Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 7. Вищі спеціалізовані суди

141

судів, вищого спеціалізованого суду, а також про звільнення їх з посад;

10) вносить подання про призначення суддів на адміністративні по­сади в порядку, встановленому Законом «Про судоустрій України»;

11) затверджує штатний розпис і кошторис витрат на утриман­ня відповідного вищого спеціалізованого суду;

12) організовує підвищення кваліфікації суддів і праців­ників апарату вищого спеціалізованого суду;

13) подає в установленому порядку пропозиції щодо фінансу­вання витрат на утримання суду та організаційного забезпечення його діяльності;

14) інформує Пленум Верховного Суду України про діяльність вищого спеціалізованого суду;

15) представляє вищий спеціалізований суд і відповідну систе­му спеціалізованих судів у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами й орга­нізаціями, органами влади та організаціями інших держав;

16) здійснює інші передбачені законом повноваження. Перебу­вання на посаді голови суду не звільняє від здійснення повнова­жень судді вищого спеціалізованого суду.

Голова вищого спеціалізованого суду з питань, що належать до його повноважень, видає накази та розпорядження.

Для ефективнішої організації роботи суду голова вищого спеціа­лізованого суду має першого заступника та заступників голови суду, між якими він розподіляє функціональні обов'язки. За відсут­ності голови вищого спеціалізованого суду його обов'язки вико­нує перший заступник голови суду, а за його відсутності — один із заступників голови цього суду.

Заступники голови вищого спеціалізованого суду здійснюють керівництво роботою структурних підрозділів суду відповідно до встановленого розподілу обов'язків і виконують інші обов'язки, визначені головою суду; можуть головувати в судових засіданнях колегій суддів відповідного вищого спеціалізованого суду.

Заступник голови вищого спеціалізованого суду одночасно є головою однієї із судових палат, утворених у вищому спеціалізо­ваному суді.

Заступник голови вищого спеціалізованого суду — голова судо­вої палати: ;

142

Розділі!. Суд України

— організовує роботу відповідної судової палати;

— формує колегії суддів для розгляду судових справ, головує в судових засіданнях або призначає для цього суддів;

— організовує ведення та аналіз судової статистики, вивчення й узагальнення судової практики в справах, віднесених до компетенції судової палати; має право витребувати з відповідного суду справи, судові рішення щодо яких набрали законної сили;

— інформує президію вищого спеціалізованого суду про діяльність судової палати;

— надає методичну допомогу спеціалізованим судам з метою правильного застосування законодавства;

— здійснює інші передбачені законом повноваження (ст. 42 За­кону «Про судоустрій України»).

Першого заступника й заступника голови вищого спеціалізова­ного суду призначає на посаду з числа суддів даного суду Президент України за поданням голови вищого спеціалізованого суду на підставі рекомендації ради суддів відповідного спеціалізованого суду.

Як голова, так і заступники голови вищого спеціалізованого суду можуть бути призначені на зазначені посади повторно.

У разі необхідності голова вищого спеціалізованого суду за по­годженням з президією суду може з числа суддів цього суду при­значити в складі судової палати заступника голови судової палати, який виконує доручення голови судової палати щодо організації її діяльності та за його відсутності здійснює обов'язки голови судо­вої палати. За відсутності голови й заступника голови судової па­лати обов'язки голови судової палати виконує старший за віком суддя палати.

Важливе місце в діяльності вищого спеціалізованого суду нале­жить президії. До президії вищого спеціалізованого суду входять голова, його заступники, а також судді, кількісний склад яких ви­значає Пленум вищого спеціалізованого суду. Суддів обирають до складу президії загальними зборами суддів цього суду шляхом таєм­ного голосування.

Відповідно до ст. 43 Закону «Про судоустрій України» президія вищого спеціалізованого суду:

1) розглядає питання організації діяльності суду, судових палат і апарату суду;

2) за поданням голови вищого спеціалізованого суду затвер­джує склад кожної з судових палат;