Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

1. Розподіл спадщини між спадкоємцями.

2. Складіть текст заповіту на все майно заповідача з підвизначенням спадкоємця.

3. Задачі

Задача 1

Власник трикімнатної квартири, дачі з земельною ділянкою й автомобіля "Волга" Гордєєв помер, не залишивши заповіту. Через тиждень після його смерті в нотаріальну контору за місцем проживання Померлого звернулися: мати спадкодавця - Дмитрієва, його рідний брат Ігор Гордєєв і племінниця Єжова з заявами про прийняття спадщини. Така заява не була отримана нотаріусом від двоюрідного брата спадкодавця - Жукова, а єдиний онук Гордєєва - Микита відмовився від своєї частки в спадщині. Зробив це він під впливом чоловіка племінниці - Віктора Єжова, який використовував залежність Микити від наркотичних засобів. Останній не мав можливості здобувати їх у достатній для нього кількості й іноді наркотиками його постачав Віктор Єжов. Один раз перш ніж видати Микиті чергову дозу наркотику, він змусив його написати заяву з відмовою від своєї частки спадщини. Зробив це Віктор Єжов з метою збільшення частки спадщини своєї дружини.

Через два тижні після подачі заяв зазначених вище осіб до нотаріуса звернувся Віктор Єжов з повідомленням про те. що мати померлого була позбавлена батьківських прав у відношенні спадкодавця, а рідний брат Ігор Гордєєв у свій час відбував покарання за нанесення тілесних ушкоджень померлому.

Питання до задачі:

  1. Що є підставою виникнення спадкових правовідносин в даній задачі?

  2. З яких підстав будуть призиватися до спадкування спадкоємці померлого Гордєєва?

  3. Хто є суб'єктами спадкових правовідносин в даній задачі?

  4. Які об'єкти спадкових правовідносин в даній задачі

5. Які юридичні факти є підставами виникнення права на спадщину у спадкоємців померлого Гордєєва?

Задача 2

20 червня 2002 р. жителю м. Мелітополя Валерію Воскобійникову стало відомо про те, що через заливні дощі почався підйом води в річні Дніпр. Створилася загроза затоплення будинків, розташованих уздовж цієї ріки, в одному з яких мешкала його престаріла мати - Ольга Дбайлива.

Ранком наступного дня Валерій Воскобійников поїхав до матері на автомобілі «Жигулі» для того, щоб вивезти її до себе до м. Мелітополя. Через те, що асфальт шосе був мокрим через заливний дощ, який безпереривно йшов, на повороті шосе він не справився з управлінням і його автомобіль, виїхавши на зустрічну смугу. зіштовхнувся з рейсовим автобусом. Валерій Воскобійников загинув на місці, шофер автобуса госпіталізований. Автомобіль «Жигулі» був цілком розбитий, а автобус одержав велику вм'ятину.

Пізніше стало відомо, що ввечері 21 червня велика хвиля, накрила будинок, якому жила Ольга Бережна. По припущенню сусідів Ольга Бережна загинула. Дійсно, тіло її було знайдено в її будинку після того, як паводкові води ввійшли в русла ріки.

Після смерті Валерія Воскобійникова залишилися одноповерховий цегельний трикімнатний будинок, у якому він жив разом із дружиною Юлією, і літня дача з земельною ділянкою.

Після смерті Ольги Бережної залишився одноповерховий цегельний двокімнатний будинок, придатний для проживання в ньому після просушки. Слиною спадкоємицею її виявилася молодша сестра - Надія Бережна, яка проживала в м. Одеса.

Питання до задачі

1. Чи можна вважати, що Валерій Воскобійников і Ольга Бережна коморієнтами? Якщо ні, то чи є Валерій Воскобойников спадкоємцем своєї матері і навпаки?

2. Який орган повинен установити день смерті Ольги Бережної і в якому документі вказати його дату?

3. З якого дня починається сплив терміну для прийняття спадщини спадкоємицею Валерія Воскобійникова, спадкоємицею Ольги Бережної

  1. Хто зі спадкоємців на яке спадкове майно вправі претендувати?

  2. Вкажіть місце прийняття спадщини кожною спадкоємицею.

ВАРІАНТ 9