Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 8, Конституційний Суд України

153

— представляє Конституційний Суд України у відносинах з органами державної влади України та органами інших держав і міжнародних організацій;

— виступає від імені Конституційного Суду з офіційними заявами. Голова Конституційного Суду України має дрохзаступниш. Вони

виконують за дорученням Голови окремі його розпорядження.

За відсутності Голови або неможливості здійснення ним своїх повноважень його обов'язки виконує заступник, старший за віком.

У разі відсутності обох заступників обов'язки Голови виконує найстарший за віком суддя.

Обирають заступників Голови за його пропозицією на один трирічний строк таємним голосуванням.

Голова Конституційного Суду, його заступники мають право достроково звільнитися з посад, які обіймають. Рішення про дост­рокове звільнення вважають прийнятим, якщо за нього проголосу­вало більше половини конституційного складу суддів.

Звільнення з посади Голови, заступника Голови не позбавляє їх повноважень судді.

§ 4. Організація роботи Конституційного Суду України. Апарат Конституційного Суду України

Організацію та діяльність Конституційного Суду визначено Конституцією, Законом України «Про Конституційний Суд Ук­раїни» та актами Конституційного Суду, що встановлюють органі­зацію його внутрішньої роботи.

Організаційне, науково-експертне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Конституційного Суду здійснює секретаріат Конституційного Суду на чолі з керівником. Поло­ження про секретаріат, його структуру й штат затверджують на засіданні Конституційного Суду України. Керівника секретаріату також призначають на засіданні Конституційного Суду за подан­ням Голови з числа громадян, які мають право обійняти посаду професійного судді.

Керівник секретаріату, як і судді Конституційного Суду, не може належати до політичних партій, мати представницький ман­дат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-

154

РозділІІ. Суд України

які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Допоміжними робочими органами з питань організації внут­рішньої діяльності Конституційного Суду є постійні комісії, які утворюють з числа суддів шляхом відкритого голосування. Кон­ституційний Суд утворює такі постійні комісії:

— з питань регламенту та етики;

— з питань бюджету й кадрів;

— з питань наукового та інформаційного забезпечення;

— з міжнародних зв'язків.

t За потреби може бути утворено інші постійні комісії, ліквідо­вано або реорганізовано раніше створені, змінено їх кількісний і персональний склад.

Діють вони на основі положення, затвердженого Конститу­ційним Судом на пленарному засіданні.

Голів постійних комісій призначає Голова Конституційного ■ Суду на строк своїх повноважень.

За пропозицією суддів Конституційного Суду ухвалою Кон­ституційного Суду на його пленарному засіданні може бути утво­рено тимчасову комісію Конституційного Суду з числа фахівців відповідних галузей права для додаткового дослідження матері­алів справи. В ухвалі встановлюють строк для підготовки виснов­ку тимчасовою комісією. Конституційний Суд передає тимчасовій комісії матеріали справи для ознайомлення та надає на її запит додаткові матеріали, необхідні для роботи.

При Конституційному Суді утворюють Науково-консультатив­ну раду. Склад, повноваження й порядок діяльності Науково-кон­сультативної ради затверджує Конституційний Суд.

Матеріали діяльності Конституційного Суду України зберіга­ють у архіві Конституційного Суду.

Матеріали справи, щодо яких Конституційний Суд прийняв рішення або дав висновок, зберігають сто років.

Оригінали рішень і висновків Конституційного Суду зберіга­ють у архіві безстроково.

Інші матеріали зберігають на загальних підставах, визначених законодавством України.

Для забезпечення Конституційного Суду нормативно-правови­ми актами, науковою та іншою спеціальною літературою створено бібліотеку. * ■ '_ о-