Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Прокуратура України

197

класу, юрист 3-го класу. Класні чини державного радника юстиції України, державного радника юстиції 1, 2 і 3-го класів присвоює Президент України, інші класні чини — Генеральний прокурор України.

Важливою умовою забезпечення незалежності прокурорів і слідчих прокуратури під час здійснення ними їх повноважень є гарантована законом недоторканність особи цих працівників. На­несення тілесних ушкоджень, образа, погроза щодо працівника прокуратури чи його близького родича, а також знищення їхньо­го майна, інші насильницькі дії у зв'язку з виконанням прокуро­ром або слідчим прокуратури своїх службових обов'язків тягнуть за собою встановлену законом відповідальність (статті 342, 343, 345, 346—349 Кримінального кодексу України). Збитки, заподі­яні знищенням або пошкодженням майна прокурору, слідчому чи пенсіонеру з числа прокурорських слідчих працівників, членам їхніх сімей і близьким родичам у зв'язку з виконанням працівни­ком прокуратури своїх службових обов'язків, відшкодовує держа­ва в повному обсязі за рахунок державного бюджету.

Законом України «Про прокуратуру» встановлено порядок заохочень, передбачено заходи матеріального та соціального за­безпечення, правового й соціального захисту працівників органів прокуратури. Передбачено матеріальне та соціальне забезпечен­ня прокурорських працівників з урахуванням надбавок за вислу­гу років і класні чини.

Стаття 50і Закону України «Про прокуратуру» регламентує пенсійне забезпечення прокурорів і слідчих, яке суттєво відрізня­ється від загальних підходів з урахуванням інтенсивності, особ­ливих умов праці співробітників прокуратури. Так, прокурори й слідчі зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пенсію призначають у розмірі 80% від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до якої включають усі види оплати праці, на які нараховують страхові внески, одержува­ної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожний повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшуєть­ся на 2 відсотки, але не більше 90 відсотків від суми місячного (чинного) заробітку.

198

Розділ III. Правоохоронні органи України

Працівникам, які не мають вислуги 20 років, але стаж служби в органах прокуратури становить не менше 10 років, після досягнен­ня чоловіками 55 років при загальному стажі роботи 25 років і більше, а жінками — 50 років при загальному стажі роботи 20 років і більше, пенсію призначають у розмірі, пропорційному кількості повних років роботи на прокурорських посадах із розрахунку 80% місячного заробітку за 20 років вислуги. За кожний рік загально­го стажу понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок пенсія збільшується на один відсоток місячного заробітку, з якого її об­числюють.

До пенсії за вислугу років, призначеної згідно з цією статтею, встановлюють надбавки на утримання непрацездатних членів сімі та на догляд за одиноким пенсіонером у розмірах і за умов, перед­бачених ст. 21 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Право на пенсію за вислугу років мають особи, які безпосеред­ньо перед зверненням за призначенням такої пенсії працюють у органах прокуратури чи в науково-навчальних закладах Генераль­ної прокуратури України, а також особи, звільнені з прокурорсько-слідчих посад органів прокуратури за станом здоров'я, у зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників і в зв'язку з об­ранням їх на виборні посади органів державної влади чи органів місцевого самоврядування.

За порушення закону, неналежне виконання службових обов'язків чи вчинення ганебного вчинку прокурори й слідчі не­суть відповідальність згідно з Дисциплінарним статутом прокура­тури України, затвердженим Верховною Радою України 6 листо­пада 1991 року.

Крім загальних підходів до дисциплінарної відповідальності, для співробітників прокуратури з метою забезпечення бездоган­них моральних якостей цим нормативним документом встанов­лено, що в разі вчинення працівником діяння, несумісного з пере­буванням на роботі в органах прокуратури, його звільняють неза­лежно від часу вчинення проступку.

Історія не раз підтверджувала, що зловживання владою, пере­бування на відповідальних посадах нечесних осіб зумовлює грубі порушення закону, веде до тоталітаризму. В демократичній пра­вовій державі цьому немає місця. «Для людини, яку зараз неза­конно заарештовано чи безпідставно віддано до суду, не має зна­чення чи є це порушення закону поодиноким, чи порушення зако-