Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
785
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

§120. Перехідні точки

З точок знімальної основи не завжди можна оглянути ділянку зйомки (Рис.147),а також коли окремі ділянки місцевості неможливо відобразити з точок знімальних ходів, необхідно додатково визначити точки які називаються перехідними.

П

Рис.147

ереходячи з однієї точки на другу, топограф має можливість знімати всю площу без пропусків, тобто може обстежити всі “мертві зони” (на Рис.147 – заштриховані). Ряд послідовних перехідних точок утворює знімальний хід подібний до мензульного ходу, який по-

винен спиратиься на точки знімальної основи. Перехідні точки визначають на плані різними способами – прямими, комбінованими, оберненими засічками і за допомогою накресленого напряму і виміряної прямої і зворотної віддалі. Просто і швидко перехідна точка визначається створом.

Перехідну точку С вибирають на лінії АВ (Рис.148,а) або на її продовженні (Рис.148,б), установлюють на ній мензулу, орієнтують планшет по лінії, аbі боковою засічкою за допомогою пунктівDі Е одержують положення точки С на планшеті. Для визначення висот перехідних точок кути нахилу міряють при двох положеннях вертикального круга кіпрегеля.

Рис.148

При великомасштабних зйомках, коли окремі ділянки місцевості неможливо відобразити з точок знімальних ходів, допускається визначення не більше двох висячих перехідних точок.

§121. Знімання ситуації і рельєфу.

Знімання ситуації (контурів, предметів) і рельєфу виконується з усіх точок знімальної основи, а також з усіх пунктів тріангуляції, полігонометрії, мереж згущення, перехідних точок і точок знімальних ходів. Виконують зйомку суцільним масивом полярним способом, а висоти пікетів (рейкових точок) визначають тригонометричним нівелюванням, або горизонтальним променем (метод геометричного нівелювання вперед). В залежності від масштабу зйомки і перерізу рельєфу віддаль від інструмента до пікету і між пікетами не повинна перевищувати величин приведених в таблиці 17.

При зніманні складної місцевості віддаль до пікетів зменшують, але збільшують кількість перехідних точок.

При великомасштабних зйомках середні помилки в положенні на плані предметів і контурів місцевості з чіткими обрисами відносно найближчих точок знімальної основи не повинні перевищувати 0.5 мм, в гірських і лісних районах – 0.7 мм, а на забудованих територіях – 0.4 мм.

Для знімання мензулу установлюють на одній із точок знімальної основи в відповідному місці планшета вирізують частину верхнього аркуша паперу (сорочка) і планшет грубо орієнтують, центрують, нівелюють і точно орієнтують по найдовшій лінії з контролем на іншу. Міряють висоту інструмента “і” і записують в журналі зйомки (Таблиця 16).

Таблиця 17

Нуль рейки, за допомогою висувної підставки піднімають і закріпляють на висоті 1 м, або на висоті інструмента. Намічають найбільш характерні точки місцевості (вершини, тальвеги, сідловини і т.п., а також повороти контурів і всі інші місцеві предмети) посилають на них речників. Для визначення положення характерної точки місцевості на планшеті наводять зорову трубу кіпрегеля при КЛ на рейку установлену на цій точці, при цьому скошений край лінійки повинен проходити лівіше точки стояння на планшеті, виводять рівень при вертикальному крузі кіпрегеля в нуль-пункт і беруть відліки:

    1. По рейці за допомогою початкової кривої кіпрегеля (Рис.137), визначають горизонтальну проекцію “d” від мензули до рейки.

    2. Відраховують коефіцієнт кривої “К” кіпрегеля за допомогою якої визначають перевищення.

    3. По рейці за допомогою кривої перевищень беруть відлік “а”. Всі відліки записують в журнал зйомки, крім цього в журнал записують висоту наведення на рейці “l”. Після взяття відліків в журналі зйомки обчислюють висоти пікетів, користуючись формулами:

НПКіа Гіст+і-l

При перерізі рельєфу через 0.5 м і 1.0 м висоти пікетів визначають горизонтальним променем. В цьому випадку висоти пікетів обчислюють за формулами:

НПКі–b Гіст+і

і – висота інструмента

b – відлік по рейці, яка знаходиться в точці, висоту якої визначають

Для визначення положення пікету на планшеті допоміжну лінійку кіпрегеля переміщають до точки стояння мензули на планшеті, від неї вздовж скошеного краю лінійки відкладають горизонтальну проекцію і наколюють точку на планшеті. Біля точки підписують дробом номер і висоту точки.

При зйомці контурів необхідно вздовж контуру на його вигинах установлювати рейки, визначити ці точки на планшеті, а потім накреслити між ними контур подібний місцевості. Для рисування рельєфу визначають ряд характерних точок – вершини, перегини схилів, підошви схилів, вододіли, сідловини, дно, улоговини, на початку та в кінці тальвегу та інші і відразу зображують його горизонталями. Елементи рельєфу, які не зображуються горизонталями зображуються умовними знаками і характеристиками.

Під час зйомки збирають необхідні відомості: назви населених пунктів, число господарств, характеристики мостів, доріг і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]