Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 6. Державний департамент фінансового моніторингу...______297

Взяття на облік фінансових операцій проводить Держфінмоні-торинг після перевірки інформації на відповідність вимогам щодо її надання, але не пізніше робочого дня, що настає після одержан­ня повідомлення.

З метою координації діяльності фінансових установ Держфін­моніторингом видано наказ «Про затвердження вимог до органі­зації фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансово­го моніторингу у сфері запобігання та протидії запровадженню в легальний обіг доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінан­суванню тероризму» від 24 квітня 2003 року № 40, зареєстрований у Міністерстві юстиції України. Цей документ став основою пра­вил внутрішнього фінансового моніторингу та повинен допомогти фінансовим операторам створити внутрішню систему фінансово­го моніторингу.

Під час фінансового моніторингу виконують:

— встановлення правил проведення внутрішнього фінан­сового моніторингу;

— виявлення підозрілих фінансових операцій;

— ідентифікацію осіб, у тому числі осіб, від імені або за дору­ченням яких здійснено фінансову операцію, а також які є справж­німи вигодоодержувачами.

Разом з тим, постановою Правління Національного банку Ук­раїни від 14 травня 2003 року № 189 затверджено «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», яке, зокрема,

включає:

— вимоги до правил внутрішнього фінансового моніторингу й

програм його проведення;

— порядок ідентифікації клієнтів;

— порядок реєстрації банком фінансових операцій, які підляга­ють фінансовому моніторингу;

— порядок надання інформації уповноваженому органу;

— права й обов'язки відповідального працівника банку (філії);

— програми навчання та підвищення кваліфікації працівників банків. Також затверджено та зареєстровано в Міністерстві юс­тиції України наказ Держфінмоніторингу «Про затвердження ви­мог до кваліфікації відповідального працівника суб'єкта первин­ного фінансового моніторингу» від 12 травня 2003 року № 46, що визначає основні вимоги до знань і навичок особи, яку може бути призначено відповідальною за проведення первинного моніторин-

298

Розділ III. Правоохоронні органи України

гу, та наказ Держфінмоніторингу «Про затвердження деяких форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансо­вого моніторингу, та Інструкції щодо їх заповнення» від 13 травня 2003 року № 48, що має забезпечити дотримання єдиного форма­лізованого підходу до ведення реєстрів підозрілих операцій і об­міну інформацією між надавачами фінансових послуг і Держфін-моніторингом.

Система фінансового моніторингу передбачає постійну тісну взаємодію органів державної влади з питань боротьби з відмиван­ням «брудних» грошей.

Слід зазначити, що система протидії легалізації кримінальних доходів у межах запровадження інформаційного обміну передба­чає організацію співпраці:

— з суб'єктами державного фінансового моніторингу, до яких належать Національний банк, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Державна комісія з регулювання ринків фінан­сових послуг;

— з правоохоронними та контролюючими органами, а саме: Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки, Генеральною прокуратурою, Державною податковою адміністрацією, Держмит-службою, Держкомкордоном та іншими;

— з судовими органами;

— з іншими державними органами (Міністерством закордонних справ, Державним комітетом статистики, Міністерством юстиції).

Базовим Законом передбачено, що Держфінмоніторинг, за на­явності достатніх підстав, що фінансову операцію може бути по­в'язано з легалізацією (відмиванням) доходів або фінансуванням тероризму, надає правоохоронним органам відповідні узагальнені матеріали. Такими правоохоронними органами в Україні є Гене­ральна прокуратура України, Міністерство внутрішніх справ Ук­раїни, Служба безпеки України, податкова міліція Державної по­даткової служби України.

Департаментом розроблено механізм передачі Держфінмоні-торингом і розгляду правоохоронними органами узагальнених матеріалів щодо підозрілих фінансових операцій, який також пе­редбачає обов'язок правоохоронних органів інформувати Держф­інмоніторинг про хід опрацювання переданих матеріалів.

На виконання рекомендацій FATF у компетентних державних органах створено спеціальні підрозділи, завданням яких є боротьба