Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Відкриття спадщини й покликання до спадщини.

  2. Складіть текст заповіту, передбачивши в ньому заповідальна відмова.

  3. Задачі

Задача 1

Після смерті Желябова. яка сталася 10 жовтня 2003р. до нотаріальної контори звернулася його колишня дружина Зінов'єва, з якою він розлучився три місяці тому, його мати Ілюшина і Круглов, якому спадкодавець два місяця тому через бійку наніс тяжкі тілесні ушкодження. Суть вимог зазначених осіб полягав наступному:

Зінов'єва претендувала на половину майна Желябова як дружина, яка нажила це майно разом з померлим. Як доказ обгрунтованості своїх вимог вона пред'явила рішення суду від 25 вересня 2003 р. про розподіл майна між колишнім подружжям.

Круглов просив відшкодувати борг Желябова, який утворився в зв'язку з завданням померлому шкоди. Як доказ він пред'явив рішення суду від 05 жовтня 2003 р. про відшкодування шкоди, заподіяної Жедябовим його здоров'ю під час бійки, ініціатором якої був спадкодавець.

Ілюшина заперечувала проти вимог Зинов'євої і Круглова, мотивуючи це тим, що рішення суду про розірвання шлюбу її сина та невістки вже набрало законної чинності, а вимоги Круглова не можуть бути задоволені, оскільки він не перебував у родинних стосунках з її сином.

Питання до задачі:

  1. ІЦо є підставою виникнення спадкового правовідношення в даній задачі

  2. Хто є суб'єктами спадкового правовідношення в даній задачі

  3. Які об'єкти спадкового правовідношення в даній задачі?

  4. Чи підлягає розподілу майно Желябова у відповідності з рішенням суду про розподіл майна з його колишньою дружиною Зінов'євою після його смерті?

  1. Чи зберіглося за Кругловим право на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров'ю Желябовим? Чи має значення ті, що рішення суду по даному питанню відбулося ще при житті спадкодавця?

  2. Від яких осіб нотаріус зобов'язаний прийняти заяву про право на спадщину, а кому відмовити в цьому?

Задача 2

Підприємець Леопард Леонтьєв був застрелений при виході з автомобіля в під'їзді власного будинку. Його спадкове майно складалося з цегельного двоповерхового будинку; земельної ділянки, десяти бензозаправних станцій, автомобіля «Мерседес» і грошового внеску в Ощадбанку України.

З заявами про прийняття спадщини до нотаріуса звернулися: дружина загиблого - Вікторія Леонтьева; мати загиблого - Надія Леонтьєва, 65 років, яка проживала окремо від нього, але знаходиться на його утриманні: батько першої дружини загиблого - Степан Сотніков, 70 років, який проживав разом з ним після розлучення з його дочкою протягом 2 років до смерті спадкодавця і знаходився на його повному утриманню, дружина від першого шлюбу загиблого - Любов Леонтьєва, якій що він платив аліменти на дитину протягом двох років із дня народження дитини до своєї смерті; сестра загиблого - Анастасія Алфьорова, 50 років; тітка загиблого - Галина Галкіна, 70 років.

Питання до задачі:

  1. Хто з зазначених у задачі осіб повинний бути покликаний до спадкування майна Леонарда Леонтьєва?

  2. Яка черга спадкоємців повинна бути покликана до спадкування, оскільки Леопард Леонтьєв не залишив заповіту?

  1. Хто з зазначених у задачі осіб є обов'язковими спадкоємцями?

  1. Чи є спадкоємцем дитина Леонарда Леонтьєва від першого шлюбу ? Хто має право подати заяву про прийняття спадщини від його імені?

ВАРІАНТ 4

  1. Спадкування за заповітом.

  1. Складіть свідчення про право на спадщину відповідно до заповіту: "...Із приналежного мені майна заповім житловий будинок за адресою: м. Мелітополь (Запорізька область), вул. Леніна, буд.5 - Калягиной К.Л., автомобіль "Нива" -Григор'єву Г.А., а все інше майно - Лавочкіної Л.В." Спадкодавець - Васин В.В., помер 4 серпня 2002 р.