Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Оформлення прав на спадщину.

  2. Складіть текст свідчення про право на обов'язкову частку в спадщині.

  3. Задачі

Задача 1

У 2002 р. Леонтій Лазарєв, 79 років, передав у власність своїй 50-річній донці Олені Азаровій будинок у м. Дніпропетровськ за договором дарування. Після цього він продовжував жити в цьому будинку разом з родиною дочки, яка складається з її чоловіка Віктора Азарова, 52 років, і їх сина Віталія.

Одержавши у власність будинок, Олена Азарова склала заповіт, відповідно до якого і сам будинок, і все майно, яке знаходиться в ньому, у випадку її смерті переходили у власність Віктора Азарова. До заповіту було включено особливе заповідальне розпорядження - заповідальна відмова. Відповідно до неї на чоловіка Олени Азарової покладався обов'язок надати Леонтію Лазарєву довічне користування визначеною кімнатою, кухнею і загальним коридором.

Улітку 2004 р. Олена Азарова потонула, купаючись в річці. Після її похорону Віктор Азаров подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, але сам не зміг перенести нещастя, яке сталося. У Віктора Азарова стався інсульт, він був паралізований і через два дні помер.

Питання до задачі

  1. Як інакше називаються заповідальна відмова, включена до заповіту Олени Азарової, і відмовоодержувач - Віктор Азаров

  2. Хто успадкує будинок і все майно, яке знаходиться в ньому, після смерті Віктора Азарова

  3. Чи виникло між Леонтієм Лазаревим і Віталієм Азаровим цивільно-правове зобов'язання? Хто з них є кредитором, а хто боржником

  1. Чи відноситься дана заповідальна відмова до сервітутів?

Задача 2

Гліб Голубсв загинув в авіакатастрофі. Через два роки після цього його дружина Олена була позбавлена батьківських прав у відношенні його сина Олександра. 4 років. Дитина була усиновлена чоловіками Арбузовими. У рішенні суду про усиновлення на прохання рідної бабусі хлопчика Галини Голубєвої вказувалося про те, що особисті немайнові і майнові права й обов'язки усиновленого стосовно родичів батька Олександра Голубєва зберігаються.

У 2003 р. бабуся Олександра - Галина Голубсва потонула в річці. У неї залишився власний цегельний будинок, який складається з трьох кімнат і кухні. Заповіт вона не залишила. До цього часу Олександру виповнилося 13 років.

До нотаріуса з заявами про прийняття спадщини Галини Голубєвої звернулися, її родичі: племінниця - Вероніка Білкова, брат - Тимофій Татаринов і від імені Олександра - його усиновителька - Олександра Арбузова, яка довела нотаріусу, що Олександр є рідним онуком загиблої і має право на частку її спадщини.

Питання до задачі

1. Чи вправі був суд у своєму рішенні про усиновлення Олександра Голубєва подружжям Арбузових вказати, що в нього зберігаються родинні відносини з родичами померлого батька?

2. За допомогою якого документа Олександра Арбузова довела, що усиновлений нею Олександр мас право на частку в спадщині його рідної бабусі?

3. Хто з осіб, що подали нотаріусу заяви про прийняття спадщини, повинний бути покликаний до спадкування майна Галини Голубєвої?

ВАРІАНТ 10