Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Спадкування окремих видів майна.

  2. Складіть текст заяви спадкоємця про відмову від своєї частки в спадщині.

  3. Задачі

Задача 1

Будучи власником хлібопекарні, двоповерхового цегельного будинку в межах міста й автомобіля «Мерседес», Фелікс Флоризель при складанні заповіту розподілив своє майно між трьома спадкоємцями: дружині Ірині Флоризель він залишав будинок, молодшому брату - Анатолію Флоризелю - хлібопекарню, а сестрі - Альбіні Астровій - автомобіль «Мерседес». Активи спадкового майна Фелікса Флоризеля складали 10 тис. гр.

У 2003 р. через 30 днів після його смерті до спадкоємця хлібопекарні Анатолія Флоризеліо звернулися четверо кредиторів спадкодавця з вимогою виплатити борги останнього, сума яких складала 1,5 тис. грн. Гроші кредиторів призначалися для розвитку хлібопекарні. Строк погашення боргів наставав через дев'ять місяців після спливу преклюзитивного терміну.

Фелікс Флоризель не відмовлявся від сплати боргів, але заявив, що сплатить їх. коли наступить строк виконання зобов'язань. Однак кредитори з цим не погодилися і подали до нього позови в суд, вимагаючи дострокового виконання зобов'язань спадкодавця.. Оскільки такої кількості готівки для сплати боргів спадкодавця в Анатолія Флоризеля, який вже вступив у право спадщиною, не виявилося, він звернувся до Ірини Флоризель і Альбіті Астрової з проханням допомогти йому в цьому, щоб не доводити справу до розгляду в суді. Однак останні відмовили йому в проханні, порахувавши себе не зобов'язаними платити по цих боргах.

Питання до задачі

  1. Чи правомірно звернення кредиторів спадкодавця до Анатолія Флоризелю з вимогою про дострокове погашення боргу спадкодавця?

  2. Протягом якого строку кредитори спадкодавця вправі заявляти позов проти спадкового майна? Які наслідки непред'явлення такого позову

  1. Чи породжує в кредиторів право вимагати дострокового виконання зобов'язання спадкодавця шестимісячний преклюзитивний строк? Чи правомірний судовий позов кредиторів до Анатолія Флоризеля?

  2. У межах якої частки активів спадкового майна відповідає кожен із спадкоємців по боргах спадкодавця? Чи правомірна відмова Ірини Флоризель і Альбіни Астрової допомогти Анатолію Флоризелю в сплаті боргів спадкодавця?

Задача 2

20 червня 2000 р. Сергій Співаков, капітан пасажирського теплоходу «Корнійчук», який здійснював круїз навколо Європи, у 100 милях від Гібралтарської протоки помітив силует яхти, яка йшла під вітрилами тим же курсом. Яхта рухалася дивним чином, нахиляючись то в один, то в інший біг і раз у раз зариваючи носом у хвилі океану. На кормі яхти було позначено її назву -«Марія» і порт приписки - Новоросійськ. Капітан спробував зв'язатися з яхтою на близькій відстані за допомогою гучномовця, але на його запити ніхто не відповідав Стурбований такою ситуацією, капітан відправив на шлюпці другою штурмана - Василя Волкова з двома матросами з метою довідатися, чи не потребують допомоги яхтсмени.

Прибувши на яхту, Василь Волков знайшов, що люди відсутні, слідів боротьби немає, світлові люки відкриті, у трюмах хлюпається вода, на камбузі багато продуктів харчування, в одній з кают на столику лежать жіночі золоті прикраси, а на ліжку - дитячі іграшки, рятувальна шлюпка відсутня, рація не працює. Останній запис про місце перебування яхти зроблений у вахтовому журналі 16 днів тому назад - 4 червня 2000 р. Із знайдених на яхті документів випливаю, що яхта «Марія» йшла з Новоросійська до Севастополя, а на її борті знаходилися подружжя Нікольський з дочкою, 5 років, жителі м Ялта Власником яхти «Марія» був Миколо Нікольський.

Сергій Співаков, вислухавши доповідь, наказав Василю Волкову привести яму до Севастополя, а сам повів теплохід по призначенню. Василь Волков привів яхту -Марія» до Севастополя і здав її керівництву пароплавства під розписку.

Протягом декількох років велося розслідування за фактом зникнення Миколи Нікольського з дружиною і дочкою з яхти «Марія». Однак їх зникнення гак і залишилося таємницею.

У 2004 р. син подружжя, які пропали з яхти «Марія». Володимир Нікольський, 24 років, житель м. Ялта, подав до суду заяву з проханням визнати своїх батьків і сестру померлими. Суд задовольнив дане прохання.

Після смерті подружжя Нікольських залишилися: яхта «Марія» вартістю 50 тис. гри., автомобіль «Лада» вартістю 10 тис. гри, і одноповерховий цегельний будинок вартістю 30 тис. грн., в якому проживав їх єдиний спадкоємець - син Володимир Нікольський.

Питання до задані

1. Яка дата із зазначених у задачі може бути визнана судом днем смерті подружжя Нікольських і їхньої дочки?

2. Яка дата вважається днем відкриття спадщини

  1. З якого дня починається сплив строку прийняття Володимиром Нікольським спадщини, яка залишилась після смерті його батьків

  2. Яке місце буде вважатися місцем відкриття спадщини Миколи Нікольського і його дружини

  3. Чи має право капітан Сергій Співаков вимагати від Володимира Нікольського відшкодування понесених витрат у зв'язку з доставкою яхти «Марія» у порт приписки, а також винагороди в розмірі 20% вартості яхти за її знахідку? Якщо так, то в який період часу він повинний пред'явити таку вимогу?