Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Прийняття спадщини й відмова від нього.

  2. Складіть схему: «Підстави виникнення в України права на спадщину за законом».

  3. Задачі

Задача 1

Після смерті Воропаєвої залишився заповіт, відповідно до якою усе своє майно в квартирі, яке є її власністю, а також грошовий внесок в Ощадбанк України вона поділила нарівно між сином Андрієм, дочкою Марією й Вірою, яку вона удочерила.

Віра, будучи самотньою, була прописана і проживала в квартирі Воропаєвої і доглядала за нею протягом багатьох місяців її хвороби. Андрій і Марія, проживаючи зі своїми родинами окремо від матері відвідували останню рідко, але, ідучи, завжди несли із собою яку-небудь коштовну річ, яка належала їй незважаючи на те, що Воропаєва противилася цьому Зрештою вона попросила Віру скласти опис речей з позначкою, які з них узяті її дітьми без згоди й у кого вони знаходяться. Незадовго до смерті Воропаєвої цей список речей був завірений запрошеним додому нотаріусом.

Воропаєва була похована на кошти Віри. До прийняття спадщини спадкоємцями нотаріус віддав розпорядження про оплату Вірі за рахунок спадкового майна витрат по догляду за спадкодавцем під час її хвороби, а також на похорони і облаштованість місця поховання.

При виділенні спадкових часток грошовий внесок, який зберігається в Ощадбанку України, був переданий Вірі в рахунок погашення її витрат, зазначених вище їй же були передані всі речі, які знаходилися в квартирі, тому то їх вартість складала 1/3 вартості речей, зазначених у списку, інші речі вже знаходилися в користуванні в Андрія і Марії.

Питання до задачі

  1. З яких підстав покликані до спадкування син і дочка Воропаєвої і Віра, яка була удочерена нею?

  2. Які юридичні факти є підставами виникнення права на спадщину в спадкоємців померлої Воропаєвої?

  1. Який зміст спадкових правовідносин в даній задачі?

  2. Які об'єкта спадкового правовідношення в даній задачі?

  3. Що є підставою виникнення спадкових правовідносин в даній задачі

  4. Чи вправі Андрій і Марія оскаржити в судовому порядку дії нотаріуса

Задача 2

9 травня 2003 р. в онкологічній лікарні померла Зоя Золотова. Заповіту вона не залишила. У спадкове майно померлої входили; приватизована трикімнатна квартира, у якій вона проживала разом з дочкою Клавдією, 18 років, і матір'ю Ганною Алентовою, 65 років, а також грошовий внесок у сумі 10000 грн. в Ощадбанку України. Про прийняття спадщини Зої Золотової заявили зазначені вище особи, а також її син - Яків Золотов, 25 років, який жив окремо від матері зі своєю сім’єю. Останній подав заяву нотаріусу з проханням ужити заходів щодо охорони спадкового майна померлої, побоюючись, що її численні родичі можуть винести з квартири коштовні речі, а бабуся із сестрою не зможуть перешкодити цьому.

13 серпня 2003 р. нотаріус з Яковом Золотовим відправилися на квартиру померлої для складання опису майна. Однак мати померлої, яка знаходилася в квартирі - Ганна Алентова відмовилася їх пустити в квартиру і заперечила проти опису, пояснивши відмову тим. що протягом трьох років після свого одруження Яків Золотов жодного разу не відвідав свою матір ш в квартирі, ні в лікарні і тому вона просила після її смерті ніяких речей її сину не видавати.

Нотаріус і Яків Золотов змушені були піти ні з чим.

Питання до задачі

  1. Чи вправі була Ганна Алентова відмовити нотаріусу в складанні опису спадкового майна померлої?

  2. Який документ повинний скласти нотаріус у зв'язку з відмовою матері померлої в описі спадкового манна?

  3. Які роз'яснення повинний дати нотаріус Якову Золотову в зв'язку із ситуацією щодо опису спадкового майна померлої матері?

  4. Чи повинно перейти до Якова Золотова спадкове майно померлої матері? Якщо гак, то в якій частці і що саме?

  5. Чи повинний нотаріус вчинити будь-які дії у відношенні грошового внеску Зої Золотової в Ощадбанку України?

ВАРІАНТ 7