Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
785
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Ланцюг трикутників

Ввідкритій і напіввідкритій місцевості координати розпознаків можна визначити ланцюгом трикутників.

Рис.166

Для цього необхідно мати на початку ланцюга не менше двох пунктів тріангуляції і в кінці ланцюга хоч один, або навпаки (Рис.166). Ланцюгом трикутників можна визначати одночасно координати декількох розпознаків. Так, як між пунктами тріангуляції і розпознаками немає взаємної видимості то зв’язок між ними виконується за допомогою допоміжних точок. На всіх точках ланцюга трикутників теодолітом міряють всі кути і після цього визначають кутові нев’язки в трикутниках. Допустимі кутові нев’язки розподіляють порівну на всі кути трикутника і за формулою Юнга, починаючи від вихідної сторони тріангуляції, послідовно від трикутника до трикутника обчислюють координати всіх точок.

Обчисленні координати (окремо абсциси і ординати) виправляють в такий спосіб:

  1. Утворюють різницю “Vn” між двома значеннями координати кінцевого пункта тріангуляції обчисленого в даному ланцюгу трикутників, і його значенням взятого з католога координат пунктів тріангуляції.

  2. Змінюють знак одержаної помилки “Vn” на протилежний, ділять її величину на кількість трикутників в ланцюгу “n” і цей результат множать на кількість трикутників “і” між вихідними пунктами тріангуляції і розпознаком, положення якого необхідно виправити:.

Величина нев’язки в координатах “Vn” кінцевого пункту тріангуляції не повинна перевищувати 4 м при зйомці в масштабі 1:10000 і 2 м – при зйомці в масштабі 1:5000.

§133. Визначення координат розпознаків прокладанням теодолітних ходів

В рівнинних районах покритих лісом, або в населених пунктах координати розпознаків визначають прокладанням теодолітних ходів. Теодолітні ходи прокладають між пунктами геодезичної основи і допоміжними точками знімальної мережі (визначених засічками) в вигляді одиночних ходів (Рис.167), або систем з вузловими точками, в залежності від забезпечення району робіт пунктами тріангуляції або полігонометрії.

Довжини теодолітних ходів і ліній залежать від масштабу зйомки і регламентуються відповідними інструкціями.

Рис.167

Сторони теодолітних ходів міряють мірними стрічками в прямому і зворотному напрямах, світловіддалемірними насадками, оптичними віддалемірами, електронними тахеометрами та іншими приладами, які забезпечують відносні нев’язки в теодолітних ходах в межах 1/1000-1/3000 довжини теодолітних ходів.

Для орієнтування теодолітних ходів на початку і в кінці ходу міряють два прилеглі кути. Кути в теодолітних ходах міряють теодолітами не менше 30 – точності одним повним прийомом з перестановкою лімба між півприйомами на 90.

При вимірюванні кутів теодолітами з одностороннім відліком по кругах (Т30, Т5, Т5К) лімб між півприйомами достатньо переставляти на 1–2.

Розродження значень кутів, одержаних із півприйомів, не повинні перевищувати 30для оптичних теодолітів і 1– для теодолітів 30точності, а кутові нев’язки в теодолітних ходах не повинні перевищувати, деn– кількість кутів в теодолітному ході.

§134. Вимірювання кутів під час планово-висотної прив’язки розпознаків. Точність визначення координат розпознаків

Під час польової, підготовки аерознімків для вимірювання горизонтальних та вертикальних кутів, необхідних для обчислення координат і висот розпознаків, застосовують теодоліти 30 точності, а також теодоліти середньої точності.

Основним методом вимірювання кутів на розпознаках, при визначені координат розпознаків засічками і тріангуляційними побудовами, є спосіб кругових прийомів, при цьому один прийом виконується при орієнтованому лімбі за магнітним меридіаном (для визначення схилення магнітної стрілки “”).

Під час польової підготовки аерознімків виконують по два, кругових прийоми, переставляючи лімб між прийомами на величину , деm – кількість прийомів.

Розходження між прийомами приведених напряків до спільного нуля повинно бути не більше 45 при вимірювані напрямків теодолітами 30 точності і 20 – при вимірювані напрямів оптичними теодолітами. Кутові нев’язки в трикутниках не повинні перевищувати 1 або 1.5, якщо кути мірялись відповідно оптичними або 30 теодолітом, вертикальні кути, необхідні для визначення висот розпознаків, міряють кожний двома прийомами. Коливання значення МО (місця нуля) між прийомами не повинно перевищувати 1 для теодолітів 30 точності і 20 – для оптичних теодолітів. Наведення центра, сітки ниток на віхи, установлені на розпознаках, виконується на ті місця, від яких мірялась висота віхи.

Точність визначення координат розпознаків не повинна перевищувати 0.2 мм в масштабі створюваної карти, відповідно для масштабів:

1:10000 – 2 м

1:5000 – 1 м

1:2000 – 0.4 м

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]