Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 2. Законодавство про діяльність суду...

31

тання юрисдикції та компетенції вказаних органів, зокрема і такі, що конкретизують конституційні положення, регулюють кодифіковані нормативні акти (Кримінальний кодекс України, Кримінально-про­цесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні пра­вопорушення, Цивільний кодекс України, Цивільний процесуаль­ний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс Украї­ни). Внутрішню організацію діяльності судових, правоохоронних і правозахисних органів визначено в базових законах, урядових і відомчих актах. Міжнародно-правові стандарти, вимоги до здійснен­ня судової, правоохоронної та правозахисної діяльності викладено в міжнародно-правових актах, які є частиною національного українсь­кого законодавства (див. перелік нормативно-правових актів). Для глибшого вивчення нормативної бази суду, правоохоронних і пра­возахисних органів є відповідна її класифікація.

Питання для самоконтролю

1. Що є предметом регулятивних норм права?

2. На чому ґрунтується охоронне право?

3. Наведіть приклади зв 'язку регулятивних і охоронних норм.

§ 2. Класифікація нормативно-правових актів про діяльність суду, правоохоронних і правозахисних органів

Подібну класифікацію можна здійснити за юридичним ви­значенням понять судової, правоохоронної та правозахисної діяль­ності. За основу її можна взяти предмет і ознаки цих видів діяль­ності. За їх змістом, зокрема ознаками правоохоронної діяльності та правоохоронного органу, можлива класифікація, що ґрунтуєть­ся на тричленній систематизації нормативно-правових актів, а саме:

1. Законодавство про засади діяльності суду, правоохоронних і правозахисних органів;

2. Законодавство про завдання, окремі напрями та організацію діяльності суду, правоохоронних і правозахисних органів, зокре­ма, з таких п'яти напрямів як:

2.1. правосуддя;

2.2. прокурорська діяльність; 'it

2.3. виявлення та розслідування злочинів; .. ,

с

З

і і б

Е

Л Л

с

Іі

в і. д і. н я н о к

с в в н н в їй с;

г. к С

л з:

Ні

в:

32______________Розділ І, Загальні положення про судову,., діяльність

2.4. охорона державної безпеки та правопорядку;

2.5. юридичний захист, адвокатська діяльність;

3. Законодавство про гарантії здійснення судової, правоохорон­ної та правозахисної діяльності, правового й соціального захисту її

суб'єктів.

Є й інші підходи щодо класифікації законодавства про право­охоронну діяльність1.

і. Засади діяльності суду, правоохоронних і правозахисник органів передбачено в таких нормативно-правових актах:

Конституція України;

Кримінальний кодекс України;

Кримінально-виконавчий Кодекс;

Кодекс України про адміністративні правопорушення;

Господарський процесуальний кодекс України;

Кримінально-процесуальний кодекс України;

Цивільний процесуальний кодекс України; :...■■

Загальна декларація прав і свобод людини і громадянина;

Міжнародний пакт про громадянські та політичні права;

Конвенція про захист прав людини та основних свобод від 4 листопада 1950 року та протоколи до неї, Закон України «Про основи національної безпеки України».

Правовий простір діяльності судів, прокуратури, міліції, служ­би безпеки, митниці, прикордонних військ, нотаріату, органів юс­тиції та адвокатури охоплює практично всі галузі законодавства.

Законодавчі чинники зосереджено в політико-правових доку­ментах, у яких проголошено державну концепцію правоохоронної діяльності, її конституційні засади, програму боротьби зі злочин­ністю, державні рішення з питань внутрішньої політики, охорони правопорядку та забезпечення стану законності.

Законодавство про засади діяльності судових, правоохоронних і правозахисних органів стосується двох рівнів регулювання — пуб­лічно-правового та індивідуально-правового.

На публічно-правовому рівні діяльність держави охоплює охо­рону та захист державних інтересів, правових цінностей і прав широкого кола громадян, їхніх конституційних прав, законних інте-

1 Див., зокрема, Гуценко К. Ф., Ковалев М. А. Правоохранительные орга^ ны: Учебник. — 3-е изд. — М.: Зерцало, 1977. — С. 27—40; Мельник М. I., Хав-ронюк М. І. Суд та інші правоохоронні органи. Правоохоронна діяльність. — К.: Атіка, 2000. - 512 с. ......