Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
802
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§242. Геодезична будівельна сітка

Геодезична будівельна сітка є найпоширенішим видом геодезичної основи розмічувальних робіт у промисловому будівництві. Вона являє собою систему опорних пунктів, розташованих у вершинах квадратів або прямокутників, які покривають будівельний майданчик.

Використовується будівельна сітка головним чином при виконанні основних геодезичних розмічувальних робіт.

Одночасно вона є основою для виконавчих зйомок, які виконуються під час будівництва і після його закінчення. Пункти будівельної сітки водночас є і висотною основою будівельного майданчика. Від пунктів і сторін будівельної сітки переносяться на натуру основні осі будинків і споруд.

Для створення будівельної сітки послідовно проводять такі дії:

проектування сітки;

попереднє розмічування сітки на місцевості;

визначення координат пунктів попередньо розміченої на місцевості сітки;

редукування (переміщення, коректування) сітки.

Проектування будівельної сітки означає: визначення місцеположення пунктів сітки на топографічному плані будівельного майданчика, вибір способу попереднього розмічування сітки на місцевості, розрахунок необхідної точності визначення пунктів сітки, вибір способу остаточного визначення пунктів сітки на місцевості, розрахунок необхідної точності кутових і лінійних вимірювань, вибір способу зрівнювальних обчислень, вибір способу закріплення пунктів сітки на місцевості, обґрунтування прийомів редукування (виправлення) пунктів сітки і розв’язання ряду питань організації геодезичних вимірювань. Найзручніше проектувати сітки на будівельному генеральному плані. Генеральний план – це технічний документ, який висвітлює принципи організації забудованої території, або території, яка підлягає забудові. На ньому зображують планове і висотне розташування всіх споруд, об’єктів благоустрою і рельєф земної поверхні.

Накреслюючи на генеральному плані місця для розташування пунктів сітки, прагнуть забезпечити максимальні вигоди виконання основних геодезичних розмічувальних робіт. Кожну з основних споруджуваних будівель розташовують всередині фігури сітки. При цьому лінії сітки розташовують паралельно до основних осей будівель і якнайближче до їх контурів. Для кращої організації будівельних робіт пункти будівельної сітки вибирають так, щоб забезпечити можливість виконання безпосередніх лінійних вимірювань по всіх сторонах сітки. Пункти розташовують у місцях, зручних для кутових вимірювань.

З кожного пункту повинна бути хороша видимість на суміжні пункти.

Дуже важливо розташувати пункти будівельної сітки так, щоб була забезпечена їх цілість і стійкість. Для цього фігури сітки (квадрати і прямокутники) ділять на основні і додаткові (Рис.248). Вершини основних фігур розташовують у місцях, які забезпечували б їх непорушність протягом всього процесу будівництва; цілість і стійкість пунктів додаткових фігур необхідна лише на період проведення геодезичних розмічувальних робіт, що супроводжують той чи інший будівельний процес. Звичайно додаткові фігури виділяють всередині основних фігур будівельної сітки. Довжини сторін фігур будівельної сітки залежать від розташування і розмірів будівель і споруд, способу проведення будівельних робіт, топографічних умов і необхідної точності геодезич­них розмічувальних робіт. Практично довжини сторін основних фігур будівельної сітки приймають 100-200 м. Довжини сторін додаткових фігур іноді доводять до 40-60 м.

Н

Рис.248

анесену на генеральний план будівельну сітку переносять на натуру. Побудувати на місцевості відразу строгу сітку квадратів або прямокутників дуже важко. Тому перенесення будівельної сітки на натуру здійснюється в три етапи. Спочатку проводять попереднє розмічування сітки, в процесі чого знаходять приблизне розташування вершин фігур сітки. Потім, після досить точних геодезичних вимірювань, знаходять координати вершин розміченої будівельної сітки. Порівнюючи ці значення координат з їх величинами за проектом, визначають поправки, які треба внести в положення попередньо знайдених пунктів сітки, щоб одержати на місцевості строгу сітку квадратів або прямокутників. Внесенням таких поправок (редукуванням) закінчується побудова сітки на місцевості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]