Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

3. Задачі.

Задача 1

До нотаріальної контори після смерті Яблочкіна звернулася його дружина Голубкіна з копією заповіту, згідно якому вона успадковує всі майно, у тому числі і партію телевізорів "Xітачі".

За її словами, приблизно за місяць до своєї смерті Яблочкін. будучи підприємцем, здав на зберігання Щукіну, власнику складського приміщення, партію телевізорів "Хітачі" за договором складського зберігання й у підтвердження цього останній видав йому подвійне складське свідоцтво. Перебуваючи в скрутному матеріальному стані, Яблочкін взяв кредит у комерційному банку "Україна" під заставу телевізорів, які зберігаються на товарному складі. З цією метою він відокремив заставне свідоцтво від подвійного складського свідоцтва та передав його банку «Україна».

Після смерті чоловіка Голубкіна заявила Щукіну, що їй як спадкоємиці належать телевізори "Хітачі", які зберігаються на складі. Однак Щукін, посилаючись на складське свідоцтво з відміткою банку "Україна'', згідно якої банк має право застави на телевізори в розмірі кредиту, виданого за залоговим свідоцтвом, і відсотків за ним, заперечив, що телевізори належати банку "Україна".

Голубкіна, знаходячись у скрутному стані, просила нотаріуса роз'яснити, як їй слід вчинити в даному випадку.

Питання до задачі:

  1. Що є підставою виникнення спадкового правовідношення в даній задачі ?

  2. З яких підстав було покликано до спадкування Голубкіну?

  3. Який зміст спадкового правовідношення в даній задачі'?

  4. Хто є суб'єктами спадкового правовідношення в даній задачі ?

  5. Які права й обов'язки Яблочкіна в зв'язку з його смертю перейдуть до Голубкіноїв разі прийняття нею спадщини?

6. Чи вправі Голубкіна відмовитися від спадкування зазначеної партії телевізирів "Хітачі", не відмовляючись від усієї спадщини?

7. Яку відповідь, на Вашу думку, винний дати нотаріус Голубкіної на питання спадкування партії телевізорів "Хітачі", які знаходяться в заставі в банку "Україна"?

Задача 2

15 серпня 2003 р. жителі м. Києва Станіслав Семін і його син Вітя, 10 років, повертаючись на автомобілі додому з дачі своїх родичів, на Мінському шосе потрапили в автомобільну катастрофу. Станіслав Семін помер відразу, а Вітя у важкому стані був доставлений у лікарню.

Після загибелі Станіслава Семіна залишився заповіт, відповідно до якого він усе своє майно, яке складається з приватизованої двокімнатної квартири і грошового внеску в сумі 10 тис. гри. в Ощадбанку України, заповідав сину.

Після відкриття спадщини представник органу опіки і піклування звернувся до нотаріуса з проханням вжити заходів щодо охорони спадкового майна, яке знаходиться в квартирі Станіслава Семіна.

17 серпня 2003 р. нотаріус з представником органу опіки і піклування відправилися на квартиру померлого для складання опису майна. Там вони знайшли родичів загиблого: сестру його померлої матері - Ірину Ірисову. 50 років, і брата його померлого батька - Павла Семіна, 55 років. При складанні акта були присутні ці особи і два свідки - сусіди Станіслава Семіна - подружжя Матвєєвих, пенсіонери.

При складанні опису серед інших речей були виявлені і занесені до акту опису мисливська рушниця і коробка з 20 патронами до нього. Після складання акта опису один його примірник був переданий Павлу Семіну, який погодився були хоронителем майна померлого.

4 вересня 2003 р. у лікарні помер Вітя Семін.

Питання до задачі;

1. Хто з осіб, які брали участь в описі спадкового майна, повинні підписати акт опису?

2. Який договір повинний скласти нотаріус з Павлом Семіним, який погодився бути хоронителем спадкового майна Станіслава Семіна

  1. Чи мав право нотаріус передати мисливську рушницю на збереження Павлу Семіну? Що він повинний був зробити в зв'язку з цим?

  2. Які дії повинен вчинити нотаріус щодо грошового внеску спадкодавця?

  3. Які повинний поступити нотаріус зі спадковим майном після смерті Віті Семіна?

  4. Кого з осіб, зазначених у задачі, нотаріус вправі призвати до спадкування майна після смерті Віті Семіна ? До якої черги за законом відносяться пі спадкоємці?

7. Чи вправі буде Павло Семін вимагати винагороди за збереження ним спадкового майна, якщо він буде покликаний до його спадкування?

ВАРІАНТ 5