Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Спадкування за законом.

  2. Складіть таблицю: «Принципи спадкоємною права»

  3. Задачі

Задача 1

12 березня 2003 р. на вокзалі міста Н. загинув Савелій Савельєв у результаті вибуху саморобної бомби, а його дружина Юлія Савельєва померла 13 березня в лікарні від отриманих при вибуху бомби ран. Заповітів вони не залишили.

Савелій Савельєв був власником цегельного п'ятикімнатного будинку і земельної ділянки розміром 0,12 га. Юлії Савельєвій належали приватизована двокімнатна квартира і садовий будиночок із земельною ділянкою розміром 0.06 га.

Майно загиблих розраховують одержати наступні особи:

а) мати загиблого - Нонна Савельєва, 50 років;

б) дочка загиблого - Рита, 10 років;

в) батько загиблої- Арсен Агаєв, 55 років;

г) син загиблої - Дмитро, 17 років;

д) спільний син загиблого подружжя - Вітя. З років;

є) тітка загиблого - Катерина Єжова, 58 років, яка жила разом з подружжям Савельєвих у будинку Савелія Савельєва, та перебувала на його повному утриманні, а також доглядала за дітьми останнього з дня їх народження.

Питання к. задачі

  1. Чи успадковує Юлія Савельєва майно свого чоловіка після його смерті?

  2. Чи може Рита бути покликана до спадкування майна мачухи, а Дмитро до спадкування майна вітчима?

  3. Чиє вправі Катерина Єжова успадковувати майно, якщо врахувати, що вона ростила Вітю з дня його народження?

  4. Хто з зазначених у задачі осіб є спадкоємцями Савелія Савельєва. а хто Юлії Савельєвої?

  5. Визначите, на які частки (укажіть їх розмір) спадкового майна загиблого подружжя Савельєвих будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину за законом?

Задача 2

18 серпня 2003 г. до нотаріальної контори звернулась Олена Горохова із заявою про прийняття спадщини енна - Валентина Горохова. 21 року, який загинув вибуху метану у вугільній шахті, де він працював забійником. В своїй заяві вона просила видати їй свідоцтво про право на спадщину раніше встановленого строку. мотивуючи тим, що вона є єдиною спадкоємницею Валентина Горохова першої черги за законом. Як доказ цього поряд зі свідоцтвом про смерть сина, вона надала нотаріусу довідку органа місцевого самоврядування про коло спадкоємців Валентина Горохова. Спадкове майно спадкодавця складалося зі: грошового вкладу в Ощадбанку України в сумі 5000 гр., п'яти іменних акцій Акціонерного товариства "Донецьквугілля", вартість акцій кожної акції складає 1000 гр.

Вивчивши заяву про прийняття спадщини та документи, які додавалися до неї Оленою Гороховою, нотаріус відмовив останній достроковій видачі свідоцтва про право на спадщину Валентина Горохова.

Питання до задачі:

  1. Чи містяться в органах місцевого самоуправління достовірні відомості про склад сім'ї спадкодавця? Чи вправі цей орган видавати такі довідки?

  2. Які документи повинна була надати Олена Горохова нотаріусу з тим, щоб він видав їй свідоцтво про право на спадщину раніше встановленого строк).

  3. Чи правильно поступив нотаріус, відмовивши Олені Гороховій у видачі свідоцтва про право на спадщину раніше встановленого строку?

ВАРІАНТ 6