Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

§ 5. Контроль і нагляд за діяльністю л

Служби безпеки України

Постійний контроль за діяльністю СБУ, дотриманням нею за­конодавства здійснює Комісія Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки. Голова СБУ регулярно інформує Верховну Раду України, Президію Верховної Ради України та Ко­місію Верховної Ради України з питань оборони і державної безпе­ки про діяльність СБУ, стан державної безпеки, дотримання чин-

10 4—142

290

Розділ III. Правоохоронні органи України

ного законодавства, забезпечення прав і свобод людини та з інших питань. СБУ в порядку, встановленому законодавством, зобов'я­зана відповідати на запити постійних і тимчасових комісій Вер­ховної Ради України та народних депутатів України.

Голова СБУ щорічно подає Верховній Раді України звіт про діяльність СБУ. Контроль за діяльністю СБУ здійснює Президент України та вповноважені ним державні органи. Постійний конт­роль за дотриманням конституційних прав громадян і законодав­ства в оперативно-розшуковій діяльності органів і підрозділів СБУ, а також контроль за відповідністю виданих Службою без­пеки України положень, наказів, розпоряджень, інструкцій і вка­зівок Конституції і законам України здійснюють спеціально при­значені Президентом України посадові особи. Повноваження цих посадових осіб і правові гарантії їхньої діяльності визначено По­ложенням, затвердженим Президентом України. СБУ регулярно в порядку, визначеному Президентом України, інформує Прези­дента України, членів Ради національної безпеки і оборони Ук­раїни, посадових осіб, спеціально призначених Президентом Ук­раїни, з основних питань своєї діяльності, про випадки порушен­ня законодавства, а також на їхню вимогу подає інші необхідні відомості.

Голова СБУ щорічно подає Президентові України письмовий звіт про діяльність СБУ та несе персональну відповідальність за своєчасність, об'єктивність і повноту поданої інформації.

Контроль за адміністративно-господарською й фінансовою діяльністю СБУ здійснюють у порядку, визначеному Президен­том України.

Вищий нагляд за додержанням і застосуванням законів Служ­бою безпеки України здійснює Генеральний прокурор України й уповноважені ним прокурори.

Сьогодні не можна не враховувати радикальних змін розуміння безпеки, що відбулися останнім часом. Це поняття охоплює досить широке коло питань для кожної держави. Окрім захисту територі­альної цілісності, недоторканності кордонів, військових, економі­чних і політичних чинників, йдеться про колективну безпеку всьо­го регіону, здатність держав спільно протистояти новим викликам і загрозам: розповсюдженню зброї масового знищення, наркотиків, міжнародному тероризму, організованій злочинності, нелегальній міграції, екологічним лихам. Тому, діючи в умовах сьогоднішньої

Глава 5."Служба безпеки України

291

обстановки у світі, яка постійно змінюється, якій притаманні більша відкритість суспільств, розширення співробітництва на всіх рівнях, активне входження України в світове співтовариство, Служба без­пеки докладає всіх зусиль, щоб держава впевнено почувала себе в європейському й світовому домі.

Таким чином, концепція діяльності нової української спецслуж-би полягає в тому, що основним орієнтиром для СБУ є захист інте­ресів українського народу, національних і загальнолюдських цінно­стей. Про ці та інші аспекти своєї діяльності СБУ постійно інформує громадськість, висвітлює результати роботи через засоби масової інформації. Гласність стала обов'язковою умовою функціонування Служби безпеки.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте державну компетенцію СБУ.

2. Які органи уповноважені здійснювати контроль та нагляд за діяльністю СБУ.

3. За якихумов СБУ має здійснювати співробітництво з гро­мадянами?

4. Чи мають право органи СБУ втручатися в діяльність підприємств, установ, організацій?

. і . '•'"■

10*