Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 4. Виявлення та розслідування злочинів

269

інформацію, будують типові або індивідуальні версії про подію злочину, про особу злочинця.

Активній розробці версій вчиненого злочину можуть допомог­ти відбір телеграфно-поштових відправлень, негласне виявлення й фіксація слідів тяжкого злочину, документи та інші предмети, що можуть бути доказами підготовки або вчинення такого злочи­ну, чи отримання інформації з каналів зв'язку, застосування різних технічних засобів зняття інформації. Уповноважений орган, що здійснює виявлення злочину, повинен мати юридичні підстави для проникнення до житла, накладення арешту на кореспонденцію, про­ведення виїмки, зняття інформації з каналів зв'язку, якими мо­жуть бути лише рішення суду.

Ефективними під час виявлення та розкриття злочинів є захо­ди щодо витребування, збору та узагальнення господарських і бухгалтерських документів, а також даних, що характеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а також спосіб жит­тя тих осіб, які є підозрюваними в підготовці або вчиненні злочи­ну, вивчення джерел і розмірів їхніх доходів порівняно з тими до­ходами, які ці особи задекларували. При цьому оперативні пра­цівники разом із громадянами, які допомогають їм на громадських засадах, можуть проводити контрольні закупівлі товарів, перевіря­ти фінансово-господарську діяльність підприємств, установ, організацій і окремих осіб.

Для викриття протиправної господарської діяльності опера­тивні підрозділи можуть створювати конспіративні підприємства й організації, шифрувати відомчу належність працівників, при­міщень, транспортних засобів своїх підрозділів.

Більше того, для отримання потрібної інформації компетентні органи проводять операції з проникнення в злочинну групу неглас­ного працівника зі збереженням у таємниці достовірних даних щодо його особи. При цьому на дії таких працівників поширено звільнення від відповідальності1. Ці акції межують із застосуванням засобів

1 Юридичним підґрунтям проведення спеціальних акцій із захоплення озб­роєних осіб, припинення тяжких злочинів, затримання та доставления підоз­рюваних до уповноважених органів є норми КК про необхідну оборону (ст. 36), затримання особи, яка вчинила злочин (ст. 38), крайня необхідність (ст. 39), про діяння, пов'язане з ризиком (ст. 42), виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи зло­чинної організації (ст. 43).

270

Розділ III. Правоохоронні органи України

фізичного впливу, спеціальних засобів і вогнепальної зброї. Упов­новажені органи мають діяти на підставах і в порядку, встановле­них законами про міліцію, Службу національної безпеки, Прикор­донні війська, Управління охорони вищих посадових осіб Украї­ни. Нагляд за діяльністю органів, уповноважених виявляти злочини, здійснює прокуратура.

Питання для самоконтролю

1. У чому полягає виявлення злочинів?

2. Назвіть органи, вповноважені виявляти злочини.

З- Дайте загальну характеристику компетенції органів з пи­тань виявлення злочинів.

4. Якими нормативно-правовими актами регламентовано діяльність зазначених органів?