Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§95. Пряма та обернена геодезичні задачі на площині

Вгеодезичній практиці часто необхідно розв’язувати дві задачі – пряму і обернену геодезичні задачі.

Пряма геодезична задача

Дано: координати першої точки Х1 і Y1 горизонтальну проекцію від першої до другої точки d і дирекційний кут лінії 1-2. Необхідно визначити координати Х2 і Y2 другої точки.

Спроектуємо точки 1 і 2 на осі координат (Рис.105). Проекції лінії d на осі Х і Y, очевидно будуть дорівнювати Х21=Х і Y2-Y1=Y. Різниця координат точок 2 і 1 називається приростами координат. З приведених формул можна написати, що Х21+Х Y2=Y1+Y

З прямокутного трикутника 1а2:

Х=dcos1-2 Y=dsin1-2

Отже, Х21+dcos1-2

Y2=Y1+dsin1-2

В залежності від дирекційного кута, прирости координат можуть мати різні знаки. Знаки приростів координат визначаються знаками тригонометричних функцій sin і cos відповідної чверті.

Таблиця 6 показує залежність між дирекційними кутами і знаками приростів координат.

Таблиця 6

Прирости координат

Дирекційні кути

від 0 до 90

від 90 до 180

від 180 до 270

від 270 до 360

І чверть

ІІ чверть

ІІІ чверть

ІV чверть

Х

Y

+

+

-

+

-

-

+

-

Обернена геодезична задача

Дано: координати Х1 і Y1 – першої точки і X2 і Y2 – другої точки. Необхідно знайти дирекційний кут лінії 1-2 і горизонтальну проекцію d між точками 1 і 2.

Знаюча координати першої і другої точок, можна визначити прирости координат: Х=Х2–Х1=dcos1-2

Y=Y2–Y1=dsin1-2

Очевидно, що в прямокутному трикутнику (Рис.105). 1а2 відношення Y до Х дозволяє визначити тангенс 1-2

Кут одержаний за тангенсом із таблиць натуральних значень тригонометричних функцій, буде табличним кутом (румбом) r1-2. Для переходу від румба до дирекційного кута необхідно врахувати знаки приростів координат і визначити чверть (Таблиця 6) в якій розташований румб і від румба перейти до дирекційного кута. Визначивши дирекційний кут, можна визначити горизонтальну проекцію d за формулами:

;

Крім цього, віддаль можна визначити за теоремою Піфагора з прямокутного трикутника 1а2

§96. Обчислення зімкнутих теодолітних ходів

Перед тим, як приступити до обчислень теодолітних ходів, виконується перевірка обчислень в польових журналах. Після цього складають схему ходу і на ній виписують всі кути з журналу і горизонтальні проекції. Потім зі схеми кути переписують у відомість обчислення координат (Таблицю 7 графа 2).

Обчислення кутової нев’язки

В графі 2 підраховують суму всіх кутів, яку називають практичною сумою П. Суму кутів П порівнюють з теоретичною т внутрішніх кутів многокутника, яка обчислюється за формулою: т=180(n-2), де n – кількість кутів у зімкнутому теодолітному ході. Різниця між сумами п і т називається кутовою нев’язкою ходу “f”; f=П–т. Кутова нев’язка не повинна перевищувати величини fдоп=1, де n – кількість кутів теодолітного ходу, Якщо обчислена нев’язкаf не перевищує fдоп, то її розподіляють порівно в кожний виміряний кут з оберненим знаком, тобто . Після введення поправок “К” у виміряні кути П повинна дорівнювали т.

Обчислення дирекційний кутів і румбів сторін зімкнутого теодолітного ходу.

Після виправлення кутів в теодолітному ході приступають до обчислення дирекційний кутів всіх його сторін. Якщо нам відомий дирекційний кут вихідної сторони АВ (Рис.106) і прилеглий кут ' то обчислюють дирекційний кут прилеглої сторони А-1.

Рис.106

Згідно з рисунком 106 можна написати:

А-1=АВ+'

1-2+1=А-1+180

2-3+2=1-2+180

або .............................

1-2=А-1+180-1 (1)

2-3=1-2+180-2

............................

з наведених рівнянь (1) можна написати: дирекційний кут наступної лінії дорівнює дирекційному кутові попередньої лінії плюс 180 і мінус правий за ходом кут і навпаки – дирекційний кут наступної лінії дорівнює дирекційному кутові попередньої лінії мінус 180 і плюс лівий за ходом кут.

