Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodezia_Grabova.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

Оновлення шляхом виправлення копій оригіналів карт на прозорій основі

Оновлення виконується:

  1. За допомогою окремих аерознімків, трансформованих або гіростабілізованих і приведених до масштабу карти

  2. За допомогою світлокопій фотопланів на твердій основі або прозорій плівці

  3. За допомогою ортофотознімків.

  1. Виправлення за допомогою окремих аерофотознімків застосовується при оновлені карт рівнинних і вкритих горбами районах, де зміни на місцевості не перевищують 40%, а контури, які збереглися, забезпечують достатньо точне орієнтування аерознімків по карті. Суміщення зображень аерознімків з основою виконується за точками фотограмметричної мережі, нанесених на основу і аерознімки і за сукупністю чітких контурів.

  2. Фотоплани виготовляють при оновлені карт рівнинних і вкритих горбами районах з одноманітними степовими, болотними, лісними, пустинними ландшафтами, які мають на аерознімках однорідне слабоконтрастне фотозображення з малою кількістю добре розпізнавальних об’єктів і чітко виражених контурів. В таких випадках прив’язка окремих аерознімків, їх трансформування і орієнтування за контурними точками не забезпечується. Зображення ситуації, яка змінилася, дешифрують і викреслюють на фотоплані і безпосереднім копіюванням переносять на прозору штрихову копію карти. Суміщення фотоплану і копії виконується за точками фотограмметричної мережі, координатній сітці, рамках трапеції і спільних контурах.

  3. Виправлення карт за допомогою ортофотознімків виконується в районах з значними перевищеннями, де виготовлення фотопланів по зонах нерентабельне. Основний спосіб перенесення змін на прозору основу – безпосереднім копіюванням на просвічування. Прозору копію розташовують на склі монтажного стола з рівномірним освітленням знизу, підкладають під копію аерознімок і суміщають з копією за точками Фотограмметричного сгущення і спільних контурах, які не змінилися.

Для зручності пересування і повертання аерознімків під копією карти до аерознімка підклеюють липкою стрічкою смужки твердого паперу або пластика. При суміщенні розходження в розташуванні ідентичних контурів не повинно перевищува­ти 0.5 мм максимум – 1.0 мм.

Після суміщення виявляють зміни, уважно порівнюючи аерознімок і відповідну ділянку копії і карти. Контури і об’єкти, які не збереглися, знімають ланцетом, а нові копіюють з аерознімка і викреслюють відповідними умовними знаками.

Виправлені і викреслені на копії ділянки покривають шаром захисного лаку. Зображення рельєфу спостерігають стереоскопічно, підставляючи другий аерознімок стерео пари.

Виправлення карт за моделлю місцевості на стереофотограмметричних приладах

Застосовується при оновленні, карт гірських районів. Копії оригіналів карт виготовляють переважно на матовому фотографічному або креслярському папері, наклеєному на тверду основу. При значних змінах контурів (більше 40%) застосовують двоколірні коричневі і голубі копії, на яких рельєф друкується коричневим, а оригінал контурів – голубим кольором. Після внесення змін викреслюють весь оригінал контурів. Якщо виправленню підлягав невеликий відсоток застосовують одноколірні (чорні або коричневі) копії на прозорій або непрозорій основі. Для виправлення карти на універсальному приладі виконують взаємне і зовнішнє орієнтування аерознімків. Масштабування і горизонтування моделі виконують за чіткими контурами, які не змінилися, а якщо їх недостатньо – за точками фотограмметричного сгущення, Для горизонтування моделі використовують точки висотні відмітки яких підписані на карті (в найбільш пологих місцях). Після орієнтування моделі виконують виправлення копії карти. Для цього нові контури і контури, які змінилися, обводять за моделлю вимірною маркою приладу, а потім викреслюють на копії карти. Контури і об’єкти, які не збереглися, вилучають з копії карти. При виникненні на окремих ділянках оновлюваної карти істотних змін рельєфу виконується часткова стереоскопічна зйомка рельєфу на універсальних приладах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]