлених із феромагнітних матеріалів. Для цього використовують “Індукційний магнітометр ТІ-5” глибина зондування води 40 м

Найбільшу інформацію дають АПП, які використовують світлове поле. Ця апаратура працює за одним із трьох основних принципів: фотографування, телебачення, світло локація.

Найбільш широке застосування одержало телебачення. До недоліків цих АПП слід віднести обмеження прозорістю води, контрастність між об’єктом і фоном.

§167. Обладнання для взяття проб ґрунту та рослинності

Існують різні типи грунтодобувних приладів, призначених для взяття проб ґрунту різного характеру, різної товщини при різних режимах роботи судна.

а. Положення при спуску б. Положення при підніманні

1 – стулка 5 – закриваючий трос

2 – боковий вантаж 6 – важіль скидальника

3 – кришка 7 – гак скидальника

4 – відкриваючий трос 8 – вантаж розвідник

Рис.192

До їх числа відносяться: драги, трали, дночерпаки, колонкові пробовідбірники.

Драги і трали використовують для взяття проб крупноуламкових ґрунтів (валуни, уламки корінних порід).

Широке застосування одержав дночерпак “0кеан-50” .(Рис.192)

Взяття проб дночерпаком “Океан-50” можливе з суден водотонажністю не менше 40 т., обладнаних стрілою і піднімальною лебідкою для спуску і підняття апарата. Конструкція дночерпака “Океан-50” забезпечує надійну роботу на будь-якій глибині.

а. Ударна прямотічна ґрунтова трубка б. Поршнева ґрунтова трубка в. Стакан

1– колонкова труба 1 – колонкова труба 1 – гільза

2 – вантаж 2 – вантаж 2 – отвір для повітря

3 – муфта підвісного пристрою 3 – поршень 3 – штанга

4 – клапан 4 – наконечник

5 – наконечник 5 – поршневий трос

6 – тросовий затиск

7 – скидальник

8 – вантаж-розвідник

Рис.193

Найбільш повну інформацію про ґрунти забезпечують колонкові пробовідбірники (Рис.193а,б), які поділяють на, прямоточні, поршневі, гідростатичні і вакумно-гідростатичні. Взяття проб донних ґрунтів на глибинах до 5м рекомендується виконувати ґрунтовим щупом типу ГР-49, або металевим стаканом (Рис.193,в), закріпленим на кінці мірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]