Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
798
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§168. Підготовчі роботи на базі і на суднах

Підготовчі роботи на базі до виходу в район зйомки виконують з метою забезпечення безперебійного виконання знімальних робіт.

Перед виходом в район робіт на базі виконують:

  1. виготовлення морських опорних віх і якорів

  2. підбір апаратури, розконсервування і перевірка її комплектності

  3. обчислювальні роботи і підготовка робочих планшетів

  4. оформлення формулярів, журналів, різних бланків і т.п.

До підготовчих робіт на суднах, які виконують комплексну зйомку шельфу входять:

  1. обладнання лабораторій

  2. установка, регулювання, дослідження і випробування апаратури і обладнання, призначених для комплексних робіт

  3. постановка завдання перед екіпажем судна і відпрацювання командних і інформаційний сигналів, які визначають діяльність екіпажу і експедиції під час виконання комплексної зйомки шельфу. Особлива увага повинна бути приділена автономності і стабільності електропостачання вимірювальної апаратури.

§169. Густота промірі в і розташування промірних галсів

Промір – це висотна зйомка підводного рельєфу в процесі якої виконують вимірювання глибин і визначають координати місць промірів. Подробиці безперервного (лунолотного) проміру характеризується міжгалсовими віддалями, а у випадку дискретного проміру також віддалями між точками вимірювання глибин. Основним критерієм для вибору віддалей між промірними галсами є складність (розчленування) підводного рельєфу. Другим за важністю критерієм для вибору міжгалсової віддалі є середня глибина району робіт.

При кінцевому виборі міжгалсової віддалі необхідно також враховувати народно-господарськи значення обстежуваного району, масштабу карти або плану, для складання яких виконується промір.

Залежно від необхідної подробиці проміру вибирають масштаби промірних планшетів.

При плануванні промірних робіт міжгалсовоі віддалі беруть рівними 1 см в масштабі звітного планшета. При дискретному вимірюванні глибин (міркою, лотлінем) віддалі між промірними галсами призначають згідно вищевикладеного, а частота вимірювань установлюється наступна:

  1. міркою глибини міряють через проміжки не більше 1/4 між галсової віддалі, а при великих схилах дна і розчленованому рельєфі частота вимірювань подвоюється

  2. рибалотом і ручним лотом глибини міряють через 2-3 мм в масштабі звітного планшета, а при розчленованому рельєфі і великих схилах дна глибини міряють в 1.5-2 рази частіше.

Напрями галсі вибирають за принципом вивчення рельєфу дна в напрямі його найбільшого розчленування і найбільшої зміни глибин. В більшості випадків таке розташування галсів збігається з напрямом перпендикулярним до берегової лінії і до ізобат. Воно утворює систему прямолінійних паралельних галсів, тобто галсів, які знаходяться на

Рис.194

однакових віддалях один від одного (Рис.194,а). Розташування галсів перпендикулярно до берегової лінії виконується біля прямих похилих берегів і на ділянках з явно вираженим схилом дна. Системою паралельних галсів, але розташованих під кутом 45° до берегової лінії покриваються зйомкою прибережні ділянки моря, на яких необхідно виявити підводні вали, жолоби і т.п.

Радіальною системою галсів (Рис.194,в), тобто системою, в якій віддалі між галсами збільшуються в міру віддалення від берега, обстежується підводний рельєф біля мисів, навколо невеликих островів. При необхідності визначення горизонтальних розмірів мілководдя і найменшу глибину, зйомка дна викопується перехресними галсами (Рис.194,б).

Різновид способу радіальних галсів є спосіб обстеження “зіркою” (Рис.194,г). В цьому випадку глибини міряють і при переході з галса на галс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]