Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Правочини суб'єктів спадкоємного права.

  2. Складіть таблицю: «Права, обов'язки й дії спадкоємців на етапах відкриття, охорони, прийняття спадщини й одержання свідчення про право на спадщину».

  3. Задачі

Задача 1

75-літня Хільда Хітяєва, вдова, склала заповіт, відповідно до якого все своє майно залишала єдиній донці Марині Мухіній, 55 років, яка жила зі своєю родиною окремо. Майно заповідачки складалося з приватизованої двокімнатної квартири, обставленої столовим, спальним і кухонним гарнітурами, побутової техніки, двох сервізів, їдальні і кухонного посуду.

Про свій заповіт Хільда Хітяєва розповіла доньці і попросила її купувати їй продукти за її гроші і привозній двічі на тиждень; Марина Мухіна погодилася і кілька разів дійсно привозила матері продукти, але після того як поїхала з чоловіком на відпочинок до Анталії, перестала з'являтися у неї. Коли ж у Хільди Хітяєвої стався інфаркт і вона потрапила до лікарні, дочка жодного разу не відвідала її. Систематично до неї приїжджав тільки племінник Олексій Альтів, 40-річний син померлої сестри Хітяєвої. Незважаючи на те що племінник жив у пригороді і мав скромні доходи, він завжди привозив до лікарні продукти, які були рекомендовані лікарями: сир. курагу, свіжі фрукти, відварене м'ясо і т, ін. Крім того, Олексій Альтів оплачував рахунки за квартиру і телефон Хільди Хітяєвої.

Повернувшись додому з лікарні, Хільда Хітяєва запросила до дому нотаріуса з державної нотаріальної контори і склала інший заповіт, не скасувавши попередній. Відповідно до нового заповіту все її майно успадковував племінник Олексій Альтів.

Про новий заповіт дочка Хільди Хітяєвої не знала.

Питання до задачі

  1. Чи породило які-небудь спадкові правовідносини зміст першого заповіту Хільди Хітяєвої, складеного на користь дочки? Чи зобов'язана вона була у відповідності з цим фактом доглядати за заповідачкою?

  2. Які дії зобов»язаний виконати нотаріус після одержання іншого заповіту Хільди Хітяєвої?

  3. Які наслідки для Марини Мухіної породив складений заповіт Хільдою Хітяєвою?

  4. Наявність яких юридичних фактів приведе до виникнення спадкових правовідносин: покликанню до спадкування Олексія Альтова?

Задача 2

15 грудня 2003 р. житель м. Івано-Франківськ Фелікс Фетисов, прямуючи по кризі до міста риболовлі, провалився піл кригу і потонув. Наступного дня померла в лікарні і його дружина Валентина Фетисова, яка перебувала там на лікуванні. При розтині її трупу було встановлено, що смерть наступила через прободіння язви шлунку.

Після смерті подружжя Фетисових залишилося наступне майно: кам'яний одноповерховий трикімнатний будинок, який належав Валентині Фетисовій на праві приватної власності, який перейшов до неї після смерті її батьків: автомобіль "Тойота", зареєстрований на ім'я Фелікса Фетисова. моторний човен, зареєстрована на ім'я Фелікса Фетисова, грошовий внесок до Ощадбанку України: один па ім'я Валентини, а другий на ім'я Фелікса.

На спадкове майно подружжя Фетисових претендують: їх онук, який проживав разом з ними після смерті їх донки - його матері; усиновлена дочка Валентини Фетисової, яка проживала окремо від них зі своєю сім'єю, син Фелікса Фетисова від першого шлюбу.

При подачі заяви про прийняття спадщини онук спадкодавців заявив нотаріусу про те, що перший шлюб Фелікса Фетисова був визнаний судом недійсним, тому син останнього не може успадковувати його майно.

Питання до задачі:

1. Хто з претендентів на спадщину подружжя Фетисових може бути призваним до спадкування?

  1. Чи може бути прийнятою до уваги нотаріусом заява онука спадкодавців?

  1. Кому зі спадкоємців і на яке майно може бути видано свідоцтво про право на спадщину?

і

ВАРІАНТ З