А-4=1-А-180+А (2)

При обчислені дирекційних кутів за формулами (1) і (2) бувають випадки, коли обчислений дирекційний кут може мати значення більше за 360, то такий дирекційний кут необхідно зменшити на 360. Якщо від дирекційного кута меншого за 180 необхідно відняти 180, то до зменшуваного слід додати 360. Для контролю правильності обчислення дирекційних кутів в кінці ходу знову обчислюють дирекційний кут сторони А-1 за допомогою кута А, який не використовувався в попередніх обчисленнях дирекційних кутів.

Після цього за дирекційними кутами обчислюють румби всіх сторін ходу.

Обчислення приростів координат і лінійної нев’язки в приростах координат зімкнутого теодолітного ходу

Маючи обчисленні горизонтальні проекції сторін теодолітного ходу і їх дирекційні кути, користуючись формулами Х=dcos і Y=dsin обчислюють прирости прямокутних координат всіх ліній ходу.

Після обчислення приростів всіх сторін теодолітного ходу підраховують алгебраїчні суми приростів які називають практичними сумами, тобто ХП і .

Як відомо, прирости координат є проекціями сторін теодолітного ходу на осі координат і в зімкнутому многокутнику повинні дорівнювати 0 (Рис.107), тобто теоретична сума приростів на осі координат дорівнює 0

Х1+Х2+Х3=0; Х=0; Y1+Y2+Y3=0; Y=0

Рис.107 Рис.108

Але, внаслідок помилок при вимірюванні кутів і ліній ця умова виконуватись не буде і суми приростів по осях координат не будуть дорівнювати 0, а деяким величинам fx і fy тобто xп=fx; yп=fy. Внаслідок цього точка А (Рис.108) в кінці ходу займе інше положення, а саме А1. Таким чином многокутник не зімкнеться на величину АА1=fs. Величина “fs“ називається абсолютною лінійною нев’язкою, а fx і fy – нев’язками в приростах координат. З трикутника АаА1 обчислюють fабс . На практиці користуються відносною лінійною нев’язкоюfвід, тобто відношенням fабс до периметру полігона Р, або нев’язкою, що припадає на одиницю довжини ходу. Ця величина не повинна перевищувати довжини ходу. Якщоfвід перевищує допуск, то необхідно визначити місце в теодолітному ході, де допущена груба помилка при вимірюванні кутів, або ліній. Для цього за нев’язкими fx і fy слід визначити сторону ходу, в якій допущена помилка в довжині, або напрямку.

Згідно з рисунком 108 , – дирекційний кут напрямку нев’язки АА1. За допомогою знаків визначають назву румба, а за румбом дирекційний кут напрямку нев’язки АА1. Порівнюючи дирекційний кут напрямку нев’язки з дирекційними кутами сторін теодолітного ходу, знаходять сторони дирекційні кути, яких близькі до дирекційного кута нев’язки. Після цього перевіряють обчислення приростів координат пов’язаних з цими дирекційними кутами і коли не знаходять помилок в обчисленнях, то повторюють відповідні вимірювання на місцевості.

Якщо відносна нев’язка не перевищує допуск, то нев’язки в приростах координат розподіляють по приростах пропорционально до довижин ліній з протилежним знаком так, щоб після розподілу нев’язок суми приростів координат дорівнювали “0”, тобто Хп=0; =0. Для цього визначають поправку на 1 метр довжини лінії. З цією метою величини нев’язок ділять на периметр полігона ,, а потім визначають поправку на всю довжину лінії;. В тих випадках, коли нев’язкиfx і fy за абсолютною величиною малі, то обчислюють поправки не на 1 м довжини лінії, а на 100 м, тому що на 1 м ці поправки дуже малі, тоді ;.

Додаючи алгебраїчно обчислені поправки xiyiдо обчислених приростів координат, одержимо виправлені прирости координат.

;

;

В приведених формулах:

; ... обчислені прирости координат

; ... обчислені прирости координат

; ... виправлені прирости координат

; ... виправлені прирости координат

Сума виправлених приростів координат в зімкнутому полігоні повинна дорівнювати “0”, тобто теоретичній сумі приростів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]