Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Обчислення азимута

Для визначення азимута Сонця “” в даний момент необхідно розв’язати паралактичний трикутник(Рис.218). За формулою косинуса сферичного трикутника одержимо:

або

отже

Згідно з Рис.203 .

Таблиця 30

Порядок обчислення азимута показано в табл.30. Слід пам’ятати що за значеннямспочатку знаходять, а потім за знакомі часу спостереження, користуючись таблицею 31, визначають чверть в якій знаходилось Сонце і обчислюють азимут Сонця “”.

Після цього обчислюють азимут напряму на земний предмет за форму

Після обчислення азимута напряму обчислюють дирекиійний кут цього напряму. Для цього обчислюють зближення меридіанів користуючись формулами:

; ;, де

–порядковий номер зони

–довгота осьового меридіана зони

–довгота точки спостереження

–широта точки спостереження

Таблиця 31

Знак

Ранок

Чверть

Вечір

Чверть

+

-

І

ІІ

ІV

ІІІ

§226. Визначення азимута за годинним кутом Сонця

Суть способу визначення азимута за годинним кутом Сонця полягає в тому, що безпосередньо вимірюється горизонтальний кут між центром Сонця і земним предметом з фіксацією часу візування на Сонце за годинником. За часом візування на Сонне визначається годинний кут “” і схилення “” Сонця.

Якщо визначити широту “” місця спостереження по карті (для визначення азимута з точністю), то із розв’язання паралактичного трикутника (Рис.216) за елементами;іможна визначити азимут “” Сонця на час його спостереження.

Згідно формули котангенсів (чотирьох елементів) сферичного трикутника можна написати:

або

звідси

Знаючи азимут “” і горизонтальний кут “” між Сонцем і земним предметом, обчислюють азимут “” напряму на цей предмет, тобто

Спостереження азимута за годинним кутом Сонця

Сонце можна спостерігати в ранішні і вечірні години, коли висота Сонця над горизонтом знаходиться в межах від 10° до 50°, але азимут буде точнішим, якщо спостереження вести при висотах Сонця 10°-20°.

Щоб визначити азимут, як можна точніше, вертикальну нитку сітки при спостереженні наводять не на центр видимого диска Сонця, а на лівий (правий) його край при КЛ і на правий (лівий) при КП (Рис.221).

Тоді середнє арифметичне з двох результатів буде відноситися до центра Сонця.

П

Рис.221

еред спостереженням в журнал визначення азимута (табл.32) записують дату спостереження, назву напряму, широту і довготу точки спостереження, номер теодоліта, номер прийому та час прийому радіосигналів точного часу. Спостереження азимута за годинним кутом Сонця після установлення теодоліта над даною точкою місцевості в робоче положення, виконують в такій послідовності:

Таблиця 32

Журнал визначення азимута за годинним кутом Сонця

Напрям п. Роза – ОРП-2

Дата 5 серпня 1986р.

Теодоліт Т-5 №2117

Широта

Довгота

Визначення поправки годинника

В 5 серпня

В 5 серпня

Годинний хід годинника

Прийом І

Назва напрямку

Відлік

Примітки

За годинником

По горизонтальному куту

ОРП-2

ОРП-2

КЛ

КП

Наводять зорову трубу теодоліта при КЛ або КП на земний предмет, беруть відліки по горизонтальному кругу теодоліта і записують їх в журнал.

Точно наводять вертикальну нитку сітки на лівий (правий) край видимого диска Сонця, беруть відлік часу за годинником, з точністю до , відліки по горизонтальному кругу теодоліта і записують їх в журнал.

Переводять трубу теодоліта через зеніт і знову при другому крузі (КЛ або КП) очно наводять вертикальну нитку сітки на правий (лівий) край видимого диска Сонця, беруть відліки часу за годинником, відліки по горизонтальному кругу теодоліта і записують в журнал.

Наводять зорову трубу теодоліта на земний предмет, беруть відліки по горизонтальному кругу і записують їх в журнал.

Описані дії складають один прийом. При переході до наступного прийому спостереження лімб теодоліта переставляють на величину ;

де – число прийомів.

Після закінчення спостережень Сонця приймають радіосигнали точного часу і приступають до опрацювання журналу спостережень. В журналі обчислюють:

Поправку годинника “”.

Годинний хід годинника “”.

Обчислюють подвійну колімаційну помилку .

Обчислюють “середнє значення з відліків “” по горизонтальному кругу при наведені на земний предмет і “” при наведені на Сонце.

Обчислюють значення горизонтального кута “” між напрямами на земний предмет і не центр Сонця.

Обчислюють середній час спостереження Сонця і виправляють його поправкою за хід годинника, тобто.

Кожний прийом визначення азимута супроводжують схемою напрямів на Сонце і на місцевий предмет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]