Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 4. Виявлення та розслідування злочинів

275

обґрунтовується лише на доказах, які були розглянуті в судовому засіданні і оцінюються за внутрішнім переконанням судді, що ґрун­тується на всебічному, повному й об'єктивному розглядові обста­вин справи, їхньому системному зіставленні та сукупності, за умо­ви виключення зовнішнього впливу на результати розгляду кримі­нальної справи.

Питання для самоконтролю

1. Дайте загальну характеристику організації розслідуван­ня злочинів.

2. Визначте особливості розслідування кримінальних справ органами дізнання та слідства.

3. Чи може прокурор проводити розслідування кримінальних справ?

4. Назвіть органи дізнання та слідства.

Глава 5

СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

§ 1. Компетенція Служби безпеки України

Після проголошення незалежності України відразу постало питання про необхідність реформування колишньої союзно-республіканської системи органів державної безпеки. 20 верес­ня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про створення Служби національної безпеки України», а 25 берез­ня 1992 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про Службу без­пеки України», який став ще одним підтвердженням курсу на побудову правової, демократичної держави. Співробітники мо­лодої української спецслужби, на відміну від своїх поперед­ників, дістали змогу діяти, спираючися на чітку правову осно­ву — закони України «Про Службу безпеки України», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-пра­вові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про дер­жавну таємницю», «Про боротьбу з корупцією», «Про запобі­гання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержа­них злочинним шляхом».

Розуміючи нову внутрішню та зовнішньополітичну ситуацію, що склалася в Україні у зв'язку з проголошенням її незалежності, прагнення увійти до спільноти цивілізованих демократичних країн і посісти гідне місце на міжнародній арені, Служба безпеки (далі СБУ) рішуче відмовилася від глобального та всеохоплюючого підходу в своїй діяльності, використання образу основного суп­ротивника чи ворога демократії, нецивілізованих і негуманних методів роботи. З перших днів свого існування СБУ активно спри­яла керівництву країни в розв'язанні надзвичайно важливих про­блем на пріоритетних напрямах державного будівництва, з кож­ним роком нарощуючи свій потенціал і гнучко реагуючи на зміни обставин. Створена як принципово новий правоохоронний орган

Глава 5. Служба безпеки України

277

спеціального призначення, СБУ посіла належне їй місце в системі державних органів.

Сьогодні СБУ здатна в повному обсязі розв'язувати всі зав­дання, які визначено Законом України «Про Службу безпеки України» та поставлено вищим керівництвом держави. При цьо­му увагу акцентують на найпріоритетніших, найважливіших зав­даннях, притаманних саме спецслужбі.

Згідно з Законом СБУ є державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. її підпорядковано Президентові України. Вона підконт­рольна Верховній Раді України. На Службу безпеки України в межах визначеної законодавством компетенції покладено захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного й оборонного потен­ціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп і осіб.

До завдань СБУ також входить попередження, виявлення, при­пинення та розкриття злочинів проти миру й безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності в сфері управління й економіки та інших протиправних дій, які безпосе­редньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України. Діяльність СБУ, її органів і співробітників ґрунтується на заса­дах законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійності та відповідальності перед народом України. В оперативно-службовій діяльності СБУ дотримується принципів поєднання єдиноначаль­ності й колегіальності, гласності та конспірації.

Правову основу діяльності СБУ становлять Конституція Ук­раїни, Закон України «Про Службу безпеки України» та інші акти законодавства України, відповідні міжнародні правові акти, ви­знані Україною. Діяльність СБУ здійснюється на основі дотриман­ня прав і свобод людини. Органи та співробітники СБУ мають поважати гідність людини й виявляти до неї гуманне ставлення, не допускати розголошення відомостей про її особисте життя. У виняткових випадках з метою припинення та розкриття держав­них злочинів окремі права та свободи особи можуть бути тимча­сово обмежені в порядку й межах, визначених Конституцією та законами України.

278

Розділ НІ. Правоохоронні органи України

Неправомірне обмеження законних прав і свобод людини є не­припустимим і тягне за собою відповідальність згідно з законодав­ством. Орган СБУ у разі порушення його співробітниками під час виконання службових обов'язків прав чи свобод людини має вжи­ти заходів для поновлення цих прав і свобод, відшкодування запо­діяної моральної і матеріальної шкоди, притягнення винних до відповідальності.

СБУ на вимогу громадян України в місячний строк зобов'яза­на дати їм письмові пояснення з приводу обмеження їхніх прав чи свобод. Такі особи мають право оскаржити до суду неправомірні дії посадових (службових) осіб і органів СБУ.

Використання СБУ в партійних, групових чи особистих інте­ресах не допускають. Діяльність партій, рухів та інших громадських об'єднань, що мають політичні цілі, в СБУ заборонено. На період служби чи роботи за трудовим договором членство співробітників СБУ в таких об'єднаннях зупиняють. Як виняток, дозволено член­ство працівників, які уклали трудовий договір із Службою безпе­ки України, в професійних спілках.

Громадськість України через засоби масової інформації та в інших формах у визначеному законодавством порядку інформу­ють про діяльність СБУ.

Заборонено встановлювати обмеження на інформацію щодо загального бюджету СБУ, її компетенції та основних напрямів діяльності, а також випадків протиправних дій органів і співробіт­ників СБУ.

Не підлягають розголошенню відомості, що становлять держав­ну, військову, службову та комерційну таємницю, а також інфор­мація конфіденційного характеру, розголошення якої може зав­дати шкоди національній безпеці України, честі й гідності особи або порушити її законні права, крім випадків, передбачених зако­нодавством у інтересах правосуддя.

СБУ взаємодіє з державними органами, підприємствами, уста­новами, організаціями та посадовими особами, які сприяють ви­конанню покладених на неї завдань. Громадяни України та їхні об'єднання, інші особи сприяють законній діяльності СБУ на доб­ровільних засадах.