Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

1

Методичні рекомендації з написання контрольних робіт з дисципліни "Спадкове право" для студентів заочного відділення спеціальності «Правознавство»

Відповідно до навчального плану студенти повинні виконати письмову роботу з курсу "Спадкове право". Ціль виконання роботи полягає в тому, щоб закріпити отримані знання й навчити, користуватися відповідними нормативними актами, а також спеціальною літературою в практичній діяльності.

Контрольна робота виконується до початку екзаменаційної сесії в термін, зазначений навчальним відділом.

Завдання для контрольної роботи складаються з 10 варіантів. Студент виконує варіант контрольної роботи, що відповідає його порядковому номеру в журналі роботи академічної групи. Робота, виконана по іншому варіанту, резензуванню не підлягає. Кожен варіант контрольної роботи включає теоретичні, питання, завдання, умову якого змінювати не дозволяється, завдання на підготовку правового документа, а також перелік необхідного нормального матеріалу й відповідної літератури.

Обсяг роботи повинен становити не менш 15 друкованих сторінок. Відповіді на питання й рішення завдання необхідно обгрунтувати, посилаючись на відповідний нормативний матеріал. Наприкінці роботи студент вказує перелік використаної літератури.

Перш ніж розпочати виконання контрольної роботи, варто ознайомитися з методичними вказівками, уважно вивчити рекомендований нормативний матеріал і відповідну літературу. При цьому бажано використати новий законодавчий матеріал. Контрольна робота зі значними недоліками заліку не підлягає і повертається студентові з рецензією викладача, Повторно написана робота з первісного варіанта надається для перевірки разом із не зарахованою.

ВАРІАНТ 1

  1. Загальні положення про спадкове право.

  2. Складіть текст заяви про відмову від спадщини.

  3. Задачі

Задача 1

Семен Соснін, довідавшись, що він хворий на лейкемію, склав заповіт. До цього часу він був власником пивоварного заводу, житлового будинку і двох автомобілів - «Тойота» і «Жигулі». Родина Семена Сосніна складалася з дружини Маргарити Мініної, 42 років, сина Олександра, 16 років, дочки Ксенії, 14 років, і матері Надії Новикової, 70 років, яка знаходилася на його утриманні і проживала разом з його родиною. Усе своє нерухоме майно Семен Соснін залишав своїй дружині з умовою, що його мати повинна довічно проживати в його будинку і знаходитися на утриманні дружини. Виконавцем заповіту погодився стати його давній друг Дмитро Димов.

Після смерті Семена Сосніна Дмитро Димов ужив заходів щодо охорони спадкового майна від посягань двох братів спадкодавця, які захотіли взяти автомобілі як би в пам'ять про померлого старшого брата. Однак керувати пивоварним заводом він не зміг у силу відсутності в нього спеціальних знань. Тому Дмитро Димов за згодою Маргарити Мініної і нотаріуса передав завод у довірче управління строком на шість місяців його головному інженеру Борису Бубнову. Останній зобов'язався керувати пивоварним заводом в інтересах Маргарити Мініної. Відповідно до нотаріально оформленого договору за це йому щокварталу повинна була виплачуватися винагорода - визначений відсоток від прибутку.

Питання до задачі

  1. У якості кого виступає Дмитро Димов як виконавець заповіту Семена Сосніна? У якій формі повинна бути виражена його згода на це?

  2. Чи має право Дмитро Димов на одержання винагороди за свої послуги по виконанню заповіту, а також на відшкодування необхідних витрат, понесених ним по охороні спадкового майна і керуванню пивоварним заводом, за рахунок спадщини?

  3. У якості кого виступив Дмитро Димов як виконавець заповіту в договорі довірчого управління майном з довірчим керуючим Борисом Бубновим?

  4. Чи потрібно було Дмитру Димову вирішувати з основною спадкоємицею і з нотаріусом питання про те, з ким може бути укладений договір довірчого управління пивоварним заводом?

5. Чи вправі Маргарита Мініна вимагати від Дмитра Димова звіт про виконання ним заповіту чоловіка? Коли, вважаючи з дня відкриття спадщини, закінчиться строк його виконання Дмитром Димовим?

Задача 2

Не залишивши заповіту, в авіакатастрофі загинула Ксенія Калашникова, 45 років. Вона була власницею салону краси «Мімоза» і чотирьохкімнатної квартири в м. Києві. їй також належали автомобіль «Вольво» і заміський трикімнатний дерев'яний будинок з кухнею, мансардою і терасою.

Після відкриття спадщини до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини подали: дочка загиблої Олена Єлізарова. чоловік загиблої Костянтин Кадочников, 55 років, її пасинок Михайло Кадочннков, 30 років, син Костянтина Кадочникова від першого шлюбу Олексій Кадочников. 35 років, інвалід II групи, який проживає в їхній родині і знаходився на повному утриманні загиблої; брат загиблої Леонтій Калашников, 50 років, якому вона періодично допомагала коштами; молодша сестра загиблої Світлана Калашникова, 40 років, яка взяла на себе керування салоном краси «Мімоза» після смерті Ксенії Калашникової.

Після, покликання нотаріусом спадкоємців Ксенії Калашникової до спадкування її майна від своєї частки спадщини відмовився Михайло Кадочников на користь Костянтина Кадочникова. Олена Єлізарова спочатку прийняла спадщину; але потім заявила нотаріусу про відмову від неї на користь свого батька Через якийсь час аналогічну заяву написав і Олексій Кадочников, не зазначивши, на чию користь він відмовляється від спадщини.

Питання бо задачі

  1. Хто з зазначених осіб має право на прийняття спадковою майна Ксенії Калашникової?

  2. Чи правомірна відмова Михайла Кадочникова від своєї частки спадщини?

  3. Чи вправі Олена Єлізарова відмовитися від спадщини після її прийняття?

  4. Які наслідки тягне відмова від спадщини без указівки, на чию користь вона вчинена Олексієм Кадочниковим? Чи має право Олексій Кадочников відмовитися від обов'язкової частки в спадщині?

  5. У якій формі відбувається відмова від спадщини

ВАРІАНТ 